גורמים אמריקנים ואיראנים ששוחחו עם סוכנות הידיעות רויטרס אמרו כי שני הצדדים סירבו לפתוח אחד עם השני במשא ומתן, כך לפי הדיווח שפורסם היום (שבת).
גורמים אמריקנים טענו כי ממשל טראמפ דחה בימים האחרונים שורה של ניסיונות מצד בעלות ברית במזרח התיכון לפתוח במשא ומתן דיפלומטי לסיום המלחמה באיראן.
על פי דיווחים של שלושה מקורות המעורבים בנושא, נראה כי וושינגטון אינה מעוניינת בעצירת המתקפות, גם בטהרן מקשיחים עמדות ומסרבים לכל הפסקת אש עד להפסקת המתקפות המשולבות של ארה"ב וישראל.
המלחמה, שהחלה לפני שבועיים במבצע אווירי נרחב, כבר גבתה את חייהם של למעלה מ־2,000 בני אדם, רובם בשטח איראן. ההסלמה הגיעה לשיא חדש עם כשהצבא האמריקני תקף את האי ח'ארג, מרכז ייצוא הנפט המרכזי של איראן. תקיפה שרק מוסיפה שמן למדורה.
"הנשיא לא מעוניין בשיחות כרגע"
עומאן ומצרים, ששימשו כמתווכות עוד לפני פרוץ הקרבות, ניסו לפתוח ערוצי תקשורת מול הבית הלבן, אך נתקלו בסירוב. גורם בכיר בממשל אישר כי טראמפ ממוקד כרגע בהחלשת היכולות הצבאיות של טהרן: "הוא לא מעוניין בזה עכשיו. אנחנו ממשיכים במשימה ללא הפוגה. אולי יבוא יום לשיחות, אבל היום זה לא היום".
הנשיא טראמפ עצמו התייחס למצב ברשת החברתית שלו, Truth Social, וכתב כי ההנהגה האיראנית "חבולה" ורוצה לדבר, אך סיכם זאת במילים: "מאוחר מדי!". גורם נוסף בבית הלבן כינה את המערכה בשם "מבצע זעם אפי" (Operation Epic Fury) וציין כי היא תימשך כסדרה.
איראן: "מי ששולט בהורמוז - מנצח"
איראן מצידה הבהירה כי לא תדון בהפסקת אש ללא הפסקה מוחלטת של התקיפות, התחייבות לאי-תוקפנות עתידית וקבלת פיצויים כספיים.
מקור איראני בכיר הסביר כי משמרות המהפכה מאמינים שסגירת מצר הורמוז היא "קלף המנצח" שלהם: "הם מאמינים שאם יאבדו שליטה במצר, איראן תפסיד במלחמה. לכן, הם לא יקבלו שום הפסקת אש או מאמץ דיפלומטי". נכון לעכשיו, המצר חסום לתנועה, מה שגרם לשיבוש החמור ביותר אי פעם באספקת הנפט העולמית (כחמישית מהצריכה העולמית עוברת בנתיב זה).
הלחץ הפוליטי בוושינגטון
לפי הדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, בתוך ממשל טראמפ נשמעים קולות מנוגדים: יועצים מסוימים מזהירים כי הזינוק במחירי הדלק עלול לגבות מחיר פוליטי כבד מהמפלגה הרפובליקנית בבחירות האמצע הקרובות, שיתקיימו בנובמבר. גורמים אחרים דוחקים בנשיא להמשיך עד להשמדה מוחלטת של תוכנית הטילים וסיכול היכולת הגרעינית של איראן. בינתיים, הניסיונות לגבש ערוץ תקשורת חשאי בין שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י לבין סגן הנשיא האמריקני ג'יי-די ואנס לא נשאו פרי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו