פיצוצים בטהרן. צילום: רשתות ערביות

העולם מגיב למתקפה על איראן: "מובילים את האזור לקטסטרופה"

נורבגיה: "מודאגת מאוד מהסלמה", מלזיה: "ישראל וארה"ב מובילות את האזור לקטסטרופה", קנצלר גרמניה: "עוקב אחר ההתפתחויות" • צרפת, בריטניה וגרמניה בהודעה משולשת: "לא תקפנו. קוראים לאיראן לעצור את תוכנית הגרעין"

[object Object]

המתקפה המשולבת על איראן יצאה לדרכה בשעות הבוקר המוקדמות (שבת) והתגובות הבינלאומיות לא איחרו לבוא.

בריטניה, גרמניה וצרפת יצאו בהצהרה משולשת וקוראות לאיראן לעצור את תוכנית הגרעין שלה

וטוענות "לא השתתפנו בתקיפות, אך אנחנו בקשר עם בעלי בריתנו כולל ארה"ב, ישראל ומדינות המפרץ. מגנים את התקיפות של איראן במדינות במזרח התיכון".

דובר ממשלת גרמניה מסר כי ישראל יידעה את ברלין מבעוד מועד אודות התקיפות המתוכננות. לדבריו, הקנצלר פרידריך מרץ "עוקב מקרוב אחר ההתפתחויות ומצוי בתיאום הדוק עם השותפות האירופיות". תגובתו המאופקת של מרץ מגיעה בתזמון רגיש במיוחד, שכן הקנצלר הגרמני צפוי להיפגש עם הנשיא האמריקני דונלד טראמפ בוושינגטון בשבוע הבא. 

שר החוץ הנורבגי, אספן ברת איידה, שאמר כי הוא "מודאג מאוד" מכך שמלחמה נרחבת חדשה מתחילה במזרח התיכון, "ההתקפה מתוארת על ידי ישראל כתקיפת מנע, אך היא אינה תואמת את החוק הבינלאומי. התקפות מניעתיות דורשות איום מיידי וממשי", והוסיף כי הוא מפציר במדינות לפגין איפוק ולא לוותר על חיפוש פתרונות דיפלומטיים.

דברים דומים יצאו גם ממשרד החוץ השוויצרי שאמר כי הוא "מודאג מאוד מההתקפות היום של ארה"ב וישראל על איראן," וקרא לצדדים "לנקוט באיפוק מירבי, להגן על אזרחים ותשתיות אזרחיות".

עשן בטהרן לאחר תקיפת ישראל וארה"ב, צילום: רויטרס

מנגד, הממשלה הבריטית יצאה בהודעה נחרצת יותר בה הבהירה כי לונדון "לא רוצה לראות עוד הסלמה לכדי סכסוך אזורי נרחב", רחוב דאונינג הוסיף "אסור שאיראן תפתח אי פעם נשק גרעיני, וזו הסיבה שאנו תומכים באופן שוטף במאמצים להגיע לפתרון באמצעות משא ומתן". 

נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר כי "פרוץ המלחמה בין ארצות הברית, ישראל ואיראן נושא השלכות חמורות על השלום והביטחון הבינלאומיים" וכי" ההסלמה המתמשכת מסוכנת לכולם". 

המונים בורחים מטהרן, צילום: רויטרס

אוסטרליה פרסמה אף היא הצהרה רשמית בנושא והביעה דווקא תמיכה בפעולה הצבאית: "אנו תומכים בארצות הברית הפועלת למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני ולמנוע מאיראן להמשיך לאיים על השלום והביטחון הבינלאומיים".

הצטרפה אליה כמה שעות מאוחר יותר גם קנדה, שכנתה מצפון של ארה"ב, ובהצהרה של ראש הממשלה מארק קרני, אמר כי ארצו "תומכת בפעולה של ארצות הברית כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני ולמנוע ממשטרה לאיים עוד יותר על השלום והביטחון הבינלאומיים" וכי "איראן היא המקור העיקרי לחוסר יציבות וטרור ברחבי המזרח התיכון".

משרד החוץ בקייב פרסם גם הוא הצהרה תקיפה בה הטיל את האחריות להסלמה הנוכחית על כתפי השלטונות בטהרן. "הסיבה לאירועים הנוכחיים היא בדיוק האלימות והפטור מעונש של המשטר האיראני", נכתב בהצהרה, "ובפרט הרציחות והדיכוי של מפגינים שוחרי שלום, שהפכו נרחבים במיוחד בחודשים האחרונים". עוד הוסיפה אוקראינה כי היא ניצבת לצד העם האיראני, וחזרה על קראיתה להחליף את השלטון במדינה.

תקיפות בטהרן, צילום: רשתות ערביות

ראש ממשלת מלזיה, אנואר איברהים, גינה בחריפות את המתקפה המשותפת ואמר כי השתיים "מובילות את המזרח התיכון לקטסטרופה", וקרא לוושינגטון ולטהראן "לחפש דרך דיפלומטית לצאת מהמדרון במקום להחריף את הסלמה".

שלא במפתיע שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב גינה גם הוא את המתקפה האמריקנית-ישראלית ובשיחה עם מקבילו האיראני ערקאצ'י אמר כי מדובר במתקפה חמושה "ללא התגרות".

ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס, אמר כי ארצו “דוחה את הפעולה הצבאית החד-צדדית של ארצות הברית וישראל, המהווה הסלמה ותורמת לסדר בינלאומי לא ודאי ועוין יותר", אך טען כי מדינתו דוחה את "פעולות המשטר האיראני ומשמרות המהפכה", והוסיף: "איננו יכולים להרשות לעצמנו מלחמה ממושכת והרסנית נוספת במזרח התיכון".
משרד החוץ היפני אמר כי "למצב במזרח התיכון יש השפעה משמעותית על יפן, כולל מנקודת מבט של ביטחון אנרגטי,” והוסיף כי ממשלת יפן “עוקבת מקרוב אחר ההתפתחויות בדאגה רבה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...