גם במתקן הרגיש ליד טהרן: כך איראן נערכת למתקפה | תיעוד

צילומי לוויין ברחבי הרפובליקה האסלאמית חושפים מהלכים נרחבים של ביצור, הסתרה ושיקום במתקנים גרעיניים וצבאיים שנפגעו במלחמת 12 הימים - במקביל למשא ומתן עם ארה״ב • המתקן בפרצ'ין, שנקשר לפרויקט ״עמאד״, נקבר כליל תחת מעטפת בטון ואדמה, המנהרות באיספהאן נחסמו לחלוטין • אולברייט, מייסד מכון ISIS: ״לגרור את המשא ומתן - יש בזה יתרון לאיראן״

כיסוי "כלוב" הבטון מעל המתקן בפרצ'ין (13 בפברואר, 2026). צילום: מכון המחקר ISIS

צילומי לוויין עדכניים מצביעים על מהלכים נרחבים של הסתרה, ביצור ושיקום מתקנים צבאיים וגרעיניים שנפגעו בתקיפות בשנה האחרונה, במקביל לשיחות המשא ומתן עם ארה״ב ועיבוי הכוחות האמריקני.

תמונות לוויין שנערכו לאחרונה מעידות כי איראן בנתה מעטה בטון מעל מתקן חדש באתר בפרצ'ין, שהופצץ על ידי ישראל ב-2024 ונקשר בעבר לתוכנית הנשק הגרעיני של משטר האייתולות, כך מדווחת סוכנות הידיעות ״רויטרס״. לצד זאת, נצפו שינויים שמומחים מעריכים שקשורים להיערכות לקראת מלחמה נוספת.

שלב אחר שלב: כך נראה שיקום האתר בפרצ'ין מאז אוקטובר 2024, צילום: רויטרס

תמונות נוספות מראות כי איראן קברה את כניסות המנהרות במתחם הגרעיני באיספהאן, שהופצץ על ידי ארה״ב במהלך מלחמת 12 הימים בשנה שעברה, ביצרה כניסות למנהרות בסמוך לאתר גרעיני נוסף, ושיקמה בסיסי טילים שנפגעו בלחימה.

המתחם בפרצ'ין, הממוקם כ-30 קילומטרים דרום מזרחית לטהרן, הוא אחד האתרים הצבאיים הרגישים ביותר של איראן. גורמי מודיעין מערביים העריכו בעבר כי טהרן ביצעה שם לפני יותר מעשרים שנה ניסויים הקשורים לפיתוח מנגנון ההדק של פצצה גרעינית - במסגרת פרויקט עמאד, תוכנית הנשק הגרעיני החשאית שאיראן הפסיקה לכאורה ב-2003.

ישראל תקפה את פרצ'ין, לפי הדיווחים, באוקטובר 2024. בתצלומי לוויין שנערכו לפני ואחרי התקיפה נראה נזק נרחב למבנה מלבני באתר, ועבודות השיקום שנראות בתמונות מ-6 בנובמבר 2024.

המבנים בפרצ'ין כפי שנראו בספטמבר 2025, צילום: ISIS
המבנים בפרצ'ין כפי שנראו בספטמבר 2025, צילום: ISIS
תא הניסויים בפרצ'ין, צילום: ISIS

בתצלומים מ-12 באוקטובר 2025 ניתן לראות עבודות באתר: שלד מבנה חדש ושני מבנים קטנים יותר לצדו. בתמונות מ-14 בנובמבר ניכרת התקדמות, עם גג מתכתי שמכסה את המבנה הגדול. אולם בתצלומים מ-13 בדצמבר המתקן כבר מכוסה חלקית, ועד ה-16 בפברואר הוא נעלם לחלוטין מהעין, מוסתר תחת מה שמומחים מזהים כמעטפת בטון.

המכון למדע ולביטחון בינלאומי (ISIS), בניתוח תצלומי לוויין שפורסם ב-22 בינואר, הצביע על התקדמות בבניית סרקופג בטון, מעטפת מבוצרת המיועדת להגנה מפני תקיפה אווירית, סביב מתקן חדש שהוקם באתר, המזוהה כאזור שבו שכן מתקן קודם שנקשר לתוכנית הנשק, טלגאן 2.

בנובמבר דיווח המכון כי בתצלומים נראית בנייה מתמשכת ומה שנראה כתא גלילי ארוך לניסויי נפץ – מבנה שאורכו כ-36 מטר וקוטרו כ-12 מטר, המוצב בתוך בניין. ״תאי נפץ מסוג זה הם קריטיים לפיתוח נשק גרעיני,״ הוסיף המכון, ״אך יכולים לשמש גם לתהליכי פיתוח נשק קונבנציונלי רבים אחרים".

וויליאם גודהינד, אנליסט תצלומי לוויין פורנזיים ממוסד המחקר Contested Ground, ציין כי הגג נצבע בגוון הדומה לסביבתו, והוסיף: ״ככל הנראה כוסה בעפר כדי להסוות את צבע הבטון.״

דיוויד אולברייט, מייסד המכון, כתב ברשת X: ״לגרור את המשא ומתן – יש בזה יתרון לאיראן: בשבועיים-שלושה האחרונים היא הייתה עסוקה בקבורת מתקן טלגן 2 החדש... עוד אדמה בדרך, והמתקן עשוי בקרוב להפוך לבונקר שאי אפשר יהיה לזהות מהאוויר".

המנהרות באיספהאן נחסמו

מתחם איספהאן הוא אחד משלושה מתקני גרעין שהופצצו על ידי ארה״ב ביוני, במבצע ״פטיש חצות״. במתחם פעלו מתקני המרת אורניום – החוליה הקריטית שהופכת גז מועשר לאורניום מתכתי, המשמש לייצור ליבת פצצה - אך גם לייצור מוטות דלק לטובת פעילות גרעין אזרחית. בנוסף כולל המתחם מערך מנהרות תת-קרקעיות, שגורמים דיפלומטיים ומודיעיניים העריכו כי הן מהוות מקום אחסון למאגר האורניום המועשר העיקרי של איראן.

בתצלומי לוויין שנערכו בסוף ינואר נצפו מאמצים חדשים לקבור שתי כניסות למנהרות במתחם, כך דיווח ISIS ב-29 בינואר. בעדכון מ-9 בפברואר הודיע המכון כי גם כניסה שלישית נחסמה באדמה – כלומר כל הכניסות למתחם המנהרות ״קבורות לחלוטין״. צילום לוויין מ-10 בפברואר, שניתח גודהינד, מאשש זאת.

המתקן באיספהאן לפני חסימת המנהרות בצלע ההר הסמוכה, צילום: REUTERS
המנהרות באיספהאן לאחר שכוסו (10 בפברואר), צילום: REUTERS

לפי ניתוח של המכון, חסימת הכניסות לאתר נועדה להחליש את השפעת כל תקיפה אווירית אפשרית, וכן להקשות על גישה קרקעית במסגרת פשיטת כוחות מיוחדים שתכוון לתפוס או להשמיד אורניום מועשר העשוי להיות מאוחסן בפנים.

מכון ISIS דיווח כי תצלומי לוויין מצביעים על עבודות ביצור מתמשכות מאז 10 בפברואר בשתי כניסות למתחם מנהרות הסמוך לנתנז, המכונה ״הר המעדר״ (בפרסית: קוּ-אֵה קולאנג גאז לה). באתר נצפתה תנועה ערה של כלי רכב כבדים – משאיות עפר, מערבלי בטון וציוד הנדסי. תכניות איראן למתחם אינן ברורות, ציין המכון.

ביצור המנהרות במתקן הררי הסמוך לנתנז, צילום: רויטרס
שיקום בסיס הטילים ליד קום (למעלה: סמוך לסיום המלחמה, למטה: פברואר 2026), צילום: REUTERS
שיקום בסיס הטילים ליד שיראז, צילום: REUTERS

כ-10 קילומטרים מדרום לשיראז שבדרום איראן נמצא אחד מ-25 בסיסי הטילים הבליסטיים הראשיים של הרפובליקה האסלאמית, כך לפי מרכז המחקר אלמא. המרכז העריך כי הבסיס ספג נזק קל מעל פני הקרקע במהלך המלחמה. השוואה בין תצלומים מ-3 ביולי 2025 ל-30 בינואר מצביעה על עבודות שיקום במתחם הלוגיסטי הראשי של הבסיס, שעשוי לשמש גם כמפקדה, כך אמר גודהינד: ״המסקנה המרכזית היא שהמתחם טרם חזר לכושר מבצעי מלא כפי שהיה לפני התקיפות.״

כ-40 קילומטרים צפונית לעיר קום נמצא בסיס טילים נוסף שספג נזק בינוני מעל פני הקרקע, כך לפי ניתוח של אלמא. השוואה בין תמונות לוויין מ-16 ביולי 2025 ל-1 בפברואר מגלה גג חדש מעל מבנה שניזוק. עבודות תיקון הגג החלו ככל הנראה ב-17 בנובמבר והושלמו כעשרה ימים לאחר מכן, כך אמר גודהינד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר