ארדואן לצידו של נשיא סומליה: ״ההכרה הישראלית לא חוקית ובלתי מקובלת״

ארבעה ימים לאחר ההכרה הישראלית, נשיא סומליה נפגש עם בעל בריתו הקרוב באיסטנבול • ארדואן: ״ממשלת נתניהו, שעל ידיה דם פלשתינים, גוררת את קרן אפריקה לחוסר יציבות״

ארדואן לצידו של נשיא סומליה. צילום: AFP

נשיא סומליה חסן שייח' מחמוד הגיע היום (שלישי) לביקור בטורקיה, ימים ספורים לאחר שישראל הכריזה על הכרתה בסומלילנד. בסיום פגישתו עם נשיא טורקיה טאיפ רג׳פ ארדואן באיסטנבול, קיימו השניים מסיבת עיתונאים בה גינו את ישראל.

״ההחלטה של ישראל להכיר בעצמאות סומלילנד היא לא חוקית ובלתי מקובלת״, אמר ארדואן. ״היא מנסה לגרור את קרן אפריקה לחוסר יציבות״.

חגיגות בסומלילנד בעקבות ההכרה הישראלית במדינה, צילום: AFP

ארדואן הוסיף ותקף: ״ממשלת נתניהו, שעל ידיה דם של 70 אלף פלשתינים, אחרי התקיפות על עזה, תימן, קטאר, לבנון, איראן וסוריה - עכשיו גוררת גם את קרן אפריקה לחוסר יציבות״. טורקיה וסומליה חתמו בשנה שעברה על הסכם הגנה ל-10 שנים, ואנקרה מחזיקה במדינה את הבסיס הצבאי הגדול ביותר שלה מחוץ לגבולותיה.

במסיבת העיתונאים הודיע ארדואן כי טורקיה תתחיל בקידוחי אנרגיה במים הטריטוריאליים של סומליה ב-2026, וכי שתי המדינות יפעלו להקמת נמל חלל טורקי בסומליה כפי שסוכם קודם לכן. ״אחדות סומליה היא בראש סדר העדיפויות שלנו״, אמר. ״העתיד של סומליה וסומלילנד צריך להיקבע בידי הסומלים עצמם״.

פגישת העבודה של הצוותים הטורקיים והסומליים, צילום: AFP

נשיא סומליה מחמוד אמר כי ״בתקופה בה סומליה מתמודדת עם איומים על שלמות השטח והריבונות שלה, אנחנו מרגישים את התמיכה של טורקיה והעם הטורקי״. הוא הוסיף כי ״הגישה התוקפנית של נתניהו בלתי מקובלת״.

סומלילנד הכריזה על עצמאותה ב-1991 מסומליה, כשהשלטון המרכזי במדינה התמוטט. האזור היה קולוניה בריטית עד 1960, ומיד אחרי העצמאות בחרו מנהיגיו להתאחד עם סומליה. בשנות ה-80 פרץ מרד נגד הדיקטטור סיאד בארה, שדיכא אותו באכזריות והרס את הבירה הרגייסה. מאז הכרזת העצמאות מתנהלת סומלילנד כמדינה לכל דבר - אך אף מדינה באו״ם לא הכירה בה עד ישראל, ביום שישי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר