בימים האחרונים מתרבות הכותרות שמכתירות את עז א-דין אל-חדאד בתור "המפקד האחרון" בארגון הטרור חמאס. כותרות אלה שמטרתן לייצר דרמה, מתעלמות באופן מופגן מכך שמלבד אל-חדאד, לחמאס יש שורה של מפקדי חטיבות ומפקדי גדודים אחרים בארגון.
מלבד אל-חדאד, שני המפקדים המרכזיים הם מוחמד עודה וראא'ד סעד. שניהם מפקדים ותיקים ב"זרוע הצבאית" שלא יתקשו לקבל את ההובלה על אלפי המחבלים ששרדו, במקרה שגם אל-חדאד יחוסל. עודה היה ראש מטה המודיעין שתכנן את טבח 7 באוקטובר.
לפי מקורות בחמאס, הוא הפך במהלך המלחמה ל"מפקד החטיבה הצפונית" במקום אחמד ר'נדור שחוסל. ראא'ד סעד היה בעברו מפקד חטיבת העיר עזה וראש "מטה הייצור". סביר להניח שגם הוא חזר לפקד על יחידות מחבלים בתור "מח"ט". סעד, אגב, שרד מספר ניסיונות חיסול בשנתיים האחרונות.
פרט לאלה, יש "מפקדי גדודים" ותיקים בחמאס שעדיין לא חוסלו. הראשון הוא "אבו חמזה", חוסיין פיאד. מדובר במפקד של יחידת המחבלים של בית חאנון, ששרד לפחות שני ניסיונות חיסול. בניסיון החיסול האחרון נהרגו בני משפחתו. מוקדם יותר במלחמה, צה"ל הודיע כי חוסל, אבל זמן מה לאחר מכן פיאד הופיע בזמן הפסקת האש.
מפקד אחר הוא היית'ם אלחוואג'רי, שאחראי על יחידת המחבלים במחנה הפליטים שאטי. גם במקרה שלו, צה"ל הודיע על חיסולו, אבל במהלך הפסקת האש הוא הופיע באחד מטקסי התעמולה של שחרור החטופים. יתר על כן, בשבועות האחרונים צץ שם של מפקד נוסף בארגון הטרור: מוהנד רג'ב. על פי מקורות פלשתיניים, רג'ב מונה ל"מפקד חטיבת העיר עזה", או מה שנשאר ממנה, במקום עז א-דין אל-חדאד שהפך ל"ראש הזרוע הצבאית".
בגזרת מנגנוני השיטור של חמאס, אמנם ישראל חיסלה יותר מ-30 בכירים ומפקדים, אבל ראש המנגנונים תאופיק אבו נעים עדיין לא חוסל. לארגון נותרו גם שורה של מפקדי תחנות, שאחראים על שליטה באוכלוסייה וסיוע ל"זרוע הצבאית". למעשה, אבו נעים הוא דמות משמעותית הרבה יותר מעז א-דין אל-חדאד. מדובר באחד ממנהיגי חמאס בבתי הכלא ומי שהיה מקורב מאוד ליחיא סינוואר, ראש הארגון שחוסל. יחד הם השתחררו בעסקת שליט ב-2011.
הכותרות בכלי התקשורת על "המפקד האחרון" בחמאס נוטעות את האשליה שעם חיסולו של אל-חדאד, חמאס ימוטט. בפועל, יש להכיר בכך שחמאס היא "תנועת המונים" עם מפקדים פוטנציאליים רבים. גם אם החיסולים מחלישים את הארגון באופן משמעותי ומצמצמים את האיום שלו לשנים קדימה, הרי שחיסול של דמות אחת כשלעצמו לא יביא לקריסת הארגון. המציאות היא שכל עוד בעזה יש אלפי מחבלים ג'יהאדיסטים, תמיד יימצא "מפקד" נוסף. ישראל תצטרך להילחם בהם בשנים הקרובות, בין שיהיו הפסקות אש ממושכות ובין שלא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו