איראן דהרה בחודשים האחרונים לעבר הרכבה של כלי נשק גרעיניים ראשונים, כולל פיתוח וניסוי של הרכיבים השונים הדרושים לראש נפץ גרעיני, כך עולה ממידע שמגיע ממקורות ביטחוניים.
התקיפות במתקן הגרעין בנתנז // רשתות ערביות
מתוך המידע הקיים עולה כי איראן כבר בצעה ניסוי בהרכבת נשק גרעיני וככל הנראה גם ניסיון להתאים את הטילים הבליסטיים הקיימים בארסנל הנשק האיראני לראש נפץ גרעיני. על פי המידע, ההישגים האיראניים הללו יצרו את הדחיפות המבצעית למבצע "עם כלביא" ולתקיפות באיראן.
במערכת הביטחון כבר מצביעים על האתרים הגרעיניים שנפגעו בנתנז ובאיספהן. על אף טענות ודיווחים בכלי תקשורת שונים, המתקן בפורדו לא הותקף וייתכן כי שלל הדיווחים בנושא היו ניסיון של לוחמה פסיכולוגית של אחד הצדדים.
בתוך כך, בעיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" העריכו כי ישראל נמנעה מפגיעה במאגרי האורניום המועשר של איראן מתוך חשש מ"אסון רדיולוגי". פגיעה ושריפה של חומר גרעיני בקיע לא תגרום לפיצוץ אך עלולה לשלוח כמויות אדירות של חומר רדיואקטיבי לסביבה הקרובה ולגרום לזיהום אדיר. בנוסף, העריכו בעיתון האמריקני, כי נתניהו סבור שניתן להביא את איראן לכניעה ולהוצאה מוסכמת של האורניום המועשר משטחה.
בצה"ל הבהירו כי פגעו במתקן בו מוחזק האורניום באספהאן אך לא בנקודות האיחסון של החומרים. ייתכן כי בישראל מבקשים להימנע לעת עתה מגרימת אסון אקולוגי ומקווים כי איראן תמלח בדעתה ותסכים להוצאת מערך ההעשרה והחומר הגרעיני משטחה.
תשעה מדענים ומומחים חוסלו
בנוסף למידע על תקיפת אתרי הגרעין האיראניים, בצה"ל הודיעו הבוקר על חיסולם של תשעה מדעני גרעין ומומחים איראניים שעמדו בראש תוכנית הגרעין.
על פי המידע שנמסר, בתקיפות חיל האוויר עם תחילת מבצע ״עם כלביא״, חוסלו תשעה מדענים ומומחים בכירים, אשר קידמו את התוכנית של המשטר האיראני להשגת נשק גרעיני. התקיפה התאפשרה הודות למודיעין מדויק שנאסף באגף המודיעין. כלל המדענים והמומחים שחוסלו היוו מוקדי ידע מרכזיים בפרויקט הגרעין האיראני, והיו בעלי נסיון מצטבר של עשרות שנים בתחומי הפיתוח של נשק גרעיני.
בין המדענים הבכירים בפרויקט הגרעין האיראני שחוסלו נמצאים פרידון עבאסי - מומחה להנדסה גרעינית, מחמד מהדי תהראנצ׳י - מומחה לפיזיקה, אכבר מטלי זדה - מומחה להנדסת כימיה וסעיד ברג׳י - מומחה להנדסת חומרים.
בנוסף חוסלו גם אמיר חסן פקהי - מומחה לפיזיקה, עבד אלחמיד מינוש׳הר - מומחה לפיזיקת כורים, מנצור עסגרי - מומחה לפיזיקה, אחמד רצ׳א ד׳ואלפקרי דאריאני - מומחה להנדסה גרעינית.
מצה"ל נמסר כי המומחים חוסלו ממש בדקות הראשונות של המבצע, על מנת לא לאפשר להם להגיע למקום מבטחים. לפעולה קדם תכנון ונוהל קרב משותף לאגף המודיעין וחיל האוויר, שאיפשרו הוצאת פעולה מדויקת ומורכבת במרחק אלפי משטח מדינת ישראל. היכולת המשותפת לאגף המודיעין והאוויר נבנתנה בחודשים האחרונים, בתהליך טכנולוגי ומודיעיני תקדימי.
הממסד המדעי באיראן מהווה את אחד ההבדלים המרכזיים של תוכנית הגרעין האיראנית מזו של עיראק, סוריה ולוב - מדובר בידע מקומי, עמוק ועשיר שאפשר את הקמתו של מערך המכיל את כל שרשרת הייצור של הנשק הגרעיני. בניגוד להשמדת התשתית הפיזית, הידע המדעי והמקצועי נשמר, ולכן לפגיעה בהם עשוי להיות ערך חשוב להישג של המתקפה הישראלית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו