השגריר האמריקני בטורקיה ושליח הנשיא טראמפ לסוריה טום ברק אמר בראיון שהתפרסם היום (שלישי) באתר אל-מוניטור כי הממשל האמריקני חושש שמאמציו של נשיא סוריה אחמד א-שרע לקדם ממשל אינקלוסיבי ולשתף פעולה עם המערב עלולים להפוך אותו למטרה להתנקשות מצד חמושים שאינם מרוצים מדרכו.
״אנחנו צריכים לתאם מערכת הגנה סביב (א-שרע)״, אמר ברק בראיון, השגריר הדגיש את האיום הנשקף מפלגים לוחמים זרים, בעיקר מאזורי מרכז אסיה ומערב סין, שלקחו חלק במתקפה שהובילה להפלת אסד. ברק אמר השבוע בראיון לרויטרס כי הממשל האמריקני מקבל הבנה לשילובם של לוחמים אלה בצבאי הסורי המתחדש על מנת למנוע מצב שבו הם יגיעו לשורות דאעש.
״ככל שייקח יותר זמן להביא הקלה כלכלית לסוריה, כך יהיו יותר קבוצות שיאמרו לעצמן 'זו ההזדמנות שלנו להפריע״, הזהיר השליח האמריקני. לדבריו, יש להרתיע כל גורם עוין פוטנציאלי, אך הדבר ידרוש שיתוף פעולה הדוק ושיתוף מודיעיני בין בעלות הברית של ארה״ב - לא התערבות צבאית.
ברק, שנפגש פעמיים עם א-שרע, תיאר את נשיא סוריה כ״חכם״, ״בטוח בעצמו״ ו״ממוקד״, והמעיט ערך בספקות לגבי עברו הג׳האדיסטי של א-שרע ושיבח אותו כאיש מרשים עם "פרצוף פוקר".
״אני משוכנע שהאינטרסים שלנו ושלו זהים לחלוטין כיום - ליצור הצלחה כמו שעשה באידליב (א-שרע, אז ג'ולאני – עמד בראש ממשלה שניהלה את העיר במהלך שנות מלחמת האזרחים, ד.ק), לבנות חברה מכלילה ומתפקדת עם אסלאם מתון, לא קיצוני״, אמר ברק.
ברק תיאר את החלטת טראמפ כ״מדהימה״ ו״גאונית״. ״(טראמפ) קיבל החלטה יוצאת דופן לבדו, פשוט לתלוש את הפלסטר בבת אחת״, אמר. ״זה היה טראמפ האמיתי, לא היועצים שלו, וזה היה מבריק״.
השגריר הבהיר נחרצות שאין תנאים מוקדמים להסרת הסנקציות. ״אנחנו לא מכתיבים. אנחנו לא מציבים תנאים. אנחנו לא בונים מדינות״, אמר, ״ניסינו את זה בעבר. זה אף פעם לא עבד״. במקום תנאים, יש 'ציפיות' לשקיפות בעוד א-שרע ממשיך ביישום העדיפויות שסוכמו עם טראמפ בפגישתם.
ברק מנה שורת אתגרים העומדים בפני א-שרע: איחוד הכוחות הכורדיים בסוריה עם הצבא הלאומי, שילוב הלוחמים הזרים הקיצוניים, וטיפול במחנות המעצר הענקיים בצפון המדינה שבהם מוחזקים חשודים בהשתייכות לדאעש ובני משפחותיהם.
למרות מעשי טבח בעלווים ובדרוזים שהתרחשו תחת המשטר החדש, ברק הביע אמון בהנהגה החדשה: ״אני נותן להם הרבה קרדיט על כך שהם מצליחים לרתום את המשאבים המוגבלים שברשותם ולשמור על קור רוח, בזמן שגורמים אחרים מנסים לחולל תקריות שיוחסו להם״.
לגבי ישראל, אמר ברק: ״אנו מקווים ששני הצדדים, ישראל וא-שרע, גם אם אינם משוחחים כרגע, יגיעו להבנה שקטה ביניהם שעימות צבאי עכשיו יהיה קטסטרופלי לשניהם״.
ברק הגדיר את המטרה המרכזית של ארה״ב בסוריה כהסרת המכשולים להתאוששות כלכלית. ״רוצים לבנות את המדינה שלכם בעצמכם? בבקשה״, אמר. ״אנחנו רק מסירים את המגבלות שחוסמות רעיונות טובים ואנשים טובים מלעזור״.
ברק (78) הוא איש עסקים אמריקני ממוצא לבנוני שצבר את הונו בתחום הנדל״ן ומשמש כחבר קרוב של טראמפ מזה עשרות שנים. הוא כיהן כיו״ר ועדת ההשבעה של טראמפ ב-2017 ומונה בכהונה זאת לשמש כשגריר בטורקיה, כשבחודש שעבר קיבל גם את התפקיד הנוסף כשליח מיוחד לסוריה. מעמדו במזרח התיכון צפוי להתחזק עוד יותר עם הדיווחים על עזיבתה הקרובה של מורגן אורטגוס, סגנית השליח המיוחד למזרח התיכון שהייתה אחראית על תיק לבנון, מה שעשוי להותיר אותו כאחת הדמויות המרכזיות בעיצוב מדיניות ארה״ב באזור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו