בהודעה רשמית שפרסם היום (שבת) משרד החוץ העומאני, אושר כי שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י והשליח האמריקני למזרח התיכון סטיב וויטקוף, הסכימו להיכנס לשלב הבא של הדיונים שמטרתם לחתום על "הסכם הוגן, יציב ומחייב" בנושא תוכנית הגרעין האיראנית.
לפי ההודעה, הצדדים התקדמו בשיחות שהתקיימו ברומא בתיווכו של שר החוץ העומאני סייד בדר אל-בוסעידי. בהודעה נכתב כי מטרת ההסכם "להבטיח שאיראן תהיה חופשייה לחלוטין מנשק גרעיני ומסנקציות, תוך שמירה על יכולתה לפתח אנרגיה גרעינית לצרכי שלום". סבב השיחות הבא צפוי להתקיים במוסקט "בימים הקרובים".
למרות ההתקדמות המוצהרת, עדיין קיימים פערים משמעותיים בין הצדדים. ערב פתיחת השיחות ברומא, בכיר איראני חשף ב"רויטרס" את "הקווים האדומים" של המנהיג העליון עלי חמינאי. לדבריו, "איראן לעולם לא תסכים לפרק את הצנטריפוגות שלה להעשרת אורניום, להפסיק לחלוטין את העשרת האורניום, או להפחית את כמות האורניום המועשר שהיא מאחסנת לרמה נמוכה מזו שהסכימה עליה בהסכם שנחתם ב-2015".
עלי שמחאני, יועצו של חמינאי, הדגיש לפני הפגישה כי איראן "הולכת לקראת הסכם מאוזן, לא כניעה", והוסיף כי המשלחת האיראנית הגיעה לרומא "עם סמכויות מלאות להשגת הסכם מקיף המבוסס על 9 עקרונות", ביניהם "דחיית המודל של לוב" ו"ריסון גורמים מפריעים (כמו ישראל)".
על פי דיווחים מוקדמים יותר השבוע, איראן הציעה לארה"ב תוכנית בת שלושה שלבים, הכוללת הפחתת העשרת האורניום ל-3.67% בשלב ראשון, הפסקת העשרה ברמות גבוהות והחזרת פיקוח סבא"א בשלב שני, והעברת עודפי האורניום למדינה שלישית בשלב שלישי - כל זאת בתמורה להסרת סנקציות בשלבים.
בצד האמריקני הגדירו בתחילה את השיחות כ"שלב ראשוני ביותר", שמטרתו לבדוק האם יש עקרונות התחלתיים שמצדיקים פתיחה של מו"מ מלא. ההתקדמות שאושרה בהודעה העומאנית מעידה כי הצדדים מצאו בסיס להתקדם, למרות הפערים הגדולים שעדיין קיימים.
ההתקדמות בשיחות מתרחשת על רקע מתיחות גוברת באזור והחשש בישראל מפני התקדמות תוכנית הגרעין האיראנית. ההודעה העומאנית מדגישה כי "רק באמצעות דיאלוג ותקשורת ברורה נוכל להשיג הסכם והבנה אמינים הדדית לטובת כל הגורמים המעורבים ברמה האזורית והבינלאומית".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו