מנהיגה העליון של איראן, האיתוללה עלי חמינאי, הוזהר כי ישראל וארצות הברית יתקפו מתקני גרעין בשטח המדינה, אם ידבק בעמדתו לסרב למשא ומתן עם ארה"ב, כך פרסם היום (שישי) העיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" מפי גורמים באיראן.
על פי הדיווח, חמינאי הציב מגבלות ותנאים משלו לכניסת הרפובליקה האסלאמית למשא ומתן ודרש כי השיחות יתקיימו באופן עקיף בלבד בלי פגישות בין בכירים של שתי המדינות. עוד נמסר כי דאגה למצבה הכלכלי של איראן עמדה גם היא בבסיס החלטתו של חמינאי להסכים בסופו של דבר לכניסה למו"מ.
הסבב הראשון של שיחות עקיפות בין איראן לארה"ב במוסקט בירת עומאן על תוכנית הגרעין האיראנית צפוי להיפתח מחר במוסקט, והיום החלו כלי תקשורת במדינה לדווח על הנושא בהרחבה ולתקוף את ארצות הברית והנשיא טראמפ.
הנשיא טראמפ הדהים: "אנחנו מנהלים שיחות ישירות עם איראן"
העיתון השמרני "קיהאן" טען במאמר מערכת כי עצם קיומן של השיחות העקיפות הוא "השפלה קשה" עבור הנשיא טראמפ, ובעיתון הצהירו כי "לא ראינו בו ובמאמציו ראויים לשיחות ישירות". בעיתון העריכו כי השיחות מתקיימות תחת ברכתו ואישורו של המנהיג העליון של איראן, האיתוללה עלי חמינאי.
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי שתי המשלחות יקיימו את הדיונים באותו חדר אך לא ינהלו מגעים ישירים. דובר משרד החוץ האיראני, איסמעיל בגרי, ניסה להביע אופטימיות לקראת השיחות אך הנמיך ציפיות מהגעה להסכם.
"בזהירות כנה וגלויה, אנחנו נותנים לדיפלומטיה סיכוי. אנחנו לא שופטים מראש את הצד השני, אנחנו לא צופים שום דבר. בכוונתנו להעריך את כוונות הצד השני ואת הרצינות שהוא יגלה על מנת להתאים את הצעדים הבאים שלנו", אמר בגרי.
פיקוד מרכז של הצבא האמריקני הודיע אתמול על הגעתה לאזור של נושאת המטוסים "קרל וינסון". ספינת המלחמה העצומה מצטרפת לנושאת המטוסים "הארי טרומן" שממנה מתנהלת עיקר הלחימה נגד החות'ים בתימן מאז 15 במרץ.
כל זאת מתרחש כאשר ביום שבת הקרוב יגיעו נציגי ארה"ב ואיראן לשיחות לגבי הסכם גרעין אפשרי, שיחות המתקיימות בצל האיום של טראמפ "להפצצות שכמותן לא נראו" אם הסכם כזה לא יושג. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה השבוע כי איראן העבירה מסר למדינות האזור כי אם יאפשרו לארה"ב או לישראל להשתמש בשטחן במסגרת תקיפה - הדבר יהווה עילה לתגובה צבאית איראנית.
מוקדם יותר השבוע אמר הנשיא טראמפ כי הוא לא מוריד את האופציה הצבאית מהשולחן נגד איראן – אך הוסיף כי אם זאת תממש, ישראל תוביל אותה. "לגבי איראן אם יידרש צבא, נשתמש בצבא. ישראל כמובן תהיה מעורבת מאד בכך. היא תוביל את זה, אבל אף אחד לא מוביל אותנו, אנחנו עושים את מה שאנחנו רוצים לעשות", אמר טראמפ.
ספקנות מושלת בכל
מחר יחזרו ארה"ב ואיראן לשולחן המשא ומתן על תוכנית הגרעין האיראנית, כמעט עשור לאחר חתימת הסכם הגרעין (JCPOA) ב־2015, ושבע שנים לאחר שהנשיא דונלד טראמפ נטש אותו וכינה אותו "ההסכם הגרוע אי־פעם". מהם הסיכויים שהשיחות יניבו הסכם חדש?
הספקנות מושלת בכיפה, והסיבות ברורות: וושינגטון דורשת הסכם נרחב ומחמיר יותר, המחנה השמרני באיראן מתבצר בעמדותיו הניציות, וישראל מתעקשת על פתרון מקיף לאיום האיראני, כולל תוכנית הטילים הבליסטיים והתמיכה בארגוני חסות אזוריים - נושאים שטהרן דחתה מכל וכל.
אולם כוחות רבי־עוצמה דוחפים לפשרה: הכלכלה האיראנית כורעת תחת מדיניות "הלחץ המקסימלי" שפוגעת אנושות בתעשיית הנפט, בעוד ארה"ב בונה נוכחות צבאית מאסיבית באזור. אלו כבר הובילו את איראן לשולחן הדיונים, למרות התנגדותו הפומבית של המנהיג העליון חמינאי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו