הכורדים בסוריה מתכוונים לדרוש הקמת מערכת שלטונית פדרלית בסוריה שתאפשר אוטונומיה אזורית וכוחות ביטחון עצמאיים, כך מדווחת היום (חמישי) סוכנות הידיעות רויטרס מפי גורם כורדי בכיר בסוריה. הדרישה מגיעה חודש בלבד לאחר שנחתם הסכם בין הכוחות הכורדיים לבין השלטון המרכזי בראשות הנשיא הזמני אחמד א-שרע.
בדראן ג'יא כורד, בכיר בהנהגה האזור האוטונומי הכורדי בצפון-מזרח סוריה, אמר לרויטרס כי כל הפלגים הכורדיים הסכימו על "חזון פוליטי משותף" המדגיש את הצורך ב"מערכת פרלמנטרית פדרלית, פלורליסטית ודמוקרטית". זוהי הפעם הראשונה שבכיר מההנהגה הכורדית מאשר את מטרת הפדרליזם מאז שהמפלגות הכורדיות הסכימו עליה בחודש שעבר.
הדרישה לשלטון פדרלי צברה תאוצה בעקבות הפחד שהתפשט בקרב מיעוטים בסוריה בעקבות הטבח ההמוני בעלווים בחודש שעבר. ג'יא כורד הדגיש כי הסוגיה היסודית עבור סוריה היא "לשמר את הייחודיות המנהלית, הפוליטית והתרבותית של כל אזור", מה שידרוש "מועצות מחוקקות מקומיות בתוך האזור, גופים מבצעים לניהול ענייני האזור, וכוחות ביטחון פנימיים המסונפים אליהם".
רק לפני חודש, נחתם הסכם בין הכוחות הכורדיים לבין השלטון המרכזי של סוריה. על פי ההסכם, הובטחה אחדותה הטריטוריאלית של סוריה תחת שלטון המרכזי של דמשק בהובלתו, הזמנית לכל הפחות, של א-שרע. עוד הוסכם על שילוב המוסדות האזרחיים והצבאיים הכורדיים בתוך המדינה הסורית. ההסכם כלל גם הפסקת אש והבטחה לחזרת אזרחים שהתפנו מבתיהם.
מנהיג מפלגת המועצה הכורדית הלאומית (ENKS) סולימאן אוסו, אמר לרויטרס כי הוא מצפה שהחזון הכורדי המשותף לכל הפלגים יוכרז בוועידה עד סוף אפריל. לדבריו, ההתפתחויות בסוריה מאז הדחתו של אסד בדצמבר הובילו סורים רבים לראות במערכת הפדרלית את "הפתרון האופטימלי".
אוסו ציין כהצדקה לדרישה לפדרליזציה את ההתקפות על העלווים, את ההתנגדות לשלטון מרכזי בקרב המיעוט הדרוזי, ואת ההצהרה החוקתית של הממשלה החדשה. יצוין כי מפלגתו של אוסו היא מפלגה עם כוח מועט בסוריה וקשורה לשלטון הכורדי האוטונומי בעיראק.
א-שרע, לעומת זאת, הצהיר על התנגדותו למערכת פדרלית, באומרו בראיון ל"אקונומיסט" בינואר כי אין לכך קבלה עממית וזה אינו לטובת סוריה.
כאמור, מתיחות נוספת נוצרה בעקבות החוקה שהציגה ממשלתו של א-שרע, שלדברי ההנהגה הכורדית אינה עולה בקנה אחד עם הגיוון של סוריה. ההצהרה העניקה לא-שרע סמכויות נרחבות, עיגנה את החוק האסלאמי כמקור העיקרי לחקיקה, והכריזה על הערבית כשפה הרשמית היחידה של סוריה, ללא אזכור של השפה הכורדית.
"אנו מאמינים שהפתרון האופטימלי לשמירה על אחדות סוריה הוא מערכת פדרלית, שכן סוריה היא מדינה של אתניות, דתות וכתות מרובות", אמר אוסו. "כשנגיע לדמשק, בוודאי נציג את דעותינו ודרישותינו."
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו