הצהרת החוקה של השלטון החדש בסוריה מעוררת מתיחות מול הכורדים: הממשל האוטונומי הכורדי ביקר אמש (חמישי) את טיוטת החוקה שנחתמה על ידי השליט בדמשק אחמד א־שרע (אל־ג'ולאני). בממשל הכורדי הצהירו כי מדובר בהצהרה שסותרת את "המגוון" של סוריה ו"מזכירה את עידן הבעת (מפלגת השלטון בימי משטר אסד)"
אל-ג'ולאני חתם על טיוטת חוקה, שלפיה תקופת המעבר תימשך חמש שנים. תקופת המעבר תחל עם כניסתה לתוקף של החוקה ותסתיים עם קבלת חוקה קבועה וארגון בחירות. כמו כן, נקבעו "הפרדת רשויות" באופן מלא, ונקבעו זכויות יסוד, חופש דעה ודיבור, וזכויות נשים.
יחד עם זאת, לאל־ג'ולאני, שמינה את עצמו ל"נשיא זמני", יהיו סמכויות נרחבות מאוד לפי טיוטת החוקה. כך, למשל, הוא יקבל את הזכות למנות שליש מחברי אספת העם, שאחראית על כל תהליך חקיקה. שני השלישים האחרים ימונו על ידי "ועדה עליונה", שתורכב גם על ידי הנשיא הזמני. יתר על כן, הוא יקבל את הזכות להכריז על "מצב חירום", שמעניק לו למעשה שלטון יחיד. אל־ג'ולאני גם יהיה המפקד העליון של הצבא ומנגנוני הביטחון.
עוד נכתב כי הנשיא הוא בעל הסמכות המבצעת בסוריה ונעזר בשרים במשימותיו. בטיוטה נכתב גם כי המשפט האסלאמי יישאר המקור לחקיקה. כמו כן, בסעיף 3 נכתב כי "דתו של נשיא הרפובליקה היא האסלאם" לצד הבטחה לחופש אמון ומתן כבוד "לכל הדתות" ו"חופש פולחן".
סעיף 7 בטיוטת החוקה קובע כי "המדינה מחויבת לשמור על אחדות השטח הסורי ולהפליל קריאות לפיצול והיפרדות ובקשות להתערבות זרה או לתמיכה חיצונית". בסעיף 9 נאסר על כל אדם, גוף או קבוצה להקים ארגונים צבאיים והודגש כי השימוש בנשק מוגבל לידי "המדינה".
מעבר לכך, נקבע כי תוקם ועדה לניסוח חוקה קבועה. החתימה על טיוטת החוקה מגיעה כשבוע לאחר הטבח בעלאווים באזור החוף שבמהלכו דווח על 1,476 נרצחים והרוגים. הטבח בוצע על ידי הכוחות האסלאמיסטיים שעלו לשלטון בדצמבר והדיחו את משטר אסד. בדמשק טענו כי מדובר במבצע לטיפול בשרידי משטר אסד. בהמשך לכך, בימים האחרונים חתמו הכוחות הכורדיים על הסכם מול השלטון החדש להשתלבות במוסדות הביטחון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו