בנובמבר האחרון מונה ראש לשכתו של אמיר קטאר, סעוד בן עבד א־רחמן אל־ת'אני, לסגן ראש הממשלה ולשר המדינה לענייני הגנה. מסמך מטריד שפרסם לאחרונה מכון המחקר ממר"י שופך אור על תמיכתו הגלויה של הבכיר הקטארי בחמאס ויחסיו הקרובים עם ראשי ארגון הטרור איסמעיל הנייה ויחיא סינוואר, שחוסלו במהלך המלחמה.
"לאורך השנים הביע השר הקטארי בחשבונו בטוויטר, לימים רשת X, תמיכה בחמאס, הסית נגד ישראל ואף מתח ביקורת על ארה"ב ועל הנשיא טראמפ. אל־ת'אני אף קרא להגביר את ההשפעה הקטארית על מקבלי ההחלטות בארה"ב. כמה מהציוצים הללו נמחקו לאחרונה", כתבו מחברי הדו"ח במכון לחקר התקשורת במזרח התיכון.
Read analysis by #MEMRI President Yigal Carmon: The #Qatar Weekly Update (QWU) – Part Of The Qatar Monitor Project (QMP) – No. 12, March 28, 2025 – Audio of report here https://t.co/uPQPdNBPOI pic.twitter.com/mpK9hL3Lk3
— MEMRI (@MEMRIReports) March 28, 2025
כך, לדוגמה, במהלך מבצע "צוק איתן" בשנת 2014, כתב אל־ת'אני בחשבונו תחת ההאשטאגים: #כולנו חמאס ו-#כולנו פלשתין: "הו ירושלים, עורי, עורי, לעולם לא ניכנע לאפלה. הו ירושלים, התקוממי, התקוממי, החיי את זכרו של [עז אל-דין] אל-קסאם. הו ירושלים, ירי שלהבות אש". במילים אחרות, תמיכה ברורה בזרוע הצבאית של ארגון הטרור, גדודי עז א-דין אל-קסאם.
בשנת 2012 סעוד אל־ת'אני שימש כיו"ר הוועד האולימפי הקטארי. במסגרת תפקיד זה הוא אירח את "ראש ממשלת חמאס בעזה" איסמעיל הנייה ואת יחיא סינוואר, שכמה חודשים לפני כן שוחרר מהכלא במסגרת עסקת שליט. בציוץ בחשבונו בטוויטר כינה אל־ת'אני את הנייה "האח ראש [הממשלה], אסמאעיל הניה".
חמש שנים לאחר מכן, בעודו מכהן כשגריר בגרמניה, זעם אל־ת'אני על ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל. הוא שיתף את התמונה של ירושלים, שהיא גם תמונת הרקע של חשבונו, וכתב תחת ההאשטאגים: #ירושלים בירת פלשתין ו-#ירושלים בירת פלשתין הנצחית את המילים הבאות: "מהיום שבו פתחתי את החשבון שלי בטוויטר, התמונה הזו היא הרקע של החשבון ולא אחליפה, אם ירצה אללה, של אמונתי הבלתי מעורערת כי ירושלים היא בירת פלסטין." הוא הוסיף: "לאיש אין זכות להעניק את מה שאין לו לאדם אחר". מאז תמונת הרקע דווקא הוחלפה.
על רקע זה, בשנת 2021, סעוד בהיותו ראש הלשכה של אמיר קטאר תמים בן חמד אל־ת'אני, התייחס לקשר עם ארה"ב. "השליטה הישראלית על ארה"ב היא ברורה. יש לתכנן כיצד להשפיע על מקבלי ההחלטות בארה"ב". אחד מעוקביו כתב לו בתגובה: "הלוואי וזה היה כל כך קל". אל־ת'אני השיב: "אם יהיה תכנון נכון ורצון איתן, הכל אפשרי".
ר"מ קטאר הודיע רשמית על חתימת הסכם עסקת החטופים || רויטרס
יחסו לחמאס של השר לענייני הגנה וראש לשכת האמיר לשעבר מטריד במיוחד לאור הקשרים הביטחוניים בין ישראל לקטאר. הוא מזכיר שוב את הבעייתיות של ההתייחסות הישראלית לקטאר בתור "כלי" שאפשר לנצל אותו. יש לציין כי במהלך הפסקת האש האחרונה ניכר שקטאר מעמיקה את המעורבות שלה בחלוקת סיוע ואספקה לרצועת עזה.
אל־ת'אני איננו השר היחיד בממשלת קטאר שהביע תמיכה בחמאס. גם שרת החינוך הקטארית לולא אל־ח'טאר הביעה תמיכה בארגון הטרור בזמן המלחמה, ואף פרסמה שיר הלל לכבוד מותו של ראש הזרוע הצבאית בארגון מוחמד דף.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו