"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X
פרשנות

טראמפ לא מתערב, רוסיה לא מסייעת: קריסת משטר אסד ממוטטת את מערכי ההגנה של איראן

טהראן ניצבת מול שעת מבחן אסטרטגית בעוד נכסיה בסוריה אובדים • מצבו הקשה של חיזבאללה מקשה עליו לסייע לאסד, לאור המהלומה שספג מישראל • לאור המציאות המשתנה במהירות באזור, על ממשלת ישראל וממשל טראמפ לגבש תכנית אסטרטגית שתענה על הצרכים של שתי המדינות

,עודכן
0השמעה
בשר אל-אסד ומנהיג איראן חמינאי. צילום: AP

הצהרת הנשיא האמריקני הנכנס טראמפ, לפיה אין בכוונתו להתערב במלחמה בסוריה כי "זו לא המלחמה שלנו", מעידה על הסתכלות צרה שמחייבת מעבר לראייה אזורית רחבה.

טראמפ ומתקני הגרעין באיראן,צילום: רויטרס, אי.פי

מסע הכיבושים של חוגי המורדים בסוריה כולל מעוזים חשובים של משטר אסד, ולפי המדווח בשעת כתיבת שורות אלו הם כבר נמצאים בשערי דמשק ומכתרים אותה. הישגי המורדים פוגעים בנכסים אסטרטגיים של איראן בסוריה, בהם אחד מעברי הגבול בין עיראק לסוריה, בעיר בוכמאל, צוואר בקבוק מרכזי במסדרון הקרקעי של איראן לחזבאללה.

אומנם, בכירים במערך השלוחים של איראן הצהירו על נכונותם להיאבק בחרוף נפש עבור אסד. מזכ"ל חיזבאללה, נעים קאסם, הכריז בנאומו ביום חמישי שחיזבאללה יעמוד לצד אסד ככל שיוכל, וגם קייס ח'זעלי, מנהיג המליציה השיעית העיראקית עצאא'ב אהל אל-חק, הכריז ביום רביעי שכוחותיו לא יניחו לקבר זינב בדמשק ליפול לידי המורדים הסונים. בשטח גם נראים לוחמי המליציה האפגנית, פאטמיון, הנתמכת בידי כח קודס, מנסים ללא הצלחה לבלום את התקדמות המורדים.

שרי החוץ של עיראק, סוריה ואיראן בהצהרה משותפת,צילום: אי.אף.פי

עם זאת, אין בכך כדי לכסות על הצרות הצרורות בהן נמצא אסד. עדויות בולטות לכך ניתן לראות בפינוי מפקדי כח קדס מסוריה ללבנון ולעיראק, ובהצהרת הקרמלין, הגם שדווחה באופן לא רשמי, לפיה אין בכוונת מוסקבה להציל את משטר אסד. נראה שאסד, אם עדיין נותר בדמשק או הצטרף למשפחתו שלפי המדווח ברחה לרוסיה, לא יוכל הפעם להיוושע כמו ב-2015 ע"י איראן ורוסיה.

פוטין ואסד בפגישה במוסקבה,צילום: AP

בשעות הדרמטיות האלו העיניים נשואות לאיראן, שרואה בסוריה כ"חוליה העיקרית" בציר המשתרע מטהראן לבירות. כבר בשיאה של מלחמת האזרחים בסוריה בגלגולה הקודם, הצהיר מהדי ח'זעלי, חבר בצוות חשיבה המייעץ לח'אמנהאי, כבר בפברואר 2013 שטהראן תוכל להפסיד את מחוזה הדרומי, ח'וזסתאן, העשיר במרבצי נפט, ולא את סוריה, משום שנפילת סוריה משמעה, בסופו של דבר, נפילתה של טהראן.

העיניים נשואות לאיראן

מאז התחדשה המלחמה בסוריה, הצהירו בכירים באיראן שזו מהווה "מזימה אמריקנית-ישראלית" ששואפת להגיע אחרי סוריה ועיראק, לאיראן גופא. אך דווקא בשעה קריטית זו טהראן חסרה את קאסם סולימאני, שבתפקידו כמפקד כח קדס פיקד על מערך השלוחים של טהראן והיה המוח האסטרטגי שהפעיל ביעילות ובתחכום את שליחיה של איראן באזור.

בטהראן כבר נשמעו בימים האחרונים טרוניות על תפקודו של יורשו של סולימאני, אסמאעיל קאא'ני, ונשמעו ביטויי ערגה לסולימאני לצד קריאות לפעולה דחופה בסוריה. ברקע לדברים, גם העיכוב במתקפת התגובה לישראל מעורר ביקורת באיראן, לצד ביטויי לגלוג מצד אזרחים במדיה החברתית באיראן כלפי המשטר בראשות ח'אמנהאי. מצבו הקשה של חיזבאללה, שמקשה עליו לסייע לאסד, מובן לאור המהלומה שספג מישראל.

ואולם הנסיבות שבעטיין איראן אינה נמצאת ב"מצבם הקודם", בו היה באפשרותה לסייע למשטר אסד, כפי שהסביר בכיר אמריקני בראיון לערוץ אל-ג'זירה, עדיין לא הובהרו כל צרכן, אך נראה שיובהרו בימים הקרובים.

איסמעיל קאאני וחמינאי,צילום: Getty Images

כך או כך, טראמפ יבין בקרוב שההתפתחויות בסוריה יקרינו על האזור כולו, בראש ובראשונה על טהראן. השינויים המשמעותיים באזור, בצל מלחמת "חרבות ברזל" וחידוש המלחמה בסוריה, מאיצים בקרבה את השיח לסגל את תפיסת הביטחון בהתאם לאירועים. במסגרת זאת, נשמעים יותר ויותר קולות מקרב בכירים, שופרות ותועמלנים במשטר האיראני, שקוראים לח'אמנהאי לשנות את דוקטרינת הגרעין האיראנית ולייצר נשק גרעיני.

זאת, במטרה לשקם את כח ההתרעה האיראני, שנפגע קשות בצל האירועים, ובכלל זה המתקפה הישראלית הישירה וחסרת התקדים נגד איראן באוקטובר. ישראל והממשל האמריקני הנכנס חייבים לגבש בהקדם תוכנית אסטרטגית שתענה על הצרכים הביטחוניים של שתי המדינות, לאור המציאות המשתנה במהירות בסוריה, וההקרנה של התמורות הללו על האזור כולו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר