בעולם המומים: "מרוקו חוסמת כניסת משלחות חילוץ והצלה"

בעוד הזמן הולך ואוזל עבור מאות לכודים באזורים נידחים במדינה, הרשויות ברבאט טרם אישרו כניסה למשלחות רבות מרחבי העולם • מפולות סלעים גרמו לניתוק חלק מהדרכים וכוחות ההצלה מתקשים להגיע לאזורים הפגועים

תושבים בכפר שחרב ברעידת האדמה במרוקו. צילום: רויטרס

צוותי חילוץ בינלאומיים האשימו את ממשלת מרוקו כי היא חוסמת משלחות סיועו מקשה על מאמצי חילוץ הנפגעים ברעידת האדמה הקטלנית במדינה.  העיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" דיווח כי כמה משלחות הצליחו להגיע ולפעול במדינה מוכת האסון, אך רבות אחרות נותרו בחוץ.

ארנו פרה, מייסד ארגון "מחלצים ללא גבולות" אמר לתחנת רדיו מרכזית בצרפת כי "הממשלה המרוקאית חוסמת לחלוטין צוותי חילוץ והצלה. אנחנו לא מבינים את ההתנהלות הזו". עד כה נחתה במדינה משלחת אחת מקטאר אך משלחות מתוניסיה, אלג'יריה, ישראל וערב הסעודית טרם קיבלו אישור להיכנס לשטחה של המדינה.

כפר שניזוק מרעידת האדמה בהרי האטלס בדרום מרוקו // צילום: רויטרס

משרד החוץ הצרפתי פרסם היום הודעה לפיה טרם נתקבלה פנייה ממשלת מרוקו לשליחת משלחת סיוע לשטחה של המדינה. "השגרירות שלנו במרוקו מגויסת לגמרי. במרוקו מקיימים הערכה של המצב, אך טרם קיבלנו בקשה לעזרה", נכתב בהודעה. ממשלת ספרד הודיעה כי בקשת סיוע אכן התקבלה ממרוקו אך טרם נמסרו הפרטים הדרושים לשיגור משלחת.  

משלחת סיוע ספרדית נערכת ליציאה למרוקו, צילום: איי.פי

יותר מיממה עברה מאז רעש האדמה הקטלני שפקד את דרום מרוקו והרשויות במדינה פרסמו כי מניין המתים עומד על 2,059 בני אדם, כשמספר דומה של אנשים נפצעו ברעש. דווח גם על רעידת משנה בשעות הבוקר המאוחר בעוצמה של 3.9, ככל הנראה ללא נפגעים או נזק של ממש. מומחים מסבירים כי 48 השעות שלאחר הרעידה הן החשובות ביותר להצלת לכודים בין ההריסות, במיוחד במדינות חמות כמו מרוקו.

חילוץ לכודים ברעידת האדמה במרוקו, צילום: איי.אף.פי

"ה-24 עד 48 שעות הקרובות יהיו הקריטיות ביותר במונחים של הצלת חיים", אמרה קרולין הולט, מנהלת המבצעים של הפדרציה העולמית של הצלב האדום בהצהרה קצרה הבוקר. על רקע הדברים הללו, התנהלותה של ממשלת מרוקו נראית תמוהה אף יותר. בעיר מרקש, סמוך למוקד הרעידה, עשרות אלפים בילו את הלילה במאהלים וברחובות מחשש מגל רעידות נוסף או קריסה של מבנים שנפגעו.

אך הרחק מהעיר מרקש, בהרי האטלס, נכנס לשיאו המאמץ להציל את חייהם של לכודים במאות כפרים קטנים שניזוקו ברעידה, הרחק מהישג ידם של כוחות החילוץ. כפרים רבים לא קיבלו כל עזרה מאז התרחשות הרעש ותושביהם נותרו ללא מי שתייה ומזון.בכפר מולאי אבראהים ששוכן 40 קילומטרים ממוקד הרעש, מדרום לעיר מרקש, תושבים תיארו בפני סוכנות הידיעות רויטרס את התלאות שעברו ואמרו כי נאלצו להוציא את גופות ההרוגים בידיהם החשופות.

"איבדנו את הבתים שלנו ואיבדנו אנשים רבים. עכשיו אנחנו ישנים ברחוב כבר יומיים. אין מים, החשמל הפסיק, אנו רוצים שהממשלה שלנו תעזור לנו", אומר יאסין נאומר'אר, תושב הכפר, לסוכנות הידיעות רויטרס. תושבי הכפר קיבלו סיוע מסויים במזון אך כוחות החילוץ עדיין לא הגיעו למקום, יותר מיממה לאחר האסון. המסגד המקומי מחלק לחם ושתייה חמה לאנשים שאיבדו את בתיהם וישנים ברחבה שבמרכז הכפר.  

תושבי הכפר מולאי אבראהים בהרי האטלס במרוקו, צילום: איי.פי

תושב מחוז תרודאנת, השוכן מדרום מערב למוקד הרעש, סיפר בציוץ ברשת החברתית אקס: "אין לנו שום מזון ומים. עדיין יש לכודים מתחת להריסות. חלק מהם עדיין בחיים. יש כפרים באזור שבכלל לא הצלחנו להגיע אליהם".

 "יש בכפרים המון אנשים מתחת להריסות. ילדים מסתובבים ומחפשים את ההורים שלהם", סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס עדיני מוסטפה, תושב אחד הכפרים במחוז אסני.

מוסטפה מדבר עם כלי התקשורת בסמוך לדרך שנחסמה באופן חלקי במורדות הרי האטלס, אזור שנחשב קשה לגישה גם בימים כתיקונם. עשרות דרכים נחסמו על ידי מפולות סלעים שגרמה רעידת האדמה והמאמץ לפנותם נופל על יחידות הצבא והמשטרה שעמוסות לחלוטין בהתמודדות עם האסון. על רקע היקף האסון קשה להבין את הסירוב של הממשלה ברבאט להכניס סיוע זר לאזורים המוכים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר