מאהסה אמיני. הדו"ח הוא ניסיון להסתיר את האמת?

איראן מתנערת מאחריות: "מהסה אמיני לא מתה מחבלות בגופה"

השלטון פרסם דו"ח שלפיו הצעירה, שנרצחה על ידי משטרת הצניעות, סבלה מחוסר חמצן במוח • מחאת החיג'אב נמשכת: "כוחות הביטחון ירו על מפגינים" • מחלקת המדינה בארה"ב: "נמשיך לערוך תיאום עם בני הברית שלנו והשותפים שלנו ונגיב לדיכוי האכזרי של איראן"

המשטר בטהרן פרסם היום (שישי) את דו"ח נסיבות מותה של מהסה אמיני בת ה־22, מוות שעורר מחאות כמעט חסרות תקדים נגד השלטון באיראן.

בניסיון לטשטש את אחריותו לרצח המזעזע, למרבה האבסורד, חוקר מקרי המוות של מהסה אמיני ציין בדו"ח כי מותה לא נגרם בשל חבלות בראשה, בגפיים ובאיברים אחרים, אלא לכאורה בשל היפוקסיה מוחית, מצב של חוסר חמצן במוח, שנגרם בשל בעיות בריאותיות. 

נזכיר כי אפילו המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי, הביע צער לאחרונה על מותה הטרגי בנאום שנשא בפני אנשיו. הצעירה הכורדית, שהגיעה לטהרן, נעצרה על ידי משטרת הצניעות ומאוחר יותר נמצאה על ידי קרובי משפחה בבית החולים כשהיא בתרדמת ובמצב קשה. בהמשך הרופאים נאלצו לקבוע את מותה.

המנהיג העליון של איראן חמינאי, צילום: אי.אף.פי

אביה של אמיני אמר לאחר מותה שהיא סבלה מחבלות קשות ברגליה והטיל את האחריות למותה על משטרת הצניעות. ואולם, בדו"ח שפורסם בסוכנות הידיעות האיראנית נכתב כי המוות "לא נגרם בגלל מכה לראש או לגפיים". בדו"ח לא צוין גם אם אמיני סבלה מפציעות כלשהן.

אמיני נעצרה בטהרן ב־13 בספטמבר בשל "לבוש לא הולם", ומתה כמה ימים אחר כך. בהתייחס ליום שבו קרסה במהלך המעצר, הדו"ח ציין כי היא קמה לאחר מכן ובהמשך התמוטטה שוב. עוד נטען כי בשל הליך החייאה כושל, היא סבלה מחוסר חמצן במוח שהוביל לפגיעה קשה, ובהמשך כנראה למותה.

ההפגנות ברחבי איראן מתפשטות (ארכיון), צילום: אי.פי

בתוך כך, אימה של אחת המפגינות במחאת החיג'אב האשימה ביום חמישי את השלטונות ברצח בתה. בסרטון שנשלח לתקשורת של האופוזיציה האיראנית, נסרין שהקראמי סיפרה כי ספגה איומים מהשלטונות שמטרתם למנוע ממנה לדווח על מותה של בתה ניקה בת ה־16, שנעדרה מאז ה־20 בספטמבר. 

בינתיים, ההפגנות ברחבי איראן נמשכות. בתיעודים ברשתות החברתיות נראו היום כוחות הביטחון תוקפים מפגינים ויורים עליהם. בסרטונים אחרים נראו שיירות של הכוחות עוברים ברחובות ויורים רימוני עשן. כלי תקשורת המזוהים עם המשטר דיווחו על מעצר של מפגינים.

בתוך כך, מחלקת המדינה בארה"ב הודיעה כי היא תמשיך לערוך תיאום עם בעלות בריתה ושותפיה לצורך תגובה לדיכוי האכזרי של איראן כלפי מפגינים ולאלימות בחסות המדינה נגד נשים.

"אנחנו נמשיך לערוך תיאום עם בני הברית שלנו והשותפים שלנו ונגיב לדיכוי האכזרי של איראן, כמו גם לאלימות נגד נשים בחסות המדינה", אמר דובר מחלקת המדינה. "ממשלת איראן הרגה יותר ממאה אנשים בדיכוי האלים הזה", הוסיף הדובר וציטט בכך דיווחים של ארגוני זכויות אדם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו