כך ישתנה המזה"ת בעקבות האולטימטום האמריקני לאיראן

כך ישתנה המזה"ת בעקבות האולטימטום האמריקני לאיראן

הממשל האמריקני הציב השבוע קווים אדומים ברורים למשטר האייטולות בטהרן. מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו הציב הערב שורה של 12 דרישות מטהרן באם משטר האייתולות רוצה לחזור להסכם הגרעין עם ארה"ב. מדובר בדרישות משמעותיות מאד ובהן לדוגמה הוצאת כל הכוחות האיראניים שפועלים בסוריה, הפסקת התמיכה הכלכלית והצבאית בחיזבאללה והפסקת האיומים לפגוע בישראל שהמשטר משמיע כל הזמן. עוד דרש מזכיר המדינה האמריקני כי איראן תפסיק להעשיר אורניום, תשחרר את כל האזרחים האמריקניים שהיא עצרה בתואנות שווא, תאפשר פיקוח קפדני על הפרויקטים הגרעיניים שלה ותספיק לתמוך בחות'ים בתימן. הוא איים כי אם לא תעשה הפסקה כזו ארה"ב תטיל על איראן סנקציות חריפות יותר מאלו שהוטלו אי פעם כשהסנקציות יוחרפו עוד ועוד. "הסנקציות על איראן יהיו החזקות ביותר בהיסטוריה, איראן 'תילחם על מנת לשמור על כלכלתה'". פומפאו הוסיף כי "הסכם הגרעין היה גרוע לארה"ב, לאירופה, למזרח התיכון, ולעולם כולו". מזכיר המדינה הסביר כי "קיווינו שאיראן תוציא את הכסף לטובת אזרחי איראן, אבל היא חימשה ארגוני טרור. ממשל אובמה הימר שהעסקה תשפיע לטובה על איראן, אך ההימור כשל, ועלה בדמים. מאז שנחתם ההסכם, חיזבאללה חומשה על ידי איראן, כשמטרתה ישראל". על רקע הדרישות האלו פנינו למומחים לארה"ב לאיראן ולמזרח התיכון כדי להבין האם הדרישות ישכנעו את איראן, האם אירופה תצטרף לארה"ב וכיצד יראה כעת המזרח התיכון? ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, אלוף (במיל) עמוס ידלין, כתב כי: "הערכה לפומפאו על משנה סדורה ומקיפה בסוגיית איראן: נאום תקיף מאד המציב יעדים שאפתניים מאד מול איראן. רשימת דרישות רחבה וחשובה והבטחה לסנקציות ש״לא נראו כמותן״ .

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

"ממשל טראמפ מציב בעצם את המשטר האיראני על הכוונת. לאחר דחיה איראנית צפויה של דרישות פומפאו, הממשל יצטרך להוכיח יכולתו לעבור מרטוריקה לפרקטיקה. אתגרי העשייה מול איראן: אכיפת סנקציות כואבות גלובליות ( דרך מנגנון מסובך של סנקציות משניות), איתגור הפעילות החתרנית, הטרור והפרוליפרציה של איראן בתימן, בעירק בסוריה ובלבנון", כתב ידלין. במקביל בניית אופציה צבאית אמינה למקרה ואיראן תחזור לקדם תוכנית הגרעין. ציר הזמן: שנת 2018 עד בחירות האמצע - ה״קרב על יעילות הסנקציות״. מ 2019 הקרב על הפסקה מוחלטת של תוכנית הגרעין האיראנית - בהסכם חדש או באכיפה כוחנית. הסיכוי להצלחת המדיניות מול איראן מתכתב עם הצלחה במגרש הצפון קוריאני. ישראל חייבת להניח שייתכן וההסכם יתמוטט ושהאיראנים יחזרו להעשרה. ה״הסכם המקביל״ עם האמריקאים (אותו אני מציע מ 2015) חיוני לתיאום פעילות מדינית, מודיעינית ומבצעית למקרה ואיראן מתקרבת לסף הגרעיני או פורצת לפצצה".

הדרישות הן קרב דיפלומטי בין ארה"ב, אירופה ואיראן

פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה"ב וחוקר בכיר במרכז בס"א למחקרים אסטרטגיים אוניברסיטת בר אילן, מעריך כי הדרישות של הנשיא טראמפ ושל מזכיר המדינה פומפאו מטרתן נקודת התחלה בדרך להסכם חדש טוב יותר ולא לעימות צבאי מול איראן. אולם הוא מציין כי המאפיינים של התנהלות טראמפ שכוללת ממד של הליכה על הסף מתנגשת במוטיב הכבוד שקיים במזרח התיכון כשיש כאן השפלה של איראן שמהווה בעיה באם הממשל אכן רוצה להגיע לתנאים יותר טובים ולמניעת גרעין איראני. "יש כאן מאבק דיפלומטי, מדיני וגם כלכלי בין שלושה גורמים שונים שלכל אחד יש אינטרס אחר. ארה"ב בהובלת טראמפ רוצה או הסכם חדש או שינויים מפליגים בהסכם הקיים בתחומים רבים וכן היא רוצה לרסן את איראן ולהוציא אותה מסוריה. האירופים הסינים והרוסים מסכימים עקרונית עם ארה"ב שיש בעיות בהסכם, בתחום הטילים, הפיקוח על פרויקט הגרעין, הפעילות האיראנית באזור, אבל הם חלוקים על הכוחנות של טראמפ וחושבים שהיא לא תוביל את איראן למקום טוב עם אופק חדש" "המשטר באיראן שמפרש את הדרישות כפגיעה בכבודו, כהפרת הסכם חתום וכאיום על המשטר עצמו. לכן האיראנים מנסים למנף את הדרישות של טראמפ מול אירופה סין ורוסיה כדרישות לא ריאליות וכך לתקוע טריז בין הצדדים. האירופים ושאר המעצמות מעוניינים בהסכם כדי למתן את איראן וכדי לעשות עסקים עם ארה"ב ועם איראן במקביל וטראמפ מפעיל כאן את שיטת הניהול שלו שיש בה מאפיינים של הליכה על סף התהום וכן מאפיינים של התחלת מו"מ בנקודה הגבוהה ביותר". "בפועל נוצר כאוס גדול. אמנם טראמפ כרגע הצליח מול צפון קוריאה אבל שם הוא הבטיח למשטר ערבויות להמשך קיומו, גם מלחמת הסחר שהחלה מול סין בוטלה אחרי ששני הצדדים שוחחנו והסינים הסכימו לדרישות אמריקניות. אבל כאן טראמפ לקח דרישות משמעותיות וכאלו שלא ושם את הכל על השולחן באופן שונה ממה שהוא עשה בצפון קוריאה, זה מאד מסוכן כי האיראנים מאד מאויימים. פומפאו הרי אמר שיוטלו סנקציות שלא הוטלו על איראן אף פעם. המשמעות היא עזיבה של כל החברות הבינלאומיות את איראן כי טראמפ יטיל סנקציות לא רק על איראן ולא רק ישירות אלא גם עקיפות על כל גורם שיש לו קשר עם איראן. לכן האיראנים מושפלים מאד וזועמים. אלא שיש להם דילמה מאד גדולה, אם הם יבטלו את ההסכם כל העולם יהיה נגדם, אם הם יכנעו הם יושפלו, לכן המשטר ינסה לשכנע את אירופה סין וארה"ב להיות איתו מתוך תקווה שאלו ימתנו את טראמפ או יאפשרו לאיראן להתעלם מההסכם. בכל מקרה מדובר במצב לא פשוט שבו טראמפ הולך על הסף, עד עכשיו זה הצליח לו אלא שלפעמים גם אפשר ליפול אל התהום".

ארה"ב תצטרך לעמוד מאחורי איומיה ברצינות כי ההסכם עם איראן יתמוטט

ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, אלוף (במיל) עמוס ידלין, התייחס גם הוא אחרי הצהריים לנאום של מזכיר המדינה האמריקני וכתב בטוויטר: "הערכה לפומפאו על משנה סדורה ומקיפה בסוגיית איראן: נאום תקיף מאד המציב יעדים שאפתניים מאד מול איראן. רשימת דרישות רחבה וחשובה והבטחה לסנקציות ש״לא נראו כמותן״ . ממשל טראמפ מציב בעצם את המשטר האיראני על הכוונת. לאחר דחיה איראנית צפויה של דרישות פומפאו, הממשל יצטרך להוכיח יכולתו לעבור מרטוריקה לפרקטיקה. אתגרי העשייה מול איראן: אכיפת סנקציות כואבות גלובליות ( דרך מנגנון מסובך של סנקציות משניות), איתגור הפעילות החתרנית, הטרור והפרוליפרציה של איראן בתימן, בעירק בסוריה ובלבנון. במקביל בניית אופציה צבאית אמינה למקרה ואיראן תחזור לקדם תוכנית הגרעין. ציר הזמן: שנת 2018 עד בחירות האמצע - ה״קרב על יעילות הסנקציות״. מ 2019 הקרב על הפסקה מוחלטת של תוכנית הגרעין האיראנית - בהסכם חדש או באכיפה כוחנית. הסיכוי להצלחת המדיניות מול איראן מתכתב עם הצלחה במגרש הצפון קוריאני. ישראל חייבת להניח שייתכן וההסכם יתמוטט ושהאיראנים יחזרו להעשרה. ה״הסכם המקביל״ עם האמריקאים (אותו אני מציע מ 2015) חיוני לתיאום פעילות מדינית, מודיעינית ומבצעית למקרה ואיראן מתקרבת לסף הגרעיני או פורצת לפצצה".

מאז מות האשמי רפסנג'אני אין גורם ממתן באיראן

יוסי מנשרוף חוקר איראן ומליציות שיעיות במרכז עזרי באוניברסיטת חיפה מציין כי הממשל לא רוצה לשנות בהכרח את המשטר באיראן אלא להחזיר את איראן לקום שבו היא היתה לפני עידן הוויתורים של אובמה. "מייק פומפאו סך הכל דורש מאיראן את מה שמועצת הביטחון דרשה מאירא מלכתחילה, לא לייא טרור, לא להעשיר אורניום באיראן ולכבד את כל תקנות האו"ם דבר שאיראן פשוט זילזלה בו בעידן אובמה. מבחינה זו המשטר האיראני יתגעגע לאובמה ולמשטרו כי יש כאן מהלך שונה לגמרי של ארה"ב". "בעצם אפשר להגיד שהמשטר האיראני ניהל בשנים האחרונות מהלך לעומתי שבו הוא פשוט היה קיצוני מאד וניהל מהלכים ניציים וכעת יש ממשל אמריקני שמחזיר לו באותה צורה. זה בולט הרבה יותר מאז מותו של האשמי רפסנג'אני שהיה אמנם קיצוני אבל ידע להיות פרגמטי והביא את ההסכם עם ארה"ב וידע להשיג בשנות השמונים נשק מארה"ב. ברגע שרפסנג'אני מת, אין כוח חזק מתון באיראן והקיצוניים מכתיבים לבדם את הטון". "אלא שהם בשלו דייסה ועכשיו הם אוכלים אותה. עד היום איראן פעלה במזרח התיכון, באמריקה הלטינית כרצונה והתעלמה מארה"ב ולא בקשה רשות וכעת היא אוכלת את הדייסה שלה. מה שמעניין שתגובות המשטר לדרישות האמריקניות הם גם קיצוניות הלאה וסגן מפקד משמרות המהפכה אמר שצריך להיערך למלחמת עולם שלישית. לכן ככל הנראה לארה"ב לא תהיה ברירה אלא באמת להפגין נחישות ולעצור את המשטר הזה לפני שהוא יממש את רצונותיו".

איראן תנסה לפעול כנגד ישראל דרך חיזבאללה ואולי באופן ישיר

תא״ל במיל׳ יוסי קופרווסר, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, לשעבר מנכ״ל המשרד לעניינים אסטרטגים ורח״ט אמ״ן לשעבר, סבור כי איראן תמצה כל אפשרות לדחות את הדרישות האמריקניות על ידי שיתוף פעולה עם סין רוסיה ובעיקר עם אירופה, תנסה לחמם את הגזרה מולנו כדי להסיר ממנה את הלחץ וכדי להתנקם בארה"ב ובסופו של יום במקרה של איום על המשטר תתגמש באמת. "ארה"ב חוזרת להתנהג כמו מעצמה ואומרת מפורש שהיא תפעיל כוח כלכלי, מדיני ואפילו צבאי על איראן. האיראנים יודעים את מקומם ושאין להם מענה לדרישות האלו לפחות כל עוד אין להם נשק גרעיני. לכן הם ינסו למסמס את הדרישות, ינסו לשכנע את אירופה, לתקוע טריז בין שאר המעצמות לארה"ב וכן הם ינסו להפעיל כלכלת ג'יהאד שנשענת רק על עצמם. אולם הציבור באיראן לא יסכים למציאות הזו כי הציבור גם לא רצה את ההסכם בגלל הוויתורים שבו וגם אומר כעת איפה היתרונות מההסכם לא קיבלנו שום הטבה". "מאידך גם גורמים קיצוניים בטהרן יתקשו מאד לקבל כניעה איראנית. לכן המשטר בסוף אם לא תהיה לו ברירה ילך להסכם ויבלע את כוס התרעלה כיון שההפגנות באיראן והלחץ הציבורי נמשכים כל הזמן, מליציות הבסיג' ומשמרות המהפכה כבר מתקשות יותר לרסן את הציבור בכוח ומהססות כיון שזו מחאה עממית רחבה, לכן יש להעריך שאם ארה"ב תפעיל את כל משקלה והיא מעצמה אז איראן תתגמש. זה לא יקרה מחר אלא ייקח זמן, האיראנים התרגלו לכך שבבית הלבן יש משטר שלא רואה בארה"ב מעצמה ומהסס כל הזמן לפעול, לכן הם גם לא ספרו את האמריקנים בכלל. כעת תהיה בטהרן התפכחות איטית.אלא שבדרך להתפכחות תהיה התנגדות עזה כולל ניסיון לפגוע בישראל, הרי לשם כך הוקם חיזבאללה ולשם כך חמאס מקבל כסף איראני. ואת הבעייה הזו לא תפטור לנו ארה"ב אלא אנו נצטרך לטפל בה".טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר