טלטלה בצמרת צבא אוקראינה: זלנסקי הדיח את המפקד העליון

לאחר גל מחאות נדיר בעקבות הדחת שר ההגנה פדורוב, נשיא אוקראינה מינה את המפקד מיכאילו דרפאטי במקומו של אולכסנדר סירסקי, שנתפס כמי שבולם את המודרניזציה של הצבא • זלנסקי הודה למפקד היוצא על תרומתו, והבהיר: "כולנו חולקים את אותו רצון - להשיג ניצחון על האויב"

נשיא אוקראינה זלנסקי נפגש עם מפקד הצבא האוקראיני הנכנס מיכאילו דראפטי. צילום: .

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הודיע הערב (שלישי) כי מיכאילו דרפאטי ימונה למפקד הצבא במקום הגנרל אולכסנדר סירסקי.

ההכרזה מגיעה כשבוע לאחר שזלנסקי פיטר את שר ההגנה הפופולרי מיכאילו פדורוב, צעד שהצית גל מחאות נדיר בעיצומה של המלחמה מול רוסיה - ועל רקע העימות המתוקשר בין פדורוב לסירסקי, שאותו האשים השר המודח כמי שחתר תחתיו.

מפקד הצבא האוקראיני הנכנס מיכאילו דראפטי, צילום: .

הזעם הציבורי שמאחורי ההכרזה

כאמור, בשבוע שעבר הודח שר ההגנה פדורוב - בן 35 בלבד - שנחשב לאדריכל ״מלחמת הכטב״מים״ האוקראינית שעושה שמות בתעשיית האנרגיה הרוסית, כופה מצור על חצי האי קרים ולוחצת על הלוגיסטיקה הרוסית בחזית ומעבר לה. הדחתו אחרי חצי שנה בלבד בתפקיד, של מי שנתפס כאחד הבכירים היעילים במלחמה, היא שהוציאה אלפים לרחובות.

עיקר הזעם הופנה דווקא כלפי סירסקי. המפקד בן ה-60, יליד רוסיה שהוכשר במוסקבה ושירת בעברו בחיל התותחנים הסובייטי, נחשב לנציג מובהק של גווארדיית המפקדים הסובייטים ונתפס כמי שבולם את המודרניזציה של הצבא.

אולכסנדר סירסקי. נחשב לנציג מובהק של גווארדיית המפקדים הסובייטים ונתפס כמי שבולם את המודרניזציה של הצבא, צילום: EPA

הגנרל־מאיור דרפאטי (43) נחשב לאחד הקצינים המוערכים ביותר באוקראינה. הוא התמודד עם רוסיה כבר ב־2014, כשהשתתף בקרבות בדונבאס נגד ״הרפובליקה העממית של דונצק״ - ישות בדלנית שנוצרה, מומנה וחומשה בידי מוסקבה. עם הפלישה הרוסית ב־2022 פיקד על המבצע לשחרור החלק המערבי של מחוז חרסון, אחר כך קודם למפקד הכוחות בדרום אוקראינה, ובשנה שעברה מונה לתפקיד המקביל פחות או יותר לראש אג״ת בצה״ל.

דרפאטי גם היה הקצין הבכיר ביותר שהביע תמיכה פומבית בשר ההגנה המודח פדורוב לאחר ההדחה. אשר לשר לשעבר עצמו, זלנסקי הודיע כי הציע לו ״תפקיד חדש בממשלה שיעסוק בפיתוח המרכיב הטכנולוגי במדינה״.

תיעוד בו מתמודד מיכאילו דרפאטי עם מחסום של הבדלנים הרוסים במריופול ב-2014. צפו:

מיכאילו דרפאטי מתמודד עם מחסום של הבדלנים הרוסים במריופול ב-2014//ללא

"כולנו חולקים את אותו רצון"

בנאום שנשא הערב הודה זלנסקי לסירסקי על תרומתו: ״עובדה היא שאולכסנדר סירסקי הביא לאוקראינה תוצאות בהגנה על קייב, במתקפת הנגד בחרקיב ובמבצע קורסק״, אמר. עם זאת הבהיר כי חילופי הפיקוד לא ישנו את קו הפעולה, ואוקראינה תמשיך בתקיפות העומק שלה בעורף הרוסי: ״כולנו חולקים את אותו רצון - להשיג ניצחון על האויב וליצור תנאים, גם בלחץ על רוסיה, שיאלצו אותה לחפש שלום״.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. הודה לסירסקי על תרומתו, צילום: אי.אף.פי

דרפאטי פרסם לפני זמן קצר הודעה מטעמו ובה הודה על המינוי. ״מודה לנשיא אוקראינה על האמון, לשר ההגנה על התמיכה, ולכוחות ההגנה - על שלב חדש בשירות״, כתב בפייסבוק. ״השירות למען אוקראינה תמיד היה כבוד עבורי, אך בשעת מלחמה על העצמאות פירושו אחריות מוחלטת. אני מודה למפקד כוחות ההגנה של אוקראינה, אולכסנדר סירסקי, על עבודתו העקבית לחיזוק חילות אוקראינה. נעבוד באחריות, בריכוז ובדאגה לאנשים שמגינים היום על המדינה. תהילה לאומה, מוות לאויבים״.

השר לשעבר פדורוב התייחס למינוי וכתב: "אני מברך את הגנרל-מאיור דרפאטיי על המינוי. מדובר ברוח חדשה ובתקווה חדשה של אנשים חופשיים לחירות ולצדק. קול השינויים, שאי אפשר היה שלא לשמוע. כעת, יש להצדיק את הציפיות הגבוהות של האוקראינים באמצעות חזון ברור לסיום מלחמת העצמאות, צוות חזק והחלטות נחושות, שמטרתן לשמור על חיי לוחמינו, רובוטיזציה של החזית, הנחתת מהלומות אסימטריות והתשה של הכלכלה הרוסית".

פדורוב הוסיף וציין כי התקשר לסירסקי. "הודיתי לו על הגנת מחוז קייב, על מבצע חרקיב וקרבות היסטוריים אחרים. הם כבר חלק חשוב מההיסטוריה של אוקראינה. אולם מוכרחים להתקדם מהר יותר ולכתוב פרקים חדשים, תוך תיקון טעויות העבר. תודה לכל המעורבים!".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר