"היום המאושר בחיי מאז שנדקרתי": העיתונאי האיראני הגולה במסר ללונדון

פוריא זראעתי, מגיש "איראן אינטרנשיונל" שנדקר בלונדון ב-2024, בירך על הכרזת בריטניה נגד משמרות המהפכה • לדבריו, הרשעת "שכירי החרב" אינה מספיקה ויש לפעול נגד "שורש האיום" בטהרן • ההחלטה מאפשרת להטיל עד 14 שנות מאסר על תמיכה בארגון ומאסר עולם על פעולות חבלה מטעמו

העיתונאי האיראני פוריא זראעתי, לאחר שנדקר בלונדון לפני כשנתיים. צילום: מתוך חשבון ה-X של פוריא זראעתי

בריטניה החריפה לאחרונה את מאבקה בפעילות האיראנית בשטחה והגדירה את משמרות המהפכה כהתארגנות טרוריסטית. לפי ההחלטה, תמיכה או סיוע לארגון יהיו מעתה עבירה פלילית שעונשה עד 14 שנות מאסר, ואילו פעולות חבלה שיבוצעו מטעמו עלולות להוביל למאסר עולם.

רעולי פנים הציתו אמבולנסים של ארגון הצלה יהודי בלונדון: "מתקפה אנטישמית" // מתוך X

המהלך התקבל בהקלה בקרב עיתונאים ומתנגדי משטר איראנים שנאלצו להתמודד בשנים האחרונות עם איומים ומזימות נגדם על אדמת בריטניה. פוריא זראעתי, עיתונאי בריטי-איראני שנדקר בלונדון לפני כשנתיים, הגדיר את ההחלטה כ"יום המאושר בחיי מאז שנדקרתי".

זראעתי, מגיש בכיר בערוץ "איראן אינטרנשיונל", אמר כי הרשעת המעורבים בתקיפה נגדו לא הספיקה מבחינתו, מאחר שלדבריו הם היו שכירי חרב בלבד. "כדי להתמודד עם האיום, צריך לטפל בשורש שלו - המשטר האיראני, ובמיוחד משמרות המהפכה", אמר ל-CBS.

נדקר שלוש פעמים לאחר חודשים של מעקב

במרץ 2024 הותקף זראעתי סמוך לביתו בדרום לונדון. שני גברים ניגשו אליו, אחד אחז בו מאחור והשני דקר אותו שלוש פעמים בירך. השניים נמלטו למכונית שהמתינה בקרבת מקום ועזבו את בריטניה זמן קצר לאחר מכן.

שני גברים ניגשו אליו, אחד אחז בו מאחור והשני דקר אותו שלוש פעמים בירך. דקירה (אילוסטרציה), צילום: קוקו

לפי התביעה הבריטית, התקיפה בוצעה לאחר חודשים של תכנון ומעקב. מוקדם יותר החודש נידונו שני אזרחים רומנים ל-12 ולשמונה שנות מאסר בשל חלקם במעשה. בית המשפט קיבל את עמדת התביעה שלפיה מדובר בתקיפה בחסות מדינה, שבוצעה לטובת המשטר האיראני.

זראעתי שב לעבוד בתוך שבוע מהתקיפה, אך כיום הוא מגיש את תוכניתו מרחוק ומתגורר מחוץ לבריטניה בשל החשש לביטחונו. לדבריו, ההחלטה החדשה עשויה להרתיע עבריינים שיתבקשו לפעול בשליחות טהרן.

המהלך הבריטי התקבל לאחר ששירות הביטחון הפנימי MI5 זיהה לפחות 20 מזימות הקשורות לאיראן נגד בני אדם בבריטניה בשנה שקדמה לאוקטובר 2025. במקביל, הוגדר כאיום גם ארגון בשם "המלווים האסלאמיים של הדרך הנכונה", שלפי הערכת הממשלה הופעל בידי אנשי כוח קודס והיה קשור לתקיפות נגד מטרות יהודיות באירופה.

MI5 זיהה לפחות 20 מזימות הקשורות לאיראן נגד בני אדם בבריטניה. איש משמרות המהפכה באיראן, צילום: רויטרס

ההחלטה התקבלה לאחר שנים של היסוס בלונדון, בין היתר בשל החשש מפגיעה ביחסים הדיפלומטיים עם טהרן. ארצות הברית, קנדה והאיחוד האירופי כבר נקטו בשנים האחרונות צעדים דומים נגד משמרות המהפכה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר