ראשי 32 המדינות החברות בברית נאט"ו יתכנסו היום (שלישי) באנקרה לפסגה בת יומיים, המוגדרת כאחת המתוחות והמורכבות ביותר שידעה הברית בחודשים האחרונים. ברקע המפגש עומדים שישה חודשים סוערים במיוחד ביחסים הדיפלומטיים, ובראשם דרישתו הבלתי מתפשרת של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, מבעלות בריתו באירופה להגדיל משמעותית את תקציבי הביטחון שלהן.
בתוך כך, הבוקר דיווח העיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" כי טראמפ צפוי להציג במהלך הפסגה מהלך דרמטי בפני מקבילו הטורקי. לפי הדיווח, טראמפ מוכן להחזיר את טורקיה לתוכנית מטוסי קרב F-35 ולאפשר לה לרכוש את הטכנולוגיה המתקדמת. הדבר יעמוד בניגוד להחלטה שטראמפ קיבל בעצמו לפני שבע שנים, אז אסר על מכירת המטוסים לאנקרה מטעמי ביטחון לאומי (בעקבות רכישת מערכת ההגנה הרוסית S-400), המהלך הנוכחי צפוי להיתקל בהתנגדות בקונגרס.
הפסגה באנקרה מתקיימת בתקופת שפל ביחסים הטרנס-אטלנטיים. בשנה האחרונה רשם טראמפ שורה של עימותים עם מנהיגי המערב: הוא איים להשתלט על גרינלנד מידי דנמרק, לא התייעץ עם מנהיגי אירופה לפני התקיפה המשותפת של ארה"ב וישראל נגד איראן, ואף התלונן כשהאירופאים סירבו לאפשר למטוסים אמריקניים להפציץ את איראן משטחם.
כדי להגביר את הלחץ, הבית הלבן כבר מתכנן לקצץ בשליש את מספר מטוסי ה-F-15 וה-F-16 שארה"ב מקצה לאירופה במקרה של עימות עם רוסיה. שר ההגנה האמריקני, פיט הגסת', אף איים לאחרונה כי ארה"ב תפחית משמעותית את נוכחות כוחותיה במדינות האירופיות שמוציאות את הסכומים הנמוכים ביותר על ביטחון.
בעוד שחברות נאט"ו כבר הסכימו בשנה שעברה להעלות את ההוצאות הביטחוניות שלהן ל-5% מהתמ"ג (במקום 2%) עד שנת 2035, ממשל טראמפ דורש מהמדינות להגיע ליעד זה בהקדם האפשרי. "היעד הוא שאירופה תיקח אחריות על ההגנה הקונבנציונלית של היבשת האירופית", אמר מתיו ויטקר, שגריר ארה"ב בנאט"ו, לרשת CNBC ביום שני. "אנחנו לא עוזבים, אנחנו פשוט עושים פחות". בכיר אמריקני, בשיחת תדרוך לקראת הפסגה, אמר לכתבים כי יש לצפות ל"הצהרות בשווי מיליארדי דולרים" בשולי הוועידה באנקרה.
ביום ראשון הפציצה רוסיה את קייב, בירת אוקראינה, בעשרות טילים ומאות כטב"מי תקיפה, והרגה לפחות 11 בני אדם ופצעה עשרות נוספים, כך לפי נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ודיווחים בתקשורת. המתקפות ערב הפסגה, בה זלנסקי אמור להשתתף, הבטיחו כי המלחמה תעמוד במוקד דחוף של הברית בת 32 המדינות, שכבר הגדירה את מלחמתו של פוטין באוקראינה כ"איום החמור ביותר על הביטחון האירו-אטלנטי מזה עשורים".
יום אחד לפני התקיפות, קיימו טראמפ ופוטין שיחת טלפון "עניינית ובונה" שיזמה ארה"ב ונמשכה כמעט 90 דקות, כך נמסר מהקרמלין. טראמפ הדגיש בשיחה כי רוסיה ואמריקה יוכלו לממש את "הפוטנציאל העצום שלהן לשיתוף פעולה מועיל הדדית" ברגע שהמלחמה באוקראינה תסתיים, בעוד פוטין הציג תמונה ורודה של המאמצים הצבאיים הרוסיים כ"מצב האמיתי בשדה הקרב", לפי עוזרו של פוטין, יורי אושקוב.
טראמפ שוחח באותו יום גם עם זלנסקי, שהצהיר מאוחר יותר כי התקיפות על קייב מדגישות את הצורך הנואש של אוקראינה בסיוע צבאי נוסף - במיוחד מארה"ב. "לארצות הברית ולאירופה יש מספיק כוח כדי לעצור את הטרור הזה", אמר זלנסקי אמש (שני).
הוא מקווה לעזוב את פסגת נאט"ו עם התחייבויות מצד המדינות החברות להגביר את התמיכה בהגנה האווירית של אוקראינה. הוא אמור לקיים פגישה בילטרלית עם טראמפ בטורקיה ביום רביעי אחר הצהריים, כך לפי הבית הלבן.
אך טראמפ, שהתעמת בעבר עם זלנסקי ושיבח את פוטין, עשוי שלא להסכים שהפתרון למלחמה בת ארבע השנים הוא חיזוק נוסף של אוקראינה. כשטראמפ נשאל ביום שני בבוקר מדוע פוטין ככל הנראה לא הרגיש שום לחץ להימנע מפעולות איבה בעקבות שיחתם, הוא התעקש כי המנהיג הרוסי אכן שואף לסיים את המלחמה. "אני חושב שהוא כן מרגיש לחץ", אמר טראמפ לכתבים בחדר הסגלגל. "הוא רוצה לסיים את זה, ואוקראינה רוצה לסיים את זה, ואנחנו בשיחות, ונראה אם נצליח להביא לזה סוף".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
