קיבל רגליים קרות? מקרון עשוי לסגת מהכרה במדינה פלשתינית

למרות הצהרות נשיא צרפת על הכרה "בקרוב", גורמים בבריטניה מעריכים כי הנשיא הצרפתי יסיק שהתנאים "אינם בשלים"

יו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן ונשיא צרפת עמנואל מקרון במסיבת עיתונאים בפריז (ארכיון). צילום: רויטרס

למרות שכל הסימנים הראו שבכוונת הנשיא עמנואל מקרון לקדם את ההכרה במדינה פלשתינית במסגרת הוועידה הבינלאומית שצרפת מארגנת יחד עם סעודיה במטה האו"ם בארצות הברית, "הגרדיאן" הבריטי מדווח כי גורמים רשמיים בבריטניה מטילים ספק שהנשיא מקרון אכן יממש את כוונתו.

מקרון: צריכים להתקדם להכרה במדינה פלשתינית | רויטרס

הוועידה הבינלאומית, המאורגנת בחסות האו"ם, אמורה להתוות מפת דרכים שבסופה תקום מדינה פלשתינית לצד ישראל. על פי הדיווח, שר החוץ הבריטי, דיוויד לאמי, אישר לפרלמנט הבריטי כי ניהל דיונים עם הצרפתים בנוגע להכרה במדינה פלשתינית, אך הדגיש כי לא יתמוך במחווה חסרת השפעה מעשית.

הדעה הגוברת בבריטניה היא שצרפת תחליט בסופו של דבר שהתנאים אינם בשלים להכרה, זאת אף  שבחודשיים האחרונים הצהיר נשיא צרפת שמדינתו תכיר במדינה פלסטינית "בקרוב".

זו אינה הפעם הראשונה שצרפת שוקלת הכרה במדינה פלשתינית. גם הנשיא לשעבר פרנסואה הולנד רמז בעבר כי יכיר במדינה פלשתינית "בקרוב", אך בסופו של דבר נסוג מכוונתו. גם מקרון עצמו שקל זאת בעבר, אולם צרפת החליטה לבסוף שלא להכיר בטענה ש"התזמון אינו נכון" או שקיים "היעדר קונצנזוס דיפלומטי בינלאומי".

שר החוץ הבריטי דיויד לאמי ומזכיר המדינה האמריקני רובי בוועידת נאט"ו,

הוועידה הבינלאומית שיוזמות צרפת וסעודיה תתכנס תחת הכותרת "קידום הקונפליקט לנקודת אל-חזור, שתסלול את הדרך לסיום הכיבוש ולקידום הסדר קבע על פי פתרון שתי המדינות". הנשיא מקרון הרבה לבקר את ישראל בשבועות האחרונים, כאשר טען שמעשיה "אינם מקובלים" וקרא לחדש את הסיוע ההומניטרי בהקדם. גם ערב הסעודית העבירה ביקורת חריפה על ישראל, כאשר משרד החוץ הסעודי האשים בשבוע שעבר את ישראל ב"רצח עם".

בישראל קיים חשש כי הוועידה תייצר לחץ פוליטי בינלאומי נוסף. החשש המרכזי הוא שהכרה צרפתית - שעשויה להפוך את צרפת למדינת ה-G7 הראשונה שמכירה במדינה פלשתינית - גם אם היא הצהרתית בלבד בשלב זה, תגרום למדינות נוספות באירופה, כגון בלגיה ואחרות, ללכת בעקבותיה.

גורמים בישראל חוששים ממומנטום מצטבר לאחר שהולנד, איטליה, צרפת, ספרד ומדינות נוספות העבירו בשבוע שעבר ביקורת חריפה על ישראל בעקבות המלחמה בעזה, בדגש על הפסקת הסיוע ההומניטרי. בצרפת היו מעוניינים שסעודיה תכיר בישראל במסגרת הוועידה, אך גם בפאריס מבינים שהנושא אינו ריאלי בשלב זה, הן בעקבות המשך המלחמה והן בעקבות סירובה של ישראל להכיר במדינה פלסטינית לאחר אירועי 7 באוקטובר.

ביום שישי האחרון דווח ב"ישראל היום" כי במסגרת הוועידה יקראו סעודיה וצרפת לאו"ם להטיל סנקציות על גורמים שיפעלו בניגוד למסמך שיגובש בוועידה. למעשה, צפוי ניסיון לכפות על ישראל מהלכים שיובילו להקמת מדינה פלשתינית.

במסמך המתאר את מטרות הכנס נכתב כי "ברור שהאחריות העיקרית לפתרון הסכסוך עדיין מוטלת על הצדדים, אך האירועים של השנים האחרונות מוכיחים שללא נחישות ומעורבות בינלאומית חזקה בהבטחת התקדמותם לקראת סיום הסכסוך, הוא יסלים והשלום יתרחק". הפתרון המוצע מתואר כ"מהיר, מוגבל בזמן ובלתי הפיך שבסופו תקום מדינה פלשתינית עצמאית וריבונית לצד ישראל".

על פי המסמך, ישראל תידרש לקבל זאת מבלי לקבל התחייבות להכרה מצד ערב הסעודית ומדינות אחרות, שכן זה, לטענת המארגנים, כמו גם השלום בין המדינות, יכול לבוא רק לאחר מכן. עוד נכתב במסמך כי על "שני הצדדים" קיימת אשמה סביב אלימות ואירועי 7 באוקטובר: "מאז 7 באוקטובר ישנו סבל עצום של אזרחים משני הצדדים, כולל החטופים ומשפחותיהם והאוכלוסייה האזרחית של עזה. במקביל, פעילויות ההתנחלות מסכנות את פתרון שתי המדינות, הנתיב היחיד לשלום צודק".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר