עוד מהלך עוקף ישראל: סעודיה וצרפת יכפו הקמת מדינה פלשתינית

בחודש הבא יתקיים כנס בינלאומי ביוזמת סעודיה וצרפת ובחסות האו"ם, שמטרתו היא קביעת מתווה מעשי עם לוחות זמנים מוגדרים להקמת מדינה פלשתינית • המהלך עוקף לחלוטין את עמדת ישראל ומבקש לכפות עליה פתרון מדיני באמצעות סנקציות בינלאומיות, מבלי לדרוש מהפלשתינים התחייבות להכרה בישראל או להבטחת ביטחונה

המטרה: סימון נקודת אל-חזור בדרך למדינה פלשתינית עצמאית. הפגנה פרו-פלשתינית (ארכיון). צילום: רויטרס

סעודיה וצרפת בחסות האו"ם יכנסו ועידה בינלאומית להקמת מדינה פלשתינית בחודש יוני.

הפגנה פרו פלשתינית בסנטיאגו בירת צ'ילה

אחרי ההכרזות הפרו-פלשתיניות של נשיא צרפת מקרון, הכנס שיתקיים בניו יורק בחודש הבא מציב לראשונה מטרה נועזת - הקמת מדינה פלשתינית - לא רק הכרזה כי אם הצבת מטרות ומימושן, תוך הטלת סנקציות על מי שיחבל במטרה. בימי הכנס יתקיימו שולחנות עגולים ומושבים בהובלת צרפת וסעודיה ובחסות האו"ם ושם תגובש מסגרת ליישום מטרת העל: הקמת מדינה פלשתינית.

המארגנים כתבו בדף ההזמנה למדינות החברות באו"ם כי "הכנס נועד להוות נקודת אל-חזור, שתסלול את הדרך לסיום הכיבוש ולקידום הסדר קבע על פי פתרון שתי המדינות".

המהלך מתקדם בגיבוי האומות המאוחדות. העצרת הכללית של האו"ם (ארכיון), צילום: רויטרס

בכנס ינאם מזכ"ל האו"ם וכן נציגי המדינות ובסופו יגובש מסמך תוצאה מעשי ולא הצהרתי שיקבע התחייבויות מוחשיות וזמנים מוגדרים. אם עד כה הלך הרוח של העולם היה להמתין לתהליך שבו שותפות ישראל והפלשתינים, כעת צרפת וסעודיה מתקדמות בלעדינו לעבר היעד.

סטודנטים ישראלים וחיילים משוחררים במחאה מול מטה האו״ם בז׳נבה

באלימות ובאירועי 7 באוקטובר מואשמים כמובן "שני הצדדים" ובין היתר נכתב שם כי "מאז 7 באוקטובר ישנו סבל עצום של אזרחים משני הצדדים, כולל החטופים ומשפחותיהם והאוכלוסייה האזרחית של עזה. במקביל, פעילויות ההתנחלות מסכנות את פתרון שתי המדינות, הנתיב היחיד לשלום צודק".

איך זה יקרה?

סעודיה וצרפת קוראות לאו"ם להטיל סנקציות על מי שיפעלו בניגוד למסמך שיגובש בכנס ולמעשה ינסו לכפות את ישראל למהלך מעל ראשה. "ברור שהאחריות העיקרית לפתרון הסכסוך עדיין מוטלת על הצדדים, אך האירועים של השנים האחרונות מוכיחים שללא נחישות ומעורבות בינלאומית חזקה בהבטחת התקדמותם לקראת סיום הסכסוך הוא יסלים והשלום יתרחק", נכתב עוד. הפתרון הדרסטי יידרש להיות "מהיר, מוגבל בזמן ובלתי הפיך שבסופו תקום מדינה פלשתינית עצמאית וריבונית לצד ישראל". את כל זה ישראל תידרש לתת מבלי לקבל התחייבות להכרה, שכן זה לטענת המארגנים וגם השלום בין המדינות יכול לבוא רק אחר כך.

מאז יש "סבל עצום לשני הצדדים". טבח 7 באוקטובר, צילום: ללא

לסיום נכתב כי "המטרה הסופית של הוועידה תהיה לממש את הקונצנזוס הבינלאומי, לסמן נקודת אל-חזור, להניח את היסודות לדרך קדימה על ידי יצירת הסביבה הנדרשת לפתרון צודק ובר-קיימא לשאלת פלשתין ולסכסוך. מטרתה של ועידה בינלאומית זו לא תהיה 'להחיות' או 'להשיק מחדש' תהליך אינסופי אלא ליישם, אחת ולתמיד, את פתרון שתי המדינות". ישראל אגב לא מוזכרת כצד בפתרון הזה שינסו לכפות האו"ם, סעודיה וצרפת, ולא נדרשת תלות במחויבות פלשתינית כזו או אחרת לשלום.

עופר ברונשטיין, יועץ הנשיא מקרון לענייני המזרח התיכון: "הכנס הבינלאומי בניו יורק יהיה צעד חשוב בדרך לשלום. אני רואה בכנס הזה הזדמנות לבנות מסגרת בינלאומית יציבה שתתמוך בפתרון שתי המדינות, ואני מאחל שנצליח בעזרתו לייצר מומנטום שיביא לסיום המלחמה, שחרור החטופים, ובנייה מחודשת של עזה - כל זאת במסגרת שתספק לישראל את הביטחון והיציבות האזורית לה היא זקוקה. זו תהיה פריצת דרך שתאפשר לכל המדינות באזור, ובראשן ישראל, לקחת חלק בצעד חשוב למען התקדמות לעבר שלום אזורי".

לדברי ברונשטיין, "מדינות רבות - אירופיות וחוץ-אירופיות, כולל מדינות ערביות ומוסלמיות - ייקחו חלק פעיל בכנס, ואני מאמין שארה"ב תצטרף למהלך הזה. הרכבת לשלום ובביטחון אזורי יוצאת עוד מעט מהתחנה, ואנחנו מקווים שכולם, ובמיוחד ישראל, יעלו עליה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר