מעט 4.5 מיליון סלובקים ילכו מחרתיים להצביע לפרלמנט בברטיסלבה, אבל בחירתם תשפיע הרבה מעבר למדינה הקטנה.
שלוש מפלגות צמודות בצמרת. בסקר שפורסם היום (חמישי) מובילה "סלובקיה המתקדמת" הפרו־מערבית, שתומכת בשיתוף פעולה הדוק עם מוסדות האיחוד האירופי ומבטיחה הגנה על זכויות המיעוטים. היא מקבלת 18.2%.
נושפת בעורפה עם 17.7% מפלגת Smer ("כיוון - סוציאל־דמוקרטיה") הפרו־רוסית, שבין השאר מתנגדת לאספקת נשק לאוקראינה.
עד כה העבירה סלובקיה לקייב מסוקים ומערכות הגנה אווירית. אלא שיו"ר "סמר" רוברט פיצו לנהוג אחרת. "שלום הוא הפתרון היחיד", אמר בעצרת בחירות החודש. "לא נשלח לקייב אפילו קליע אחד".
ניצחון של "סמר" בבחירות והרכבת ממשלה פופוליסטית בראשות פיצו עלולים לפגוע עוד יותר באחדות ההכרחית בעת קבלת החלטות במוסדות של האיחוד האירופי. עד היום נבלמו יוזמות סיוע רבות בידי ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן.
הן פיצו והן אורבן דורשים להושיב את האוקראינים והרוסים לשולחן המשא ומתן, אף על פי שבקייב ובמוסקבה לא מוכנים לכך ללא תנאים שמונעים כל היתכנות לשיחות כאלה. פיצו גם הבהיר כי יתנגד לסנקציות נוספות על מוסקבה ויחסום את קבלת קייב לנאט"ו.
גריגורי מסז'ניקוב מהמכון הסלובקי לענייני ציבור סבור כי פיצו רואה באורבן שותף עתידי. "איני חושב שפיצו אמיץ מספיק כדי להיות הבדלן היחיד באיחוד האירופי", אמר לאי.פי. "אבל הוא ואורבן יחד ויתמכו זה בזה". החשש בקייב ובאיחוד האירופי הוא שניצחון של פיצו יעניק רוח גבית לפופוליסטים נוספים ביבשת.
עם זאת, לא בטוח שניצחון של "סמר" יאפשר לה להקים ממשלה. הסיבה: "סלובקיה המתקדמת" פסלה כל אפשרות של ישיבה עם פיצו ועם מפלגות מהימין הקיצוני, כמו "רפובליקה". המפלגה השלישית בגודלה, "הלאס", מונהגת בידי ראש הממשלה לשעבר פטר פלגריני, שפרש מ"סמר".
