לא נעים להיות דונלד טוסק היום בפולין: שלושה חודשים לפני הבחירות, מצא את עצמו מנהיג מפלגת האופוזיציה הראשי "המצע האזרחי" תחת אש מכל הכיוונים. "חוק וצדק" הימנית מתייגת אותו כ"פני השקר בפוליטיקה", בשמאל קוראים לו "גזען וקיצוני", ותומכיו של טוסק בכלל משוכנעים שתופרים לי תיק שימנע ממנו להתמודד בבחירות.
בימים האחרונים עברו ראשי "חוק וצדק" להילוך גבוה בהתקפות על טוסק, מי שהיה נשיא מועצת האיחוד האירופי לשעבר ושימש ראש ממשלת פולין בשנים 2007-2014. ראשי המפלגה, שחוששים לאבד בבחירות הקרובות את הרוב שהיה להם בפרלמנט הנוכחי ובכך להפוך לתלויים במפלגת הימין הקיצוני האנטישמית "קונפדרציה" להקמת ממשלה חדשה, מנסים לשאוב קולות מ"המצע" של טוסק, מפלגת ימין-מרכז.
ראש ממשלת פולין הנוכחי, מתאוש מורבייצקי, פרסם אמש סרטון שבו הוא מכנה את טוסק "פני השקר בפוליטיקה". "לשקר בפוליטיקה יש היום פנים: דונלד טוסק", תקף מורבייצקי את ראש האופוזיציה.
במהלך סוף השבוע האחרון תקף סגנו ומנהיג "חוק וצדק", ירוסלב קצ'ינסקי, את טוסק וכינה אותו "האויב האמיתי של עמנו". קצ'ינסקי הצהיר בכנס של מפלגתו, שאסור לטוסק לחזור לעולם לשלטון בפולין. "שילך לגרמניה, וייעשה שם נזקים", שלהב קצ'ינסקי את קהל שומעיו.
מפלגת השלטון מאשימה את טוסק בהעדפת אינטרסים של מדיניות וגופים אחרים על פני האינטרסים של פולין. התפקיד הבכיר שטוסק מילא באיחוד האירופי, שהטיל על פולין עיצומים, מאפשר למפלגת השלטון לחזק תדמית זו. בסוף מאי אימץ הפרלמנט הפולני חוק להקמת ועדה, שתחקור קשרים בין רוסיה לפוליטיקאים פולנים. אם הוועדה תמצא קשרים כאלו, ייאסר על הפוליטיקאי למלא תפקיד בפוליטיקה הפולנית למשך 10 שנים.
החוק זכה לכינוי הציני "חוק טוסק", מאחר שהוא נתפס כניסיון של מפלגת השלטון לאסור על טוסק להשתתף בבחירות הקרובות. בעקבות אימוץ חוק זה, קיים טוסק ביוני עצרת אנטי-ממשלתית בוורשה, שבה השתתפו כחצי מיליון בני אדם. זו הייתה אחת ההפגנות הגדולות ביותר שידעה פולין בעשורים האחרונים.
אלא שהצרות של טוסק אינן מסתכמות בהתקפות מימין. לפני שלושה שבועות הוא מצא את עצמו מותקף בידי מפלגות האופוזיציה משמאל, מאחר שניסה לתקוף את הממשלה הנוכחית על שהתירה ל"אלפי מהגרים ממדינות מוסלמיות" לקבל היתר שהייה בפולין. הממשלה השמרנית הנוכחית היא מהמתנגדות התקיפות ביותר ליוזמת האיחוד האירופי לחלק בין מדינות האיחוד מבקשי מקלט מהמזרח התיכון ומאפריקה. טוסק ניסה להוכיח שעמדה זו אינה תואמת את המציאות והותקף על ידי השמאל בהיותו "גזען, קיצוני וחסר שכל". "כאופוזיציה אנחנו צריכים תמיד לפעול למען דמוקרטיה וכבוד האדם ולהראות שאנחנו יכולים לחבר בין ביטחון העם הפולני וכבוד האדם", אמר רוברט ביידרון, מבכירי המפלגה הסוציאליסטית הפולנית.
מכל מקום, אם "חוק וצדק" ביקשה לשאוב קולות מ"המצע", זה לא ממש מצליח לה. המפלגה של טוסק אמנם יורדת בסקרים וזוכה לתמיכה של 29% (לעומת 31% בחודש יוני), אך גם "חוק וצדק" מאבדת גובה ומקבלת היום 34% מהקולות (לעומת 38% באפריל). מנגד, ה"קונפדרציה" מגיעה כבר ל-14% - שיא עד כה של מגמת עלייה מתמדת (באוגוסט אשתקד קיבלה המפלגה 5%, בדצמבר 7% ובאפריל 10%).
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו