מנהיג כנופיה חוסל - אבל המלחמה רחוקה מסיום: מי באמת שולט בהאיטי?

מותו של מתיאס סנטיל, ממנהיגי הכנופיות בבירת האיטי, אושר בידי הרשויות לאחר שלפי דיווחים מקומיים נפגע בתקיפת רחפן • אלא שחיסולו הוא הישג נקודתי בלבד במאבק נגד ארגוני הפשיעה, שהשתלטו על שכונות וצירי תנועה והפכו לאיום על מוסדות השלטון • בעוד כוחות בינלאומיים מסייעים לממשלה המקומית, כ-1.5 מיליון בני אדם כבר נעקרו מבתיהם בעקבות האלימות

משבר הכנופיות בהאיטי: עקורים מוחים על תנאי המחיה בבירה פורט-או-פרנס , רויטרס
משבר הכנופיות בהאיטי: עקורים מוחים על תנאי המחיה בבירה פורט-או-פרנס | צילום: רויטרס

מותו של מנהיג הכנופיה מתיאס סנטיל, שפעל בבירת האיטי פורט-או-פרנס, אושר אתמול (שישי) בידי הרשויות במדינה. ראש הממשלה, אליקס דידייה פילס-אמה, כתב ברשת X: "ראש כנופיה אחד פחות", והוסיף כי "המאבק לשחרור המדינה מאחיזת הכנופיות נמשך בנחישות". אלא שמותו של סנטיל הוא רק פרק נוסף במשבר שבו ארגוני פשיעה חמושים השתלטו על חלקים נרחבים מהבירה והפכו לאיום על תפקודה של המדינה.

סנטיל הנהיג כנופיה באזור בוסטון שבסיטה סוליי, ממוקדי האלימות בבירה. לפי דיווח מקומי, כוחות הביטחון תקפו בלילה שבין חמישי לשישי מעוזי כנופיות באמצעות רחפנים חמושים, ואחד מהם פגע ברכב שבו נסע. תחילה דווח כי נפצע קשה, ובהמשך אישרו הרשויות את מותו. הממשלה לא פירטה כיצד נהרג.

הכנופיות השתלטו על חלקים נרחבים מהבירה. חברי כנופיות בהאיטי (ארכיון) | צילום: רויטרס

המשבר בהאיטי החריף לאחר רצח הנשיא ז'ובנל מואיז ב-2021. הכנופיות ניצלו את חולשת השלטון, השתלטו על שכונות וצירי תנועה והרחיבו את פעילות החטיפות והסחיטה. ב-2024 אף התאחדו ארגונים יריבים למתקפה על תחנות משטרה, בתי סוהר ומוסדות שלטון, שתרמה להתפטרות ראש הממשלה דאז.

מי שולט ברחובות האיטי?

אחת הדמויות הבולטות בעולם הכנופיות היא ג'ימי שריזייה, המכונה "ברביקיו", שוטר לשעבר וממנהיגי ברית הכנופיות ויו אנסנמבל (Viv Ansanm). לצד הברית פועלים ארגונים חמושים נוספים, ובהם כנופיית 400 מאווזו. הכנופיות מממנות את פעילותן באמצעות חטיפות תמורת כופר, סחיטה והברחות, ומשבשות את אספקת המזון והדלק באמצעות שליטה בדרכים מרכזיות.

אלא שגם הברית בין הכנופיות החלה להתפורר. לפי דוח מומחי האו"ם מספטמבר, מאבקים פנימיים על שטחים והכנסות גבו לפחות 613 הרוגים בין מרץ ליולי באזור סיטה סוליי ומישור קול דה סאק. במקביל הצליחו כוחות הביטחון להחזיר לידיהם חלקים מהבירה, אך דרכים מרכזיות המובילות ממנה נותרו בשליטת חמושים.

האיטי: צבא אל סלבדור פתח במבצע לחילוץ חטופים // נשיא אל סלבדור

המאבק בכנופיות כבר חרג מגבולות האיטי. לצד כוחות הביטחון המקומיים פועל במדינה כוח בינלאומי, ובאוקטובר פתחה אל סלבדור במבצע לחילוץ ארבעה טכנאי תעופה מאנשי הכוח, שנעלמו לאחר מתקפת חמושים. בהמשך שלח הנשיא נאיב בוקלה יותר מ-2,000 חיילים להאיטי. הפריסה עוררה שאלות לגבי סמכויותיהם ותיאום פעילותם עם הרשויות, לצד טענות על פגיעה באזרחים שבוקלה הכחיש.

המחיר שמשלמים האזרחים

השלכות האלימות קשות. לפי האו"ם, 1,123 בני אדם נהרגו ו-440 נפצעו בין יולי לתחילת אוקטובר, הן בתקיפות של כנופיות והן בפעולות כוחות הביטחון. כ-1.5 מיליון תושבים נעקרו מבתיהם, ומעשי רצח, חטיפות ואלימות מינית הפכו לחלק מהמשבר המתמשך.

גם השבת השלטון הנבחר מתעכבת. בהאיטי לא התקיימו בחירות ארציות מאז 2016, והבחירות שתוכננו לדצמבר נדחו בשל המצב הביטחוני. הסיבוב הראשון נקבע כעת ליולי 2027, אך קיומו תלוי ביכולת הרשויות להבטיח את ביטחון המצביעים.

כ-1.5 מיליון בני אדם נעקרו מבתיהם בעקבות אלימות הכנופיות. אישה מוכרת מזון במקלט לעקורים בפורט-או-פרנס | צילום: AP

מותו של סנטיל עשוי להיחשב להישג נקודתי של הרשויות, אך אינו מבטיח את פירוק הכנופיה שבראשה עמד. המבחן של ממשלת האיטי יהיה יכולתה להחזיר את השליטה לשכונות ולדרכים, ולא רק לפגוע במנהיגי הארגונים החמושים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר