נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא נראה בקרמלין למשך תקופת הזמן הארוכה ביותר בשנה האחרונה, כאשר האתר הרוסי "אגנסטבו" העלה את האפשרות שהיעדרותו מתרחשת על רקע חשש שהתגלה לאור השיטה שבה ארה"ב וישראל עקבו אחרי חמינאי.
לפי בדיקת האתר, מהלו"ז הרשמי של פוטין נעלמו כל האירועים הפומביים בקרמלין: בפעם האחרונה הוא הופיע באירוע כזה ב-9 במארס. זו ההפסקה הארוכה ביותר מסוג זה מתחילת השנה.
אחרי האירוע ב-9 במארס - דיון בסוגיית נפט וגז - תוכננו לפוטין פגישות עם מושלים, דיון עם מועצת הביטחון ועם ראש ה"סברבנק", אולם מכיוון שכולם נעשו בשיחות וידיאו, אין ערובה לכך שפוטין ערך אותן אכן בקרמלין. במעונות השליט הרוסי בנויות לשכות הזהות לזו שבקרמלין, מה שמאפשר להסתיר את מיקומו האמיתי לפי הצרכים.
לפי "אגנסטבו", "הפסקת האירועים הפומביים מתרחשת על רקע שמועות עקשות אולם בלתי מאומתות על כך בקרמלין נבהלו מחיסולו של עלי חמינאי ובעיקר מהמעקב דרך מצלמות האבטחה ברחובות שאפשרה את המבצע. הפוליטיקאי הרוסי הגולה, דמיטרי גודקוב, כתב על "השמועות" יומיים לפני כן, וציין - ספק לציון העובדה ספק כעקיצה - כי "במוסקבה יש אפילו יותר מצלמות רחוב".
העיתונאית הרוסית-אמריקנית המעורכת ג'וליה יופה פרסמה גם היא על חשש דומה בקרמלין, וזאת מפי שיחות שערכה.
במקביל, העיר מוסקבה חוותה ניתוק מכוון שלה המשתמשים מרשת האינטרנט הסלולרית, שנמשך 19 ימים ונפסקה היום - תקופה חריגה שהובילה לגל שמועות שאף ייחס אותה לאפשרות כי חיסול הצמרת האיראנית קשור גם לניתוק האינטרנט הסלולרי במוסקבה. בכיר בשלטונות הכיבוש הרוסי באוקראינה העלה סברה כי ניתוק הרשת קשור לשמועות שמוג'תבא חמינאי הוטס למוסקבה לצורך טיפול.
"עובדה מרתקת לא פחות - הציד האמרקני הבלתי פוסק על ההנהגה האיראנית. את כולם יכלו האמריקנים לאתר באמצעות הרשת", ציין הבכיר, אנדריי פינצ'וק. בה בעת, את ניתוקי האינטרנט במוסקבה אפשר לקרוא גם בהקשר אחר: זה חודשים מנותקת הרשת הסלולרית ברחבי רוסיה במאמץ - כושל עד כה - להילחם בתקיפות של הכטב"מים האוקראיניים.
מעגל נוסף הוא המלחמה של הקרמלין - באמצעות הרשות לבקרת התקשורת (רוסקומנדזור) - בשאריות חופש הביטוי ברוסיה. אלה התאפשרו בין השאר בטלגרם, שמייסדו, פאבל דורוב, סירב להכניס הגבלות לרשת. סברה אחרת שהדבר קשור ל"ניסוי כלים" שמבצע המשטר בקרמלין לקראת אפשרות שיאלץ להכריז על גיוס מלא בעקבות המלחמה באוקראינה.
במוסקבה הרשמית טענו שקייב משתמשת בה כדי להונות אזרחים ולגייס סוכנים, אבל החשש בבירה הרוסית עמוק יותר: ככל שהפלישה אינה מביאה הישגים, הטלגרם נותר הבמה היחידה שבה עוד התאפשרה ביקורת על השלטונות. ואכן, אפילו בלוגרים צבאיים פרו-מלחמתיים מותחים ביקורת גוברת על ניהול המלחמה בפרט והתנהלות השלטונות בכלל.
למרבה האירוניה, ההגבלות הגוברות על הטלגרם - בשבוע האחרון נרשמו כ-78% דחיות בניסיונות הכניסה לאפליקציה - פוגעות גם הצבא הרוסי עצמו. בלוגרים צבאיים, חלקם אנשי הצבא עצמו, זועמים על השלטונות שכן הטלגרם משמש כרשת התקשורת המרכזית בתוך היחידות וביניהן - לצורך תיאום, העברת מידע, מסירת מיקומים וכדומה. בכוונת השלטונות "להפיל" את הטלגרם כליל ב-1 באפריל, והזעם בצבא הרוסי עצמו גובר והולך.
ואשר לפוטין - בין אם חושש כעת באופן גובר ובין אם לאו, האיש נעשה חשדן יותר ויותר בשנים האחרונת. תזכורת: בימי הקורונה נקט אמצעי בידוד קיצוניים, שכללו הצבה של מערכות חיטוי בכל מקום שבו נכח וכפיית בידוד של שבוע על כל המיועדים להיפגש עמו; ימים לפני הפלישה בפברואר 2022 הושיב מנהיגים אירופיים לשולחן באורך שישה מטרים (ולאחר הפלישה - גם את הצמרת הביטחונית הרוסית); ומאז הספיק להצטייד ברכבת משוריינת ולהשקיע הון עתק בהגברת אבטחתו. בשנים האחרונות הוא גם מצולם מציין את החגים לבד או במעגל של "אנשים בטוחים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
