על פי דיווח של ערוץ CBS, בחודש שעבר, מאות מטרים של עקבות דינוזאורים התגלו באלפים האיטלקיים, באזור שאמור לארח חלק מתחרויות אולימפיאדת החורף 2026. על פי הרשויות במחוז לומברדיה שבצפון איטליה, מדובר באחת מתצפיות העקבות הרחבות ביותר שנמצאו באזור זה עד כה.
העקבות, בנות יותר מ־200 מיליון שנה, אותרו בשטח הפארק הלאומי סטלביו, באזור שבין העיירות בורמיו וליביניו. הגילוי הראשוני נעשה בחודש ספטמבר, כאשר צלם הטבע אליו דלה פררה זיהה את טביעות הרגל על מדרון סלעי תלול במיוחד. חלק מהעקבות מגיעות לקוטר של כ־40 סנטימטרים, והן נראות בבירור לאורך משטחים סלעיים שונים.
לדברי נציגי המחוז, פיזור העקבות והכיוון האחיד שלהן מעידים על כך שבעלי החיים נעו יחד. בנוסף, זוהו אזורים שבהם העקבות מתכנסות, תופעה שמפורשת כאינדיקציה למפגשים קבוצתיים בין הדינוזאורים.
בעקבות הזיהוי הראשוני פנה החוקר דלה פררה לפלאונטולוג כריסטיאנו דל סאסו מהמוזיאון להיסטוריה של הטבע במילאנו. דל סאסו הקים צוות מחקר איטלקי שבחן את האתר ותיעד את הממצאים, כולל פרסום תצלומים של העקבות ברשתות החברתיות של המוזיאון.
העקבות השתמרו בסלעי דולומיט מתקופת הטריאס העליון, בני כ־210 מיליון שנה. רובן מאורכות ונוצרו, ככל הנראה, על ידי דינוזאורים דו־רגליים. בחלק מהעקבות נשמרו סימנים של ארבע אצבעות ואף טפרים.
ממצאים אלו מחזקים את ההשערה שמדובר בפרוזאורופודים – דינוזאורים צמחוניים בעלי צוואר ארוך וראש קטן, הנחשבים לאבותיהם הקדומים של הסאורופודים מתקופת היורה, בהם הברונטוזאורוס. על פי החוקרים, בוגרים ממין זה יכלו להגיע לאורך של כ־10 מטרים.
באתר נמצאו גם אינדיקציות אפשריות לעקבות של דינוזאורים טורפים ושל ארכוזאורים - קבוצת זוחלים קדומה שממנה התפתחו, בין היתר, התנינאים. החוקרים מסבירים כי בתקופה שבה נוצרו העקבות היה האזור מישור גאות נרחב בסביבה טרופית, סמוך לאוקיינוס. לכן, רק מאוחר יותר, עם התרוממות רכס האלפים ותהליכי סחיפה, נחשפו השכבות שבהן השתמרו העקבות.
לדברי הגיאולוגים, העובדה שהשכבות נוצרו בזמנים שונים ומונחות זו על גבי זו מאפשרת לבחון שינויים בהתנהגות בעלי החיים ובסביבתם לאורך פרקי זמן ממושכים, באמצעות ניתוח רצף הסלעים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
