"מנע מלחמה גרעינית": פקיסטן ממליצה על טראמפ לפרס נובל לשלום

ממשלת פקיסטן החליטה להמליץ על נשיא ארה"ב "כהוקרה על התערבותו הדיפלומטית המכרעת ומנהיגותו המרכזית במהלך המשבר האחרון בין הודו לפקיסטן" • "התערבותו מהווה עדות לתפקידו כיוצר שלום אמיתי ולמחויבותו לפתרון סכסוכים באמצעות דיאלוג", כתבו בחשבון X • טראמפ בתגובה: "אני לא אקבל פרס נובל לשלום, לא משנה מה אעשה, כולל רוסיה/אוקראינה וישראל/איראן, יהיו התוצאות אשר יהיו - אבל העם יודע - וזה כל מה שחשוב לי!"

טראמפ. צילום: רויטרס

ממשלת פקיסטן הגישה את שמו של הנשיא דונלד טראמפ כמועמד לפרס נובל לשלום על חלקו בפסקת האש בעימות בינה לבין הודו - תרומה שמוכחשת במפורש על ידי דלהי - במה שנראה כמו נסיון מקורי לזכות בנקודות בבית הלבן על חשבון יריבתה המושבעת.

ההודעה הרשמית של ממשלת פקיסטן, שפורסמה הלילה (שבת), ייחסה לטראמפ ״התערבות דיפלומטית מכרעה״ ו״מנהיגות מרכזית״ שסייעה למנוע מצב שהיה עלול להוביל למלחמה בין שתי המעצמות הגרעיניות. איסלמאבאד הציגה את טראמפ כ״יוצר שלום אמיתי״ ושיבחה את ״מחויבותו להפתרת סכסוכים דרך דיאלוג״.

ההודעה הפקיסטנית תיארה את מאמציו כביטוי ל״מחויבות כנה לשלום בר קיימא בדרום אסיה״. פקיסטן טענה שדרך המדיניות הפרגמטית של טראמפ לבניית שלום ניתן להשיג יציבות אזורית וגלובלית, במיוחד במזרח התיכון.

המהלך בא בעקבות הפגישה יוצאת הדופן של טראמפ עם הרמטכ״ל הפקיסטני הגנרל אסים מוניר בבית הלבן ביום רביעי. הגנרל הגיע ללא ליווי בכירים אזרחיים פקיסטניים ונתקבל כמעט כמו ראש מדינה.

אך הודו מכחישה בתוקף את הטענה לתפקיד אמריקני בהשגת הפסקת האש. שר החוץ ההודי ויקראם מיסרי הדגיש השבוע כי ״השיחות להפסקת הפעילות הצבאית התנהלו ישירות בין הודו לפקיסטן דרך הערוצים הצבאיים הקיימים, ולבקשת פקיסטן״.

מכון פרס הנובל באוסלו בירת נורבגיה, צילום: איי.אף.פי

השיחה הטלפונית בין ראש הממשלה ההודי נרנדרה מודי לטראמפ ביום שלישי בערב חשפה את עומק המחלוקת סביב התפקיד האמריקני. מיסרי מסר כי ״ראש הממשלה מודי אמר לנשיא טראמפ בבירור שבמהלך התקופה הזו, לא היו שיחות בשום שלב על נושאים כמו הסכם סחר הודו-ארה״ב או תיווך אמריקני בין הודו לפקיסטן״ - זאת בתגובה לטענה אמריקנית כי הצדדים נצרו את האש בשל לחץ אמריקני בסוגיית הסחר.

שר החוץ ההודי הוסיף כי מודי הדגיש בפני טראמפ ש״הודו לא קיבלה תיווך בעבר ולעולם לא תעשה זאת״, וכי מודי דחה הזמנה לבית הלבן מאילוצי לו״ז.

הנשיא טראמפ לא מכחיש את קנאתו לפרס נובל לשלום, ומקפיד להזכיר שלעולם לא יקבל אותו בשל הטיה פוליטית נגדו. ״אני צריך לקבל את פרס נובל על הפסקת המלחמה בין פקיסטן להודו״, טראמפ אמר היום לכתבים, מנה שורה נוספת של הישגים וטען כי הפרס ניתן רק לליברלים.

טראמפ: "לא אקבל אותו"

נשיא ארה"ב טראמפ כתב ברשת החברתית שלו Truth Social כי הוא לא יקבל פרס נובל לשלום, "לא משנה מה אעשה". בפוסט שפרסם בתגובה לממשלת פקיסטן שהחליטה להמליץ עליו לקבלת פרס נובל, כתב טראמפ כי הוא "סידר הסכם נפלא" בין קונגו לרואנדה, אך לדבריו, "אני לא אקבל פרס נובל לשלום על זה - על עצירת המלחמה בין הודו לפקיסטן, על עצירת המלחמה בין סרביה לקוסובו, על שמירת השלום בין מצרים לאתיופיה ועל הסכמי אברהם, שאם הכל ילך כשורה - עוד מדינות יצטרפו אליהם".

הוא הוסיף: "אני לא אקבל פרס נובל לשלום, לא משנה מה אעשה, כולל רוסיה/אוקראינה וישראל/איראן, יהיו התוצאות אשר יהיו. אבל העם יודע - וזה כל מה שחשוב לי!".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר