בנוכחות ראשי מדינות, שרים וראשי חברות וארגונים בינלאומיים, ייפתח מחר (חמישי) בבירת קזחסטן "פורום אסטנה הבינלאומי".
מדובר בשדרוג של הפורום הכלכלי של אסטנה, שנודע כמעין "פורום דאבוס" של אירואסיה, אולם השנה החליטו המארגנים להרחיב את מגוון הנושאים, ועשרות המושבים והפאנלים יעסקו גם בסוגיות של קיימות ופיתוח בינלאומי, אנרגיה ושינוי האקלים וכן בסוגיות של ביטחון בינלאומי.
הסוגייה האחרונה נעשתה אקוטית במיוחד מאז פלשה רוסיה לאוקראינה, וזו השפיעה גם על קזחסטן. הסיבה: המלחמה פגעה בשרשראות האספקה מהמזרח לאירופה, במסלולים שעוברים בנתיב הצפוני (דרך קזחסטן לרוסיה ובלארוס ומשם לאיחוד האירופי). גם האינפלציה האמירה ועדיין נותרה גבוהה.
עקב שיתופי הפעולה הכלכליים הנרחבים עם רוסיה - שעמה חולקת קזחסטן את הגבול היבשתי השני באורכו בעולם - וחברות בארגונים בינלאומיים במרחב אירואסיה, אסטנה לא הצטרפה לסנקציות, אולם אם לשפוט לפי דברי סגן שר החוץ רומן וסילנקו, יש גם סיבה עקרונית. "אנחנו סבורים שסנקציות ושימוש בכוח צבאי אינם מהווים פתרון לסכסוכים", אמר וסילנקו בפגישה עם עיתונאים מרחבי העולם. "עם זאת, הבהרנו לכל שותפינו - לארה"ב, לאיחוד האירופי - אבל גם לרוסיה - כי שטח קזחסטן לא ישמש לעקיפת הסנקציות. כולם מבינים שאיננו מעוניינים להזמין עוד לחץ על המשק הקזחי בגלל סנקציות משניות".
כדי לא להסתכן בתלות בשכנה הענקית מצפון, שנמצאת תחת סנקציות של דמוקרטיות מערביות, בקזחסטן להוטים לקדם את המסדרון האמצעי, שיחבר במסילות ברזל, כבישים ונתיבי ים את סין עם קזחסטן ואת שתיהן עם אזרבייג'ן, גאורגיה וטורקיה. בה בעת, הפרויקט אינו קשור רק להפיכת הנתיב הצפוני לרוסיה לבעייתי אלא גם ברצון של קזחסטן לחזק אף יותר את מעמדה כמעצמה אזורית במרכז אסיה.
קזחסטן אינה רק הגדולה מבין חמש הרפובליקות לשעבר של בריה"מ במרכז אסיה, אלא גם בעלת כלכלה הגדולה מארבע שכנותיה לאזור גם יחד. ההשקעה הישירה הזרה בה גדולה בשליש מאשר בארבע השכנות בזירת מרכז אסיה (טורקמניסטן, טג'יקיסטן, קירגיזסטן ואוזבקיסטן). בה בעת, באסטנה מדגישים כי מעמדם הבינלאומי נגזר קודם כל ממדיניות חוץ מרובת וקטורים, בניסיון להימנע מתלות או סכסוכים - בחירה מודעת, שעם זאת מושפעת מהיותה של קזחסטן המדינה הגדולה בעולם ללא גישה לים. "מאז קבלת עצמאותנו, שאפנו לתרום לשלום בעולם, ליציבות וליציבות", אמר וסלינקו. "אני רוצה להדגיש: לקזחסטן אין יחסים רעים או מתוחים עם אף מדינה, קרובה כרחוקה, ויש יחסים קונסטרוקטיביים וטובים עם כולן". מסיבה זו, סבורים מארגני הפורום באסטנה, יכולה המדינה לשמש קול ובמה למדינות שמעוניינות בעולם מקוטב פחות - קיטוב שאפשר היה לחוש במיוחד בלשון ההצהרות המשותפות שהוציאו מנהיגי ה-G7 בהירושימה לפני שבועות אחדים ביחס לסין, ובתגובות הסיניות לפסגה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו