טעות טכנית בהגשה של מסמכי המכרז להפעלת מרכזי ייעוץ והדרכה למשפחות בתחום הנפש (מיל"ם) הביאה לפסילתה של אנוש ולהוצאתה מהמכרז, אחרי כמעט 20 שנים שבהן היא מפעילה את המרכזים בחיפה, בכרמיאל ובירושלים. המידע על פסילת אנוש עבר כאש בשדה קוצים בקרב המשפחות, אשר פנו למשרד הבריאות בבקשה כי ישקול מחדש את ההחלטה על הפסילה.
גם מאנוש פנו וטענו כי מדובר בטעות טכנית בלבד, שכן במקום לשים במעטפה של מסמכי המכרז כתב ערבות מקורי, נשלח העתק. דבר הטעות, כך אומרים באנוש, התגלה בתוך זמן קצר, ולטענתם, עוד בטרם נפתחו ונבחנו מעטפות המכרז על ידי ועדת המכרזים, המסמך המקורי נשלח מיידית לוועדת המכרזים. למרות זאת ושבועיים לאחר מכן, קיבלה אנוש את ההודעה כי היא נפסלה מלהשתתף במכרז. יש לציין כי טרם נבחר זוכה למכרז. בתקופה שבה מערך בריאות הנפש קורס ואין מספיק מטפלים, לשינוי בזהות המפעילים צפויות להיות השלכות קשות על המשפחות.
המשפחות סוערות וחוששות מהשינויים הצפויים ומסגירה של המרכזים, אשר רק השנה נתנו שירות ליותר מ-5,000 בני משפחה של מתמודדי נפש. חלק מהמטפלים, שחוששים למקום עבודתם, כבר החלו לחפש עבודה חדשה, וזמינותם למטופליהם, ירדה. כך אומרים הורים. החשש העיקרי של המשפחות הוא, כאמור, מסגירת המרכזים ומהחלפת המטפלים, מה שיביא לפגיעה ברצף הטיפולי ובאמון ובקשר שנוצרו בין המטופלים למטפלים.
"המשפחות משוועות ליציבות, ונוכח גל מתמודדי הנפש המצטרפים ואלה העתידים להצטרף, יש חשיבות רבה שמי שמעניק את השירות יהיה גורם עתיר ניסיון שהוכיח את יכולותיו במתן השירות", נכתב במכתב שנשלח למשרד הבריאות על ידי כמה ארגונים.
במכתב נוסף, ששלחו הורים למתמודדי נפש, הם כותבים: "סגירת הסניפים בירושלים, בכרמיאל ובחיפה, על הצוותים המקצועיים בעלי ניסיון רב שנרכש במשך 18 שנה, עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך למשפחות, ומכאן למתמודדים עצמם, אשר מהווים את האוכלוסייה היותר מוחלשת בחברה, ובמיוחד בתקופה הנוכחית של אי-ודאות ומתח נפשי עצום השורר במדינה". אחת מהאימהות אומרת כי "שינוי של הצוות המקצועי יגרום למשפחות רבות להפסיק את הטיפול ואת קבלת התמיכה המאפשרים את החזקת הראש מעל המים הסוערים שהם מנת חלקנו יום-יום ושעה-שעה".
כאמור, משרד הבריאות דחה את הבקשה. שם אמרו כי פניית אנוש באשר לטעות שנעשתה בוצעה לאחר שנפתחו המעטפות עם ההצעות, ולא לפני, וכי החלטת ועדת המכרזים הייתה ראויה, נועדה לאפשר קיום מכרזים באופן תקין ולמנוע פגיעה בשוויון.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות רואה חשיבות רבה במתן שירות מקצועי ואיכותי לצורך מימוש אחריותו לפי חוק שיקום נכי נפש בקהילה תוך קיום הליכי רכש תקינים וראויים. פסילת ההצעה של עמותת אנוש על ידי ועדת המכרזים התקבלה בכובד ראש ולאחר דיונים מעמיקים. הכללים המשפטיים הקבועים בממשלה לא מאפשרים קבלת הצעה שלא הוגשה כדין או תיקונה".
בדיעבד. יש לציין כי לוועדת המכרזים קיים שיקול דעת אם לפתוח מחדש מכרזים, אם נקבע כי נעשתה טעות בתום לב, וכי אין מדובר בפגם מהותי שנעשה מתוך כוונה לחבל בסיכוייהם של משתתפים אחרים במכרז. גם פסיקת בית המשפט בעבר תומכת בכך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו