מה בדיוק קרה בנתב"ג ביום חמישי - והאם האירוע עלול לחזור על עצמו כבר בשבוע הקרוב? אחרי השיבושים הקשים, שבמהלכם נוסעים רבים נאלצו להתמודד עם עיכובים ופגיעה בטיפול בכבודה, שתי גרסאות שונות לחלוטין מתנגשות זו בזו.
יו"ר ועד עובדי רשות שדות התעופה, פנחס עידן, מתעקש שלא היתה שביתה ולא ניתנה כל הוראה להפסיק לעבוד. ברשות שדות התעופה טוענים מנגד כי עובדי מיון הכבודה נטשו את עמדותיהם, המסוע נעצר והמזוודות נערמו - מצב שחייב, לטענתם, את עצירת הצ'ק־אין.
לדברי עידן, האירוע החל כבר לפנות בוקר, כאשר סבלים שהגיעו למשמרת בשעה 3:00 נדרשו לעבוד עד 15:00. "הם באו לוועד ואמרו: אנחנו מתמוטטים", הוא מספר בראיון ל"היום". "אמרתי שמי שלא יכול לעבוד שילך הביתה לנוח. 12 עובדים הלכו הביתה".
לטענתו, מכאן ועד להשבתת הפעילות המרחק גדול. "לא סוגרים שדה על 12 עובדים, כשבמשמרת יש כ־150 עובדים", הוא אומר. "אני לא הנחיתי להשבית את נתב"ג. אני מוכן להיבדק במכונת אמת. אם אני יוצא דובר שקר - אני שם את המפתחות והולך הביתה".
רש"ת: "העובדים נטשו, המזוודות נערמו"
ברשות שדות התעופה מציגים תמונה הפוכה. לטענתם, העובדים שעזבו איישו עמדות קריטיות במיון הכבודה. כאשר העמדות ננטשו, לא היה מי שימיין את המזוודות, המסוע נעצר והכבודה החלה להיערם במהירות.
ברשות טוענים כי בשלב מסוים המצב הגיע לכך שעובדי הנהלה ומטה ירדו בעצמם לעמדות המיון כדי לסייע בטיפול במזוודות. לפי גרסתם, עצירת הצ'ק־אין לא היתה ניסיון של ההנהלה "לסגור את השדה", כפי שטוען עידן, אלא צעד שנדרש לאחר שמערכת המיון לא היתה יכולה לקלוט מזוודות נוספות.
גורמים ברש"ת טוענים עוד כי באותו בוקר היתה אמורה להתקיים פגישה מתוכננת בין מנכ"ל הרשות שרון קדמי לבין עידן, אולם לדבריהם יו"ר הוועד לא הגיע לפגישה ולא השיב לניסיונות ליצור עמו קשר.
400 עובדים חסרים - או "מספרים מופרכים"?
בלב המחלוקת עומדת מצבת כוח האדם בנתב"ג. עידן טוען כי חסרים כיום כ־400 עובדים. "קשה לגייס, אין הצלחה בגיוס עובדים", הוא אומר. "מבקשים מהעובדים הקיימים לעבוד 12 או 13 שעות. כשאתה עובד במיזוג זה אולי נסבל, אבל בסבלות זו עבודה פיזית קשה מאוד בחום הלוהט". לדבריו, עובדי הסבלות מגיעים לכ־240 שעות עבודה בחודש.
ברשות דוחים את הנתונים ומציגים מספרים אחרים. לדבריהם, מאז המלחמה עם איראן הוחזרו לעבודה כ־200 עובדים ששהו בחל"ת וגויסו 92 עובדים חדשים למחלקות התפעוליות. ברש"ת אומרים כי גיוס העובדים נמשך בהתאם לצרכים התפעוליים לאורך כל השנה.
"המספרים שמציג יו"ר הוועד משתנים מפרסום אחד שלו לפרסום אחר שלו, ונראה שכל מספר זוכה", נמסר מהרשות. "פעם מדובר במאות עובדים, פעם במספר אחר, הכל בניסיון להצדיק בדיעבד את הפגיעה הקשה והמיותרת שנגרמה לציבור הנוסעים".
עוד נמסר כי "הניסיון לייצר כעת מספרים מופרכים כדי להצדיק את האירוע המשברי שיצר הוועד אינו הופך אותם לעובדות".
המחלוקת עוברת לבית הדין
עידן מתכוון כעת לפנות לבית הדין לעבודה כדי להסדיר את מתכונת עבודתם של הסבלים. לדבריו, בשל המחסור בכוח אדם הם נדרשים לעבוד לעיתים משמרות של 12 ו־13 שעות, במקום כ־9 שעות.
"אי אפשר להמשיך ככה", הוא אומר. לטענתו, הפתרון אינו להמשיך ולהעמיס שעות על העובדים הקיימים אלא לגייס כוח אדם נוסף.
לדבריו, הקושי מתחיל כבר בגיוס: "כשהם מגיעים לראיון עבודה ואומרים להם שרק אחרי שנתיים הם יכולים לקבל קביעות, ובתנאים הקשים האלה - הרבה מהם לא רוצים להישאר".
עידן דוחה גם את הטענה שלפיה האירוע נבע ממאבק על קביעות לכ־250 עובדים. "הסיפור שהשבתתי את השדה בגלל 250 עובדים שלא קיבלו קביעות הוא שקר", הוא אומר. "עם כל הכבוד לפוליטיקה, בתנאים הנוכחיים אף אחד לא יבוא לעבוד".
ברשות, מצדם, מבהירים כי לא יהססו לנקוט צעדים אם הפעילות תיפגע שוב. "הנהלת רשות שדות התעופה מחויבת להבטיח את פעילותו הסדירה של נתב"ג ואת מתן השירותים, ופועלת לשם כך באופן רציף, במיוחד בתקופות של עומסים ואתגרים תפעוליים", נמסר.
"במידת הצורך, רש"ת תנקוט את כל הצעדים הנדרשים, לרבות צעדים משפטיים, משמעתיים ומנהליים, כדי להבטיח את המשך הפעילות התקינה. רש"ת קוראת לוועד העובדים להפסיק את מחול השדים הזה, לפעול באחריות ולמנוע פגיעה מיותרת בנוסעים".
"לא מבטיח כלום לגבי השבוע הבא"
העימות בין הצדדים מקבל משמעות מיוחדת כבר בימים הקרובים. השבוע האחרון של אוגוסט צפוי להיות עמוס בנוסעים היוצאים וחוזרים מחופשות הקיץ, ועידן מסרב להתחייב שהאירועים לא יחזרו.
כשנשאל האם הוא יכול להבטיח שקט תעשייתי ופעילות ללא שיבושים בשבוע הקרוב, הוא משיב: "אני לא מבטיח כלום לגבי שבוע הבא. אנחנו לא השבתנו ולא נשבית, אבל עובדים לא יעבדו 12 שעות".
עידן מדגיש כי מבחינתו אין כאן איום בשביתה, אלא קו אדום בנוגע למשך המשמרות. עם זאת, כאשר הוועד והרשות חלוקים גם על היקף המחסור בעובדים וגם על האפשרות להמשיך במתכונת העבודה הקיימת, הימים הקרובים יהפכו למבחן הראשון של המערכת מאז אירועי יום חמישי.
ואם השבוע הקרוב הוא המבחן המיידי, עידן מודאג אף יותר מחגי תשרי. "אני אומר בכנות - העומס לא יירד. אין מספיק כוח אדם", הוא אומר. "לא יספיקו לגייס את כוח האדם שצריך לחגים".
לדבריו, אם המצב לא ישתנה יהיה צורך אפילו לשקול צמצום של מספר הטיסות: "לדעתי נתב"ג לא יכול לעמוד בלוח הזמנים של עומס הטיסות בחגים. צריך לצמצם טיסות, כי אחרת פשוט לא יעמדו בזה".
בתוך העימות המקצועי נמצא עידן גם בלב סערה פוליטית בעקבות המהלך של ראש הממשלה בנימין נתניהו להדיחו מהליכוד. עידן טוען כי השיקולים הפוליטיים אינם משפיעים על התנהלותו.
"אני הבן אדם הכי מושמץ במדינה, אבל לא אכפת לי מפוליטיקה. המפלגה שלי היא העובדים שלי", הוא אומר. "יכולים לנסות לשבור אותי, אבל אני לא אפסיק לדאוג לעובדים שלי".
ועל נתניהו הוא מוסיף: "ביבי יכול להדיח אותי מחברות בליכוד, הוא לא יכול לומר לי מה לשים בקלפי".
נכון לשעת כתיבת שורות אלה נתב"ג חזר לפעילות שגרתית, ללא תורים או עיכובים חריגים, ונוסעים שהגיעו ליעדיהם ללא המזוודות מדווחים כי הכבודה הושבה אליהם. אלא שהמחלוקת שהובילה למשבר רחוקה מסיום: הוועד מתכוון לפנות לבית הדין, הרשות מצהירה כי תשקול צעדים משפטיים ומשמעתיים - והמבחן הראשון של שני הצדדים יגיע כבר בשבוע הקרוב, בעומסי סוף החופש הגדול.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
![[object Object]](/wp-content/uploads/2021/01/27/08/מורידים.-נכנסים.-מתאהבים.-דף-כתבה-מובייל.png)