מתמקדים וגדלים: גדי איזנקוט מבקש לגדול על חשבון שותפיו בגוש השינוי. הם אולי לא יכירו בו כמועמד לראשות הממשלה עד שלא תהיה להם ברירה, אבל הוא רוצה להגיע מוכן לבית הנשיא ביום שאחרי.
ואם עד עכשיו הבמה הפוליטית כולה הייתה נתונה לקרבות בגוש השינוי, ובצדק, שבועיים לפני הבחירות גם בגוש הימין של נתניהו המסרים מתחדדים - על חשבון היריבים הפוליטיים מבית. זה לא סוד שש"ס לא תביא מצביעים מגוש השינוי, בן גביר יתקשה לשאוב קולות מבנט וגם לנתניהו אין הרבה מרחב לצמוח מחוץ לגוש - כל המספרים הגדולים והקטנים יתחלקו בתוך הבית.
זו הסיבה שבליכוד החליטו לבלום בחדות בימים הקרובים את הקמפיין של עוצמה יהודית נגדם ("נתניהו יישב עם איזנקוט") ולצאת באמירות נחרצות נגד המפלגה והעומד בראשה ומוביל הקמפיין, איתמר בן גביר.
נתניהו רוצה את בן גביר קטן
שלב ההכלה, כך נראה, הסתיים, שכן הנזק כבר הפך לאלקטורלי גם בתוך הבייס. נתניהו מעוניין לא רק לעצור נזילה לטובת עוצמה יהודית, אלא גם למנוע מבעוד מועד מצב שבו יקום לצדו שותף קואליציוני עם 12 מנדטים ורעב גדול.
בליכוד אמרו לי השבוע שאין זה סוד שיעדיפו את בן גביר קטן, עם חמישה מנדטים. התחושה של בן גביר בעניין הזה אינה מוטעית - רק הפרשנות שלו.
נתניהו לא רוצה את עוצמה יהודית גדולה מדי, משום שקל לו יותר לשלוט במפלגתו שלו. גם איזנקוט, ששותפיו בטוחים שהוא טירון פוליטי, מבין את הנוסחה הזו ופועל בדרך דומה. נתניהו יעדיף את בן גביר וסמוטריץ' כשהם עוברים את אחוז החסימה, אך נשארים עם מספרים צנועים.
>פולימרקט, מדד הבאזז וכל הסקרים במקום אחד: מוניטור הבחירות של "היום"<<
>>מצפן הבחירות: היכנסו לבדוק איזו מפלגה באמת מייצגת אתכם | מיוחד<<
בן גביר, שכבר מקבל איתותים מהליכוד לקראת ההמשך, מעביר מסרים שלפיהם הוא מבקש הפסקת אש פוליטית ומנסה לשדר אחדות. אלא שייתכן שזה כבר מעט מדי ומאוחר מדי כדי לבלום את המהלך.
לצד זאת, נתניהו מתכוון לפעול בכל דרך כדי לחסל את שתי המפלגות של וינטר וזליכה. לא משום שאינו מעוניין ב-61 מנדטים לגוש, אלא משום שהוא מבקש להסיר כבר עכשיו אתגרים שעלולים להכביד עליו בהמשך. הוא יודע שוינטר לא יהיה שותף נוח ולזליכה יש דרישות גדולות - ולכן מעדיף להוריד מהשולחן בעיות עוד לפני שהגיעו לפתחו.
אגב, שתי המפלגות החדשות, שיושבות באופן צמוד מדי לאחוז החסימה, יבקשו להכשיל זו את זו מהטעם הפשוט שגם הן מבינות שאין שם מספיק מנדטים לכולם.
ש"ס עוברת לשימור הבייס
חברה אחרת בגוש הימין - ש"ס - תתמקד בשבועיים האלה לא בניסיון לגדול על חשבון השותפות, אלא בעיקר בשימור מה שכבר השיגה בסקרים. בשבועות האחרונים פעלה המפלגה כדי לנטרל ככל האפשר את הביקורת כלפיה בקרב הקהל המסורתי, על רקע משבר הגיוס, באמצעות קמפיינים רגשיים ממוקדים למשפחה המעורבת.
בשבועיים הקרובים צפויה ש"ס למקד את מאמציה בשימור הבייס, באמצעות קמפיין נגטיב שיתמקד בזהות היהודית ובמתקפה ציורית על מה שעלול לקרות לה, לטענתה, אם גוש השינוי ייבחר.
המסר בבסיס: גם אם לא השגנו את כל מה שרציתם בקואליציה הנוכחית, החלופה תעלה לכם מחיר כבד. ש"ס תנסה לייצר חיבור לקמפיין מבוסס התקרבות למסורת של הציבור היהודי, תוך הקטנת גיבנת הגיוס. הרבבות שהגיעו לכותל בחודש אלול האחרון ושברו שיאים של שנים קודמות - הם היעד.
ראשי הסניפים בערים הם הפוקדים הגדולים, והמסר שהגיע מדרעי היה ברור: "זה פריימריז מקדימים עבור מי מכם שרוצים להגיע לכנסת".
במקביל, נראה שהציונות הדתית, בניסיון למצות את האלקטורט שלה, מתמקדת בעיקר בהתמודדות עם החלטת יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט נעם סולברג, להגביל את השימוש באפליקציות מעקב דוגמת "אלקטור" ביום הבוחר. עד כה שימשו אפליקציות כאלה את פעילי המפלגות כדי לעקוב בזמן אמת אחר מי שכבר הגיע להצביע - וכך לזהות את מי שעדיין לא הגיע ולהמריץ אותו לקלפי.
בעקבות ההחלטה, במקום להסתמך ביום הבחירות על דיווחים שוטפים מהקלפיות, בציונות הדתית פועלים כבר עכשיו למפות ולסמן את קהל היעד. לפי הנתונים שראיתי, המפלגה כבר עברה בוודאות את אחוז החסימה. כעת המאמץ מופנה בעיקר למתלבטים.
וינטר לא מתכוון להתיישר
בחזרה לוינטר ולגוש הימין - בניגוד למצביעי בן גביר וסמוטריץ', שתומכים באופן ישיר או עקיף גם בנתניהו עצמו, וינטר מביא איתו קהל שמעוניין בעיקר לראות אותו מקשה על נתניהו בדרך לממשלה הבאה. וגם בלי קשר למצביעיו הפוטנציאליים, וינטר עצמו אינו שותף ממושמע מהסוג שנתניהו היה רוצה לצדו.
"מעולם נתניהו לא התאמץ כל כך להפיל מפלגת ימין", אמרו ב"עמך ישראל". "הוא לא מפחד שהקולות שלנו ילכו לפח. הוא פשוט לא רוצה שעמך ישראל תהיה גדולה ותכפה עליו להכריע".
גם אם הפרשנות של אנשי וינטר עטופה במסרי קמפיין, בתמונה הרחבה הם כנראה מזהים נכון את הכיוון: נתניהו מעדיף שותפים מוכרים, צפויים ונוחים לניהול - וסולד מהרפתקאות פוליטיות שאינו שולט בהן. שבועיים לפני הבחירות, זה בדיוק הסיפור של שני הגושים: כולם רוצים לנצח את היריב שממול, אבל קודם כול לוודא שהשותפים מבית לא גדלים יותר מדי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
