בעקבות הפרסום ב"ישראל השבוע": מפלגת הליכוד פנתה לועדת הבחירות המרכזית, בדרישה לקבל הבהרות בנוגע להתמודדותה עם הטיה פוליטית במודלי בינה מלאכותית.
>>פולימרקט, מדד הבאזז וכל הסקרים במקום אחד: מוניטור הבחירות של "היום"<<
>>מצפן הבחירות: היכנסו לבדוק איזו מפלגה באמת מייצגת אתכם | מיוחד<<
במכתב ששלח עורך הדין של המפלגה, אילן בומבך, ליו"ר הועדה, השופט נעם סולברג, הוא דורש לקבל מידע "בדבר הצעדים להתמודדות עם ממצאי מחקרים המלמדים על הטיה פוליטית ומניפולציה במודלי בינה מלאכותית לקראת הבחירות לכנסת ה-26".
ביום שישי האחרון פרסמנו ב"ישראל השבוע" כתבה מקיפה, שעסקה בהשפעה של מודלי שפה (צ'אט) על החלטות הבוחר הישראלי. במסגרת הכתבה נחשפו לראשונה שני מחקרים של ה-INSS, שהצביעו על כך שמודלי השפה פגיעים להטייה פוליטית וכן ל"הרעלה".
כך למשל, מחקר של ד"ר עופר פרידמן, שבחן את העמדה הפוליטית של הצ'אטים הפופלאריים בישראל – ChatGPT וג'ימיני - גילה ששני הצ'אטים הם בעלי נטייה לשמאל-מרכז: כאשר המודלים נתבקשו לדרג את המפלגות בישראל על פי תרומתן לביטחון, לכלכלה וללכידות החברתית, הציבו שניהם את מפלגת יחד! של גדי איזנקוט במקום הראשון, ואת הליכוד רק במקום השישי.
שני המודלים הציבו את עוצמה יהודית והציונות הדתית במקום האחרון בדרוג. במכתבו כותב עו"ד בומבך כי "זוהי (הטיה) חמורה במיוחד נוכח היקף השימוש הצפוי בכלי בינה מלאכותית במסגרת מערכת הבחירות".
יודגש כי המחקר אינו טוען כי ההטיה הפוליטית של הצ'אטים לשמאל היא מכוונת, וכי יש לתופעה הזו הסברים מדעיים וכי היא מתקיימת גם במדינות אחרות. "אין פה קונספירציה. אף אחד לא היטה את הצ'אטבוטים בכוונה כדי להשפיע על הבחירות בישראל, או בכל מקום אחר. מדובר בתופעה אינהרנטית, שגם חברות ה-AI לא מבינות עד הסוף", הסביר כותב המחקר, ד"ר פרידמן.
מחקר אחר, של ד"ר שי הרשקוביץ, שנחשף לראשונה ב"ישראל השבוע", הראה עד כמה קל לשתול במרחבי האינטרנט מידע מסולף, שביכולתו להשפיע על ה-AI באופן מניפולטיבי ולגרום לו להשיב על שאלות המשתמש באופן מהונדס ובהתאם לאינטרסים זרים. "על רקע ממצאי המחקרים המטרידים, עמדות המומחים בעניין דורשת כי ועדת הבחירות תבהיר בדחיפות אילו אמצעים קונקרטיים ומעשיים ננקטו על ידה לקידום פני החששות הכבדים שעלו בכתבה", מסיים בומבך את פנייתו לועדת הבחירות.
יש לציין כי ועדת הבחירות כבר מודעת לאתגרים שבשימוש במודלי שפה לקראת הבחירות בישראל. בכתבה שפורסמה ב"ישראל השבוע" אף צוין, כי ממצאי המחקרים הוצגו לפני כחודש בפני הועדה בידי דוד סימן טוב, חוקר בכיר ב-INSS המתמחה בתחום ההשפעה.
"ישבתי מול גורמי המקצוע בועדה, שאמונים על מניעת השפעה זרה על הבחירות", אמר סימן טוב. "התרשמתי שהם מבינים את חומרת המצב ולוקחים זאת לתשומת ליבם, אבל לא ידוע לי על צעד אופרטיבי שהם עשו מאז הפגישה. עם זאת צריך גם לומר ביושר, שבלוחות הזמנים הקצרים, וכאשר ישנה פרדיגמה חדשה לגמרי שצריך להתמודד איתה, יש מעט מאוד זמן ויכולת לעשות משהו. לדעתי הבחירות האלה כבר אבודות מהבחינה הזו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
