יסתכל לו בעיניים? הסיכוי לעימות טלוויזיוני בין איזנקוט לנתניהו

הניצחון המהדהד של בגין בעימות עם פרס, הנוקאאוט שיצחק מרדכי הנחיל לנתניהו ופליטת הפה של יצחק הרצוג ש"ישמור על נתניהו מאוחדת" • 27 שנה לא היה עימות טלוויזיוני בין המועמדים לראשות הממשלה, וספק אם יהיה כזה גם הפעם

איזנקוט ונתניהו , גדעון מרקוביץ'
איזנקוט ונתניהו | צילום: גדעון מרקוביץ'

48 ימים לפני הבחירות לכנסת ה־26, וכשהחזית בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ליו"ר "ישר!" גדי איזנקוט מתנהלת בסרטונים, בציוצים ובראיונות חוזרת השאלה שמלווה כל מערכת בחירות מאז סוף שנות התשעים: האם נראה עימות טלוויזיוני בין השניים? המספרים ההיסטוריים לא מבשרים טובות למי שמצפה לכך.

לפני שלושה חודשים הזמין איזנקוט את נתניהו לעימות פומבי. בציוץ שפרסם ברשת X כתב: "עזוב סרטים, קבע תאריך ומקום. בוא לעימות פומבי, נענה לשאלות הציבור".

פולימרקט, מדד הבאזז וכל הסקרים במקום אחד: מוניטור הבחירות של "היום"<< 

>>מצפן הבחירות: היכנסו לבדוק איזו מפלגה באמת מייצגת אתכם | מיוחד<<

אמש חזר איזנקוט על המסר שהוא מוכן לעימות אחרי ההזמנה של חדשות 13 לערוך אותו. נתניהו מצידו לא הגיב באופן רשמי, אבל מסביבתו התשובה היא שהנושא נבדק.

העימות האחרון שבו השתתף נתניהו נערך ב־13 באפריל 1999, במסגרת תוכניתו של ניסים משעל בערוץ 2, מול מועמד מפלגת המרכז יצחק מרדכי, וזכה ל־44.4% צפייה.

מועמד "ישראל אחת", אהוד ברק, נמנע מלהופיע, ולצד נתניהו, מרדכי והמראיין נותר כיסא ריק ומרדכי פנה אל נתניהו במשפט "תסתכל לי בעיניים", שערער את אמינותו.

זהו גם העימות האחרון שנערך בישראל בין מועמדים לראשות הממשלה, נכון להיום.

שלוש שנים קודם לכן היה זה נתניהו שיצא מהאולפן כשידו על העליונה. העימות מול שמעון פרס נערך ב־26 במאי 1996, שלושה ימים לפני הבחירות, ורבים סברו כי נתניהו ניצח בו. ראש מטה ההסברה של מפלגת העבודה דאז, חיים רמון, סיכם זאת שנים אחר כך באמירה ש"העימות הטלוויזיוני הרג אותנו". 

מאיפה הכול התחיל?

העימות הטלוויזיוני הראשון בישראל נערך לקראת הבחירות לכנסת התשיעית בשנת 1977, בין ראש האופוזיציה דאז מנחם בגין ליו"ר המערך שמעון פרס.

את העימות הנחה ישעיהו בן־פורת, השאלות נמסרו למועמדים מראש, ולאירוע מיוחסת השפעה על תוצאות הבחירות משום שאיפשר לבגין, שהתאושש מהתקף לב, להצטייר כמנהיג מתון ושקול. ימים ספורים לאחר מכן הגיע "המהפך".

משם הפך העימות למסורת: 1981 בגין מול פרס בהנחיית זאב שיף, 1984 יצחק שמיר מול פרס בהנחיית דן פתיר, 1992 שמיר מול יצחק רבין בהנחיית משעל, שבוע לפני הבחירות. ואז, ב־1999, המסורת נעצרה.

// חדשות ערוץ 2

למה הפורמט מת?

ההיגיון הפוליטי פשוט: המועמד המוביל בסקרים הוא זה שיש לו הכי מה להפסיד. מאז חזרו הקריאות בכל מערכת בחירות ונדחו מציפי לבני, שפנתה לנתניהו במכתב אישי ב־2009, ועד לאתגר ההפוך ב־2020, כשנתניהו עצמו הזמין את בני גנץ לעימות מצולם ולא יצא לפועל.

האם יהיה עימות?

הסיכוי אינו אפסי, אבל הוא נמוך. ההיסטוריה מראה שהעימותים לא נערכים באופן ישיר והזירה עברה בעיקר לרשתות החברתיות ולראיונות אישיים בערוצי הטלוויזיה.

הראיון הזכור ביותר הוא של יצחק בוז'י הרצוג, היום נשיא המדינה ואז מועמד המחנה הציוני לראשות הממשלה. הראיון נערך שלושה ימים לפני בחירות 2015, נתניהו עלה לשידור בערוץ השני במסך גדול מעל הרצוג שישב באולפן ומעד בלשונו תוך כדי שהוא אומר שהוא "ישמור על נתניהו מאוחדת", נתניהו צחק במסך הגדול מאחוריו על המעידה בלשון של הרצוג. מאז המועמדים זהירים יותר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר