ביום שבו הודיע הליכוד על שריונו של גיבור מלחמת "חרבות ברזל", הלוחם הפצוע אלישע מדן: הרב יעקב מדן, אביו של אלישע ומראשי ישיבת "הר עציון" של הציונות הדתית, יצא בחריפות נגד "חוק יסוד: לימוד תורה", שנועד לפטור תלמידי ישיבות חרדים משירות בצה"ל.
>>פולימרקט, מדד הבאזז וכל הסקרים במקום אחד: מוניטור הבחירות של "היום"<<
בנאום נוקב בדיון על החוק בוועדת הכנסת, הבהיר הרב מדן כי הוא מפריד בין הדרג הפוליטי לבין הערכים הדתיים שעליהם הוא אמון. "אני יכול לספר את הסיפורים של ארבעת הבנים שלי בקו הראשון", פתח הרב. "אחד מהם נשוי פלוס שלושה ילדים, גויס בסוף פסח ועדיין נמצא היום בלבנון. אני לא אדבר בשמם, גם לא בשם הנשים שהבעלים שלהן עושים ימי מילואים ללא סוף. אני רוצה לדבר רק בשם התורה".
הרב מדן דחה את הניסיון לעגן את ההשתמטות בטענות הלכתיות: "תורה שאין בה 'לא תעמוד על דם רעך', שאין בה 'עזרת ישראל מיד צר', תורה שמתעלמת מזה שמשה רבנו עמד בראש צבא ישראל במלחמות – תורה כזו, שלא מביטה ביתומים, באלמנות, במשפחות הפצועים ובילדים הקטנים שאבא שלהם לא בבית בשום חג, היא לא התורה שהשם נתן לעם ישראל בהר סיני!".
הרב הדגיש כי לאורך הדורות התורה הייתה גורם מאחד, והביא כדוגמה מפתיעה את יו"ר מפלגת הדמוקרטים: "אל תחשדו בי שאני בעד יאיר גולן, אבל אני רוצה שתדעו שהוא, כמפקד חטיבה, למד במשך שנה שלמה גמרא בחברותא עם הרב ביטן, לעילוי נשמת בנו שנפל. התורה תמיד איחדה את עם ישראל, אבל 'חוק יסוד: לימוד תורה' – אין כמוהו מפלג את העם. איך החוק הזה יכול לבוא ולדבר בשם התורה?".
"יהודים, אבל לא כל כך ישראלים"
בדבריו לא חסך הרב ביקורת מהחברה החרדית עצמה. "החרדים הם יהודים ללא ספק, אבל הם לא כל כך ישראלים. הם לא רואים במדינת ישראל את המדינה שלהם... אם הם לא מרגישים שהמדינה שייכת להם, זו בעיה של כולנו.
"אין כזה דבר חוק בשם התורה שפוטר משירות ומלהכניס כתף תחת האלונקה! אם מבחינה פוליטית אתם רוצים לתת לחרדים כל מיני דברים – תנו להם, אני לא אתנגד. רק דבר אחד: אל תעשו את זה בשום פנים ואופן בשם התורה. זה בכלל לא הכיוון של התורה". הרב אף הציע ניסוח חלופי לחוק, שיעודד לימוד תורה לצד "גיוס לומדי תורה לקו הראשון... כלוחמיהם של דוד המלך ויהודה המכבי".
ברקע: קרב השריונים בליכוד
דבריו המהדהדים של הרב מדן מקבלים משנה תוקף נוכח העיתוי. הבוקר הודיע הליכוד כי בנו, אלישע, שלחם בעזה, איבד את שתי רגליו ונפצע קשה בפיצוץ פיר ממולכד שבו נפלו ארבעה מחבריו, ישובץ ברשימה לכנסת ה-26.
ההודעה על שריונו של מדן הבן הגיעה על רקע לחץ כבד שהופעל על נתניהו מצד בית הדין של הליכוד. אתמול פסק בית הדין כי על יו"ר המפלגה לפרסם עד הבוקר את זהות המועמדים שהוא מבקש לשריין, אחרת ייאלץ להעבירם בהצבעה חשאית במזכירות.
המהלך נועד למנוע "מחטף" של הרגע האחרון, ונתניהו, ששמר את הקלפים קרוב לחזה, החל לחשוף את שמות נבחריו, כשברקע נמשכות ההתייעצויות והלחצים מצד ראשי ערים וגורמים בליכוד לקבלת שריון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
