שר הביטחון ישראל כ"ץ פנה היום (שלישי) לנשיא המדינה יצחק הרצוג בבקשה להעניק חנינה לאלאור אזריה, באמצעות קיצור תקופת מחיקת הרישום הפלילי בעניינו.
במכתבו לנשיא כתב כ"ץ כי "אין זה סביר כי בחלוף עשור, לוחם מצטיין, שהורשע בגין עבירה שבוצעה תוך כדי שירותו המבצעי, ימשיך לשלם מחיר כבד". לדבריו, הדבר "מהווה מסר שלילי לבנינו ובנותינו הנשלחים לעמוד אל מול הסכנה ולשרת ביחידות קרביות ובמקומות מסוכנים".
שר הביטחון הדגיש כי אזריה סיים לרצות את עונש המאסר שנגזר עליו כבר בשנת 2018, וכי הבקשה הנוכחית אינה נוגעת לביטול ההרשעה אלא לקיצור תקופת מחיקת הרישום הפלילי, לאחר שתקופת ההתיישנות הקבועה בחוק כבר חלפה.
לדברי כ"ץ, יש להביא בחשבון את שירותו של אזריה כלוחם וכחובש קרבי מצטיין בחטיבת כפיר, את נסיבות האירוע שהתרחש במהלך פעילות מבצעית מורכבת, וכן את המחיר האישי, המשפחתי והציבורי ששילם לאורך השנים.
עוד ציין שר הביטחון כי אזריה פעל בשנים האחרונות להשתקם, להקים משפחה ולהשתלב מחדש בשוק העבודה. "יש מקום לאפשר לאלאור להשתקם ולצאת לחיים חדשים", כתב.
במכתב התייחס כ"ץ גם למציאות הביטחונית מאז האירוע, ובפרט למתקפת שבעה באוקטובר והשלכותיה, וטען כי האירועים המחישו את אופייה האכזרי של הטרור הפלסטיני ואת האתגרים עמם מתמודדים לוחמי צה"ל.
שר הביטחון הוסיף כי בשנים האחרונות שוחררו מאות מחבלים מבתי הכלא בישראל במסגרת עסקאות להשבת חטופים, וטען כי בנסיבות אלה, ולאחר שאזריה ריצה את מלוא עונשו, "קשה להצדיק את המשך הפגיעה ביכולתו להשתלב באופן מלא בחברה, לעבוד ולהתפרנס".
לדברי כ"ץ, קבלת הבקשה אינה מהווה מחיקה של האירוע או של ההרשעה, אלא ביטוי לעקרון השיקום לאחר שנים רבות שבהן אזריה נשא בתוצאות מעשיו. "ראוי לאפשר לו לפתוח דף חדש ולהשתלב מחדש כאזרח מן השורה", כתב.
מבית הנשיא נמסר: "אלאור אזריה הגיש בקשה לקיצור תקופת הרישום הפלילי. בהתאם לנוהל המקובל, הבקשה הועברה למערכת הביטחון לצורך קבלת חוות דעתם של הגורמים הרלוונטיים, בכללם שר הביטחון וצה”ל. בשלב זה התקבלה חוות דעתו של שר הביטחון בלבד, ובבית הנשיא ממתינים לקבלת יתר חוות הדעת הנדרשות להמשך הטיפול בבקשה. לאחר קבלת כלל חוות הדעת, נשיא המדינה ישקול את הבקשה באחריות ובכובד ראש".
בצה"ל הביעו התנגדות לבקשה של אזריה בזו הלשון: "עמדת ראש אכ"א והרמטכ"ל היא כי אין להיעתר לבקשה". במכתב שנשלח לנשיא המדינה נכתב כי הסיבה בגינה הם דוחים את הבקשה היא "כי המבקש נמנע מהבעת חרטה ולקיחת אחריות על מעשיו, גם כעשור ממועד הרשעתו בבית הדין הצבאי".
פרשת אלאור אזריה התרחשה ב-24 במרץ 2016, כאשר שני מחבלים ניסו לבצע פיגוע בעמדת צה"ל בחברון ודקרו את אחד החיילים שהיה חברו של אזריה. החיילים פתחו באש ברגע שזיהו את האיום, אחד המחבלים נורה ונהרג והשני נוטרל ונשכב על הכביש.
לאחר מספר דקות בהן שכב המחבל פצוע קשה, אזריה פתח בירי לכיוון המחבל המנוטרל וביצע בו וידוא הריגה. הירי במחבל צולם על ידי תושב חברון, והאירוע עורר שיח ציבורי בישראל ובעולם.
אזריה הועמד לדין צבאי ונידון ל-18 חודשי מאסר בפועל, 12 חודשי מאסר על תנאי והורדה לדרגת טוראי. בעקבות בקשת חנינה צבאית שהגיש לרמטכ"ל דאז גדי איזנקוט, עונשו הופחת מ-18 חודשי מאסר ל-14 חודשי מאסר. לאחר שריצה תשעה חודשי מאסר, שוחרר מהכלא בגין הפחתת שליש.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
