זמן לחוזה חדש? ישיבות ההסדר, שירות נשים ומה שביניהם | האזינו

בתקופה האחרונה, המאבק על שילוב לוחמות בחיל השריון הולך ומסלים • רבני ישיבות ההסדר מתנגדים ומאיימים, ומנגד פועלים כוחות המשוכנעים שמצוקת כוח האדם בצה"ל לא מותירה ברירה אחרת • שיחה עם עפרה אש, לשעבר מנכ"לית פורום דבורה, על מה שהיה - ומה שיהיה • פודקאסט "על זה"

וויכוח חדש-ישן ניטש בצה"ל, והפעם הוא לא קשור ישירות לחרדים. לוחמת שריון. צילום: דובר צה"ל

אחד הנושאים המטרידים ביותר שעלו לכותרות בישראל לאחרונה, הוא משבר כוח האדם בצה"ל. לצד הדיון על גיוס החרדים, בולט הוויכוח הניטש גם בסוגיית שירות הנשים, ושילובן בתפקידי לחימה.

בעוד שהמטה הכללי ובית המשפט העליון פועלים לשלב נשים בתפקידי לוחמה, חלק מרבני ישיבות ההסדר מאיימים בחרמות והודיעו לאחרונה שיפסיקו לשלוח מתגייסים לחיל השריון. כל זה מתרחש בצל המלחמה המתמשכת, מצוקת כוח האדם החמורה של צה"ל והשינוי המסתמן בדנ"א של המשרתים.

כיצד המשבר עלול לאיים על קיומו של צבא העם, והאם הוא יפגע ביכולת המבצעית של צה"ל? בעוד פרק של פודקאסט "על זה", שוחחנו על כך עם עפרה אש, עד לאחרונה מנכ"לית פורום דבורה.

הקרב על ישיבות ההסדר - זמן לחוזה חדש? - על זה, פרק 31 // שילה רוזנפלד, איתי אילנאי, גיא סאלם

"ללא נשים, אי אפשר לנצח"

מצד שני, בצה"ל מתגאים בנתונים הבאים: למעלה מ-90 אחוז מהתפקידים בצה"ל פתוחים לנשים; ולוחמות מהוות כחמישית מהכוח הלוחם - פי שלושה מלפני עשור. יחד עם זאת, זו רק חלק מהתמונה.

"כבר הרבה זמן שצה"ל אומר שמעל 90 אחוז מהתפקידים פתוחים גם לנשים, אבל רק 58 אחוז מכל תפקידי הלוחמה פתוחים לנשים", אומרת אש. "כשיורדים לפרטים ורואים מי מאייש תפקידי לוחמה, יש עדיין דרך ארוכה מאוד לעבור".

"אנחנו רואים את הנשים הלוחמות בכל הזירות. בים, באוויר וביבשה. לכן המשמעות והמקום והנוכחות של נשים היום למערך הלחימה מאוד משמעותי. צה"ל לא יכול היום להיות צבא מנצח ללא הנשים. יש כאן רגישות - אבל צריך לדעת לחיות יחד ולעבוד יחד".

לדבריה של אש, "ההחלטה של בג"ץ באפריל הייתה שצריך לאפשר לנשים להשתלב בכל תפקידי הלחימה. אם רוצים לסגור יחידה מסוימת לגברים בלבד, צריך לבוא ולהסביר למה. בחלק מהדיונים בבג"ץ, עלה הנושא של חיל שריון. למעשה, צה"ל התחייב לקיים פיילוט של הכנסת לוחמות שריון כבר ב-2025 - ובנובמבר 2026 ייפתח פיילוט נשים מתמרנות בשריון. הן יפעלו בצוותים נפרדים, ואין כרגע כוונה לערבב צוותים בין גברים לנשים".

איך אש רואה את האיומים של רבני ישיבות ההסדר שלא לשלוח לוחמים לשריון לאור ההחלטה לשלב שם נשים? "זה לגמרי סרבנות", היא אומרת, ומסבירה: "הרבנים ניסו לאורך השנים להדיר נשים בצה"ל. יש כאלה שבכלל לא רוצים שנשים ישרתו, ויש כאלה שאומרים שהן לא יכולות להיות בתפקידי לחימה. אותם אנשים ניסו לעשות את זה בעבר בחיל הים ובחיל האוויר, ועכשיו הם עברו לשריון".

דרישות מוגזמות? תלמידי ישיבת ההסדר "אפיקי דעת" משדרות (למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה), צילום: עמית לוי

"נורה אדומה לחברה הישראלית כולה"

אותם בני ישיבות ההסדר, מהווים כ-25 אחוז מכלל חיילי השריון. ואולם, אש מוצאת טעם לפגם באמירות שהושמעו לאחרונה על ידי הרבנים.

"בעיניי, הניסיון למנוע כוח נשי שזקוקים לו בצה"ל, הוא נורה אדומה לצבא ולחברה הישראלית כולה. מנסים לכופף את הידיים של צה"ל. הם בכלל לא מעוניינים בפקודת השירות המשותף - למרות שהם יודעים בבירור שהפיילוט הזה לא יערבב נשים וגברים. יותר מזה, הפיילוט הזה מדבר על נשים גם בתפקידי הפיקוד", היא אומרת.

לדבריה, "זה אבסורד. אני מכבדת את הדת ולא יוצאת נגד הדת, אבל הקבוצה הזו החליטה להפוך את זה למאבק להדרת נשים. אנחנו שומעים משפטים מאוד קשים, כמו 'בגלל הנשים צה"ל לא מנצח', ודברים בסגנון הזה. אבל צה"ל לא יכול להסתדר ללא הנשים הללו".

הן נמצאות כבר (כמעט) בכל מקום בצה"ל. לוחמות יחידת יהל"ם, צילום: יגאל סלבין

"המציאות השתנתה"

בשנה, מתגייסים בממוצע כ-2,500 תלמידי ישיבות הסדר. על פניו, מדובר במספר זניח - אם כי יש לקחת בחשבון שמדובר בציבור שמרבה לשרת במילואים.

עם זאת, אומרת אש, "בסופו של דבר, חיילי ישיבות ההסדר משרתים הרבה פחות ביחס לנשים לוחמות שחותמות מלכתחילה על אורך שירות של חייל קרבי. הם נותנים פחות זמן לצה"ל. אחת הטענות היא שחיילי ההסדר משרתים שירות מילואים ארוך, אבל בשלוש השנים האחרונות זה כבר לא רלוונטי. כל הלוחמים עושים שירות ארוך, ונשים תורמות מאוד גם למערך המילואים. בסופו של דבר, על הנייר, הם נותנים פחות זמן לוחמה לצה"ל".

"לאור המצב הביטחוני ולאור הצורך האקוטי של צה"ל בלוחמים, יש מסגרות מסוימות שצריך לפתוח את החשיבה מחדש - כולל עוד יחידות שצריך לשלב בהן נשים. בואו נפתח את זה לדיון - המציאות השתנתה, ואולי צריך לפעול קצת אחרת ולהתפשר".

לסיכום, שולחת אש מסר: "אנחנו הנשים מעולם לא איימנו בסרבנות. הם לעומת זאת, חצו את הגבול בצורה מאוד ברורה ומאוד מסוכנת. אני רואה את המוטיבציה של נשים לתרום לאור המצב - אז גם אתם צריכים לעשות את זה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר