המהלך של רוטמן לקידום חוק היועמ"שית - וקרב הבלימה של האופוזיציה

ברקע האפשרות לפיזור הכנסת, יו"ר ועדת החוקה מבקש לקדם רק את הסעיפים המרכזיים שכבר נדונו בוועדה • במוקד: קביעה כי חוות הדעת של היועמ"שית לא תחייב את הממשלה ומתן אפשרות לייצוג פרטי בבג"ץ • ח"כ קריב מזהיר: "כמות ההסתייגויות תהיה חסרת תקדים"

ח"כ רוטמן בוועדת חוקה. צילום: אורן בן חקון

יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, ח"כ שמחה רוטמן, הודיע לחברי הוועדה כי הוא שוקל לפצל את הצעת החוק לפיצול תפקיד היועצת המשפטית לממשלה, ולקדם לקריאה שנייה ושלישית רק את הסעיפים שכבר נדונו בוועדה. מדובר בסעיפים הקובעים כי חוות הדעת של היועמ"שית לא תחייב את הממשלה, כי הממשלה תוכל לבחור ייצוג פרטי בבית המשפט, וכי ייקבע מנגנון פיקוח על עבודת היועמ"שית.

היועמש"ית בביקורת קשה על הממשלה: "נפתח מרוץ לחיסול המוסדות הדמוקרטים" // לשכת עורכי הדין

המהלך מגיע על רקע לוח הזמנים הפוליטי הצפוף והאפשרות לפיזור הכנסת. במערכת הפוליטית מעריכים כי רוטמן מבין שלא נותר זמן רב לקידום החוק המלא, ולכן מבקש להתמקד בסעיפים המרכזיים מבחינתו - אלה שנוגעים למעמד חוות הדעת של היועמ"שית ולייצוג הממשלה בבתי המשפט.

הצעת החוק המקורית אושרה בקריאה ראשונה בתחילת החודש שעבר, בתמיכת 65 חברי כנסת מול 47 מתנגדים, וחזרה מאז לדיונים בוועדת החוקה, חוק ומשפט. לפי ההצעה, סמכויות היועצת המשפטית לממשלה יפוצלו בין תובע כללי שיהיה אחראי על התחום הפלילי לבין יועץ משפטי שיספק ייעוץ לממשלה.

האופוזיציה נערכת לקרב 

באופוזיציה נערכים לדיון המכריע בוועדה ומבהירים כי ינסו לבלום את קידום הסעיפים הללו בכל האמצעים העומדים לרשותם, גם אם החוק יפוצל. ח"כ גלעד קריב תקף את ההחלטה ואמר כי "רוטמן הודיע על כוונתו לפצל את חוק חיסול מוסד היועמ"ש, כדי להצליח להעביר חלקים ממנו לפני פיזור הכנסת".

"גם חצי עבודה היא סכנה גדולה". ח"כ גלעד קריב, צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

לדברי קריב, "על פניו זה הישג חשוב של קרב הבלימה האופוזיציוני בוועדה, אבל כשהעבודה שלך היא לחסל את מערכת המשפט, גם חצי עבודה היא סכנה גדולה. נתייצב שם מחר בבוקר כדי להמשיך את הקרב. שבועיים לפני סיום כהונת הכנסת ואחרי כל מה שקרה כאן, אין לחבורה המסוכנת הזו שום לגיטימציה לשינויים משטריים. גם אם יביאו סעיף אחד מהחוק הזה להצבעה, כמות ההסתייגויות שלנו תהיה חסרת תקדים".

ח"כ קארין אלהרר תקפה גם היא את המהלך ואמרה כי "הודעת ח"כ רוטמן על פיצול הצעת חוק פיצול היועמ"ש ממחישה יותר מכל שהמטרה תמיד הייתה overruling על חוות דעת היועמ"ש, כדי שהממשלה תוכל לעשות כל העולה על רוחה. גם לדחות את הצעתה של היועמ"שית לעצור תקציבים למשתמטים לדוגמה. קואליציית ההרס".

"הממשלה תוכל לעשות כל העולה על רוחה". ח"כ קארין אלהרר, צילום: פלאש 90

עם אישור החוק בקריאה הראשונה אמר רוטמן כי מדובר ב"צעד משמעותי לתיקון עיוות היסטורי שמלווה את שיטת הממשל בישראל שנים רבות", והוסיף כי אין עוד דמוקרטיה שבה אותו אדם משמש גם כתובע הכללי, גם כיועץ המשפטי של הממשלה וגם כמי שמוסמך לקבוע במקום הממשלה מהי עמדתה. כעת, במקום קידום החוק המלא, בוועדה נערכים למאבק ממוקד על הסעיפים שיקבעו את מידת המחויבות של הממשלה לעמדת הייעוץ המשפטי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר