ראש הממשלה המיועד בנט ל"ישראל היום": "אני מאמין שנעשה ונצליח"

רגע לפני השבעת הממשלה בראשותו, נפתלי בנט מצהיר בשיחה: "אתגרים רבים לפנינו, הממשלה תעבוד למען כל הציבור" • בכנסת נשלמות ההכנות לישיבה החגיגית • היום אמורים להיחשף ההסכמים הקואליציוניים

ראש הממשלה המיועד נפתלי בנט עם בנו דוד וכלבת המשפחה ליצ'י, צילום: אריק סולטן

"אתגרים רבים ניצבים בפנינו. אזרחי ישראל נושאים אלינו את עיניהם, כדי שנשיב את היציבות ונחזיר את המדינה לעבוד אצל הציבור", כך אומר ל"ישראל היום" ראש הממשלה המיועד, נפתלי בנט.

בסופ"ש האחרון שלפני השבעתו לראשות הממשלה, מבטיח בנט: "זו תהיה ממשלה שתעבוד למען כל הציבור הישראלי - דתיים, חילונים, חרדים, ערבים - כולם־כולם, כאיש אחד; ממשלה שעובדת ביחד, מתוך שותפות ואחריות לאומית, ואני מאמין שנעשה ונצליח".

בינתיים, בכנסת נשלמות ההכנות לטקס ההשבעה החגיגי. בשעה 16:00 תיפתח ישיבה מיוחדת של מליאת הכנסת לכינון הממשלה ה־36 ולבחירת יושב ראש הכנסת. הישיבה תתקיים במעמד נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, ונשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות. מזכירת הכנסת, ירדנה מלר־הורוביץ, תכריז "כבוד הנשיא" - וחברי הכנסת והמוזמנים יכבדו את הנשיא בקימה. יו"ר הכנסת יזמין אל דוכן הכנסת את ראש הממשלה המיועד כדי שיציג את ממשלתו, יפרט את קווי היסוד שלה, את הרכבה ואת חלוקת התפקידים בין השרים.

ראשי יש עתיד ומרצ בזמן חתימת ההסכם הקואליציוני, ללא קרדיט

 

אחריו יישא דברים ראש הממשלה החלופי המיועד, יאיר לפיד, ולאחר מכן יוזמן ראש הסיעה הגדולה שאינה צד להסכם לתמיכה בממשלה.

בתום הנאומים, יתקיים דיון סיעתי שבו יוקצו לכל סיעה תשע דקות לשאת דברים. בתום הדיון ייבחר יושב ראש הכנסת, והוא יעלה לנהל את המשך הישיבה: הבעת אמון בממשלת החילופים והצהרות האמונים של רה"מ, רה"מ החלופי והשרים. לאחר ההצבעה, יעלו שרי הממשלה המיועדים בזה אחר זה ויצהירו אמונים.

"העברת שלטון מסודרת"

במקביל, המערכת הפוליטית לא נחה לרגע. היום אמורים לפרסם אנשי ממשלת בנט־לפיד את ההסכמים הקואליציוניים.

בנט ברעננה. ימים ספורים להשבעתו לראש ממשלה // צילום: אריק סולטן, אריק סולטן

על פי החוק, הממשלה המסתמנת אמורה לפרסם אותם 24 שעות לפני השבעת הממשלה, אך בשל העובדה שההשבעה ביום ראשון, הם צפויים לראות אור כבר היום.

אתמול הוציא הליכוד הודעת הבהרה, שלפיה חילופי הממשלות יעברו באופן מסודר. "אין כלל שאלה לגבי העברת שלטון מסודרת", נכתב, "העברת השלטון תמיד הייתה מסודרת בישראל ותמיד תהיה".

אמש החלו פרסומי ההסכמים הקואליציוניים באופן רשמי. ראשון היה ההסכם עם מרצ, שכולל 27 סעיפים ובהם התפקידים שתקבל מפלגת השמאל - שר בריאות (הורוביץ), שרת איכות הסביבה (זנדברג), השר לשיתוף פעולה אזורי (עיסאווי פריג'), וכן את ראשות ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, ועדת משנה בוועדת החוץ והביטחון, והוועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל. עוד נכתב בהסכם כי הממשלה תקדם את זכויות הקהילה הגאה בישראל, תאפשר תחבורה ציבורית בשבת ויבוטל חוק המרכולים. אלא שספק אם זה יקרה, שכן ההסכם שנחתם עם ימינה מחייב את כל מפלגות הקואליציה, ובהסכם של ימינה הנושאים האמורים אינם מופיעים.

עוד סוכם כי הם אינם מחויבים לתמוך בסעיפים אלה. בהסכם עם מרצ יש סעיף שמופיע גם בהסכמים עם העבודה וישראל ביתנו, ולפיו לא יהיה אפשר לצרף מפלגות נוספות ללא הסכמת שלוש המפלגות הללו, והדבר צפוי להקשות במיוחד על הוספת החרדים.

28 שרים ושישה סגנים

חלקים מההסכמים הקואליציוניים פורסמו כבר במהלך השבוע. אף שלפיד הבטיח במערכת הבחירות להוריד את מספר השרים ל־18, הממשלה הקרובה תהיה השלישית בגודלה בתולדות בישראל. היא תמנה 28 שרים ועוד שישה סגני שרים. כמו כן, תוגדל מכסת החוק הנורבגי (שרים שיתפטרו וח"כים שייכנסו במקומם, י"ש) משניים בממשלה הנוכחית לשלושה, ארבעה ואפילו חמישה - תלוי בגודלה של המפלגה.

סעיפים מעוררי מחלוקת במיוחד נמצאים בהסכם עם מפלגת רע"מ, שלפיו בנט ולפיד יפנו ליועמ"ש לבטל את כל הקנסות על בנייה בלתי חוקית, תורחב ההקפאה של הריסת הבתים בנגב לעוד תשעה חודשים, לראשונה יכהן סגר שר במשרד רה"מ מטעם מפלגה ערבית ויוקצו עשרות מיליארדים לחברה הערבית. נוסף עליהם, חצי מיליארד שקלים יוכל יו"ר המפלגה מנסור עבאס לנווט כראות עיניו.

גנץ, שקד וטרופר בשיחה צפופה בכנסת בזמן הבחירות לנשיאות // צילום: דוברות הכנסת - דני שם טוב, דוברות הכנסת - דני שם טוב

בהסכם עם העבודה הוסכם על הקמת אגף להתחדשות יהודית במשרד התפוצות - אגף שישמש למעשה לקידום הרפורמים בישראל. עם גדעון סער סוכם על תוכנית לפיצול תפקיד היועמ"ש ועל הקמת מינהלת חדשה שתפקח על בנייה פלשתינית בשטחי C. לתוכנית המינהלת השמאל לא יהיה מחויב.

עם כחול לבן סוכם כי בני גנץ יכהן גם כסגן ראש ממשלה ותוקם ועדת חקירה ממלכתית לאסון מירון. בקבינט יכהנו 12 חברים, שיחולקו שווה בשווה בין שני הגושים, אם כי בגוש הימני מציינים שתפיסותיו הביטחוניות של ליברמן ימניות ועל כן בקבינט יהיה רוב לימין.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר