בעוד אין מועד סיום למבצע "שאגת הארי" וברקע השיגורים מאיראן ביממה האחרונה שהותירו הרס רב, בדקנו את ההיערכות בנושא המיגון בכנסת - ואילו דיונים צפויים להתקיים בנושא.
נפילה של טיל אחרי יירוט בדרום //עיריית ערד
סקירה חסויה בוועדת החוץ והביטחון צפויה להיערך ביום שלישי הקרוב, בה ישיבו נציגי פיקוד העורף על שאלות הנוגעות למיגון האוכלוסייה בישראל. זוהי הסקירה השלישית מאז פרוץ המבצע מול איראן שהוועדה תתכנס כדי לדון בו.
ח״כ משה טור-פז מתח ביקורת על התנהלות היו״ר ח״כ בעז בסימוט. "בעיניי העובדה שהועדה לא מתכנסת זו שערעוריה, היו״ר בימסוט מכר את הועדה לממשלה, הוועדה אמורה לשאול שאלות את הממשלה ולקבל תמונת מצב", אמר ל"היום". "העובדה שהועדה התכנסה רק פעמיים וקיבלה מידע בסיסי ביותר על המלחמה זו תקלה חמורה ביותר".
ראש העיר ערד תועד לפני כשבועיים כשאומר כי מי שמתנגד להקמת בתי כנסת במקלטים הוא אנטישמי. בתחילת במבצע, הוא פירסם פוסט בפייסבוק בו הוא אומר שבערד מרבית המקלטים הפכו למקלטים דו שימושיים. כלומר, גם משמשים כמקלט וגם כבתי כנסת או מעודנים לנוער. לכן, מי שמגיע, רואה מקלט תקין ומוצא מקום לשבת.
שמיש ונוח לציבור
בבדיקה שנערכה ב"היום" מהפרוטוקולים של עיריית ערד עולה כי העירייה אכן הקצתה בחצי שנה האחרונה שלושה מקלטים לשימוש של בתי כנסת ומועדונים קהילתיים. פיקוד העורף, בהנחיותיו, עודד שימוש במקלטים לחוגים ולבתי כנסת שכן כך מובטח שהמקלט יהיה שמיש ונוח לציבור.
ועדה נוספת שדנה בנושא המיגון היא הוועדה לביקורת המדינה, בראשה עומד ח״כ אלון שוסטר. מחר (שני) יתקיים דיון נוסף בנושא, לאחר שבדיון הקודם ראשי הרשויות השמיעו ביקורת נוקבת - והציפו מציאות יומיומית של חוסר אונים, היעדר תקציבים ותחושת הפקרה נוכח האיומים הביטחוניים.
"פער מיגון קריטי"
"העיר סובלת מפער מיגון קריטי, כאשר כ-40% מתושביה מתגוררים במבנים ללא מיגון. זה כשל לוגיסטי מסוכן: זמן ההתרעה עומד על דקה, אך ההגעה למקלטים הציבוריים אורכת זמן רב יותר", אמר אביהו האן מ"מ וסגן רה"ע חיפה. "חרף השקעה עירונית של כ-10 מיליון שקלים בשיקום מקלטים פרטיים,המדינה צריכה לקחת אחריות ולסייע תקציבית בבניית מקלטים".
ראש המועצה חצור הגלילית, מיכאל קבסה, התריע כי היישוב יושב על "חבית חומר נפץ" המשלבת איום ביטחוני יחד עם סיכון סיסמי ממשי לרעידות אדמה. הוא מתח ביקורת על חוסר השוויון בתקצוב יישובים המרוחקים מרחק זהה מהגבול, וקרא להסטת תקציבים מיידית למיגון הטווחים הרחוקים יותר.
תיעוד: שבר יירוט נפל סמוך להבימה // השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לזכויות יוצרים
ראשי המועצות פסוטה וגוש חלב שיישוביהם סמוכים לגבול, התריעו על היעדר מיגון נרחב, כ-60% מתושבי פסוטה ללא מיגון. הם הצביע על בירוקרטיה קשה ועלויות גבוהות המונעות מתושבים למגן את ביתם, וקראו להרחיב את הפטור מהיתר בנייה לממ"דים גם למבני מגורים בני שלוש קומות.
האם ח״כ שוסטר מתכוון לכנס שוב או לגבש מסקנות מעשיות מהדיון בנושא מיגון שהוא ערך בועדה לביקורת המדינה? "ח״כ אלון שוסטר כבר קיים לפני כשבועיים דיון בנושא המיגון במסגרת הוועדה לביקורת המדינה, עם חזרת הכנסת לפעילות", נמסר מטעמו.
"מחר יקיים דיון נוסף בעניין, במסגרתו יבקש לקבל תשובות ברורות ומעודכנות מאגף התקציבים במשרד האוצר ומצה״ל לגבי כלל המקורות התקציביים למיגון ברחבי הארץ ולאלו פרויקטים הם מיועדים. ח״כ שוסטר עוסק בנושא זה כבר שנים ומתריע על הפערים הקיימים.
"בין היתר הוא מפציר במשרד האוצר לקדם פתרון זמני שיאפשר מתווה לשיפוי בדיעבד עבור אזרחים שבחרו להקים ממ״ד באופן עצמאי, עד לגיבוש פתרון ממשלתי רחב ומסודר. סוגיית המיגון היא צורך אזרחי וביטחוני דחוף, והוא ימשיך לעסוק בכך עד לקידום מענה אפקטיבי לתושבי ישראל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו