יו"ר כחול לבן בני גנץ. צילום: אורן בן חקון

גנץ וקמפיין "בלי בן גביר" מעלים שאלה - מי אתם, מצביעי המרכז?

קמפיין הצלת המפלגה של בני גנץ גרר תגובות ביקורתיות • את הסרטונים שפרסם, שממחישים "תרחישי קיצון לממשלת קיצון", חתם עם הסיסמה: "ממשלת הסכמות לאומית - בלי בן גביר, ובלי רע"ם" • כך ראשי המפלגות מתארים את קהל היעד שלהם, והאם הם באמת "קרובים יותר בעמדתם לאנשי הימין מאשר לשמאל"? • פרשנות

במפלגת כחול לבן הפיצו השבוע שני סרטונים במסגרת קמפיין חדש שעלה היום (רביעי) לאוויר, לקראת בחירות 2026. בסרטונים, מוצגים תרחישי הבלהות שעלולים לקרות אם תקום שוב ממשלה אשר נשלטת על ידי קיצוניים.

הקמפיין החדש של גנץ: "מעתה אימרו שר הביטחון, איתמר בן גביר"

בני גנץ%3A "הגיע הזמן לזנוח את ה'רק לא ביבי'" %2F%2F ללא קרדיט

בסרטון אחד, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מוצג כמי שיהיה שר הביטחון של מדינת ישראל. בסרטון נוסף מתוארת סיטואציה בה המפלגות הערביות מונעות התכנסות קבינט במהלך ימי לחימה, במטרה להדגיש את הסכנה למדינת ישראל בכניסת קיצוניים לעמדות מפתח.

"בלי בן גביר ובלי רע"מ"

הסרטון נחתם בסיסמה שתלווה את הקמפיין - "ממשלת הסכמות לאומית- בלי בן גביר, ובלי רע"ם". במפלגה הבהירו כי סרטונים וחומרים נוספים יופצו בהמשך וזאת, במקביל להגברת קצב הקמפיין - שיכלול בין היתר חוגי בית ברחבי הארץ, ראיונות בתקשורת וסיורים בשטח של כלל חברי הרשימה ובהם יו"ר המפלגה בני גנץ.

"שר הביטחון" איתמר בן גביר?, צילום: אורן בן חקון

הקמפיין של גנץ גרר אחריו שובל של תגובות ביקורתיות. גורם באופוזיציה אמר ל"היום" כי מדובר בקמפיין "פתטי". יו"ר חד"ש-תע"ל, חה"כ איימן עודה טען: "אנחנו, האזרחים הערבים במדינה, מהווים 20% מהאוכלוסייה.

"למרות ההסתה והגזענות הפרועה ולמרות ההפקרה והשנאה, נצא להצביע בהמונינו", אמר. "בלעדינו אי אפשר לבנות אלטרנטיבה אמיתית לממשלת בן גביר, סמוטריץ’ ונתניהו". לשאלת "היום" האם באופוזיציה ימשיכו להזמין את גנץ לישיבות פורום מפלגות האופוזיציה, השיבו במפלגת יש עתיד: "כן, כרגע הוא מפלגה באופוזיציה".

מי הם מצביעי המרכז?

הקמפיין של גנץ וכחול לבן מחדד את השאלה מי הם מצביעי המרכז ומה יגרום להם לשוב לחיקו של גנץ. הסוקר דודי חסיד הסביר ל"היום" כיצד ניתן לאפיין את מצביעי המרכז. "עצם ההגדרה קצת בעייתית, למעשה במהלך השנים האחרונות (ועד יותר לאחר 7 באוקטובר), ישנה תזוזה לימין של כלל הציבור הישראלי. בפועל, יותר ויותר אנשים שהגדירו עצמם כשמאל עברו להגדרה של 'מרכז'", הוא אומר.

"דמוגרפית, מדובר ביותר חילוניים, עם הטיה ברורה למבוגרים (מעל גיל 50), ויותר מאזור המרכז. שוויון בין אשכנזים למזרחים בקבוצה זו. כוונות ההצבעה יותר באזורים של בנט ואיזנקוט, והם מעדיפים ממשלת שינוי בעתיד. תומכים בשינויים במערכת המשפט, אבל לא במהפכה המשפטית של רוטמן. חד משמעיים בנושא גיוס חרדים לצה"ל, כולל שלילת זכויות מלאה לחרדים שאינם מתגייסים. תומכים באופן מלא בוועדת חקירה ממלכתית".

עימותים עם מפגינים חרדים מול לשכת הגיוס בירושלים, צילום: אורן בן חקון

ואכן, כשבדקנו עם חלק מהמפלגות במרכז, הם מגדירים את המצביעים שלהם בתשובות יחסית זהות לדבריו של חסיד. ביש עתיד השיבו: "המצביעים שלנו הם בעיקר במגזר יהודי, ציוני, ליברלי ומעמד הביינים הישראלי (ציבור עובד ומשרת)".

במפלגת כחול לבן השיבו כי ״מצביעי מרכז שרוצים אחדות, שמבינים שהקרע הפנימי בנינו מסוכן. שנמאס להם מהמריבה, שהם מבינים שהם מסכיאחד עם השני הרבה יותר ממה שהפוליטיקה בקצוות מנסים למכור להם. מצביעי מרכז שיש בהם גם דתיים וגם חילוניים גם ערבים וגם יהודים מהמרכז ומהפריפריה. שאוהבים את המדינה הזאת יותר מקדושת ה"רל"ב.

"יהודית, ליברלית וצודקת"

"מצביעי מרכז רוצים שמדינת ישראל תישאר יהודית, ליברלית, בטוחה וצודקת.
שמבינים שזה נכון שיש מקום לעשות רפורמה במערכת המשפט, אבל עושים אותה בהסכמה ולא ברוב של 61. שחושבים שההתיישבות החוקית חשובה וצריך לחזק אותה, במקום ללכת על כל מני הרפתקאות לא ריאליות של התיישבות לא חוקית או התיישבות בעזה.

"שרוצים ביטחון ללא פשרות, שרוצים שכולם ישרתו את המדינה שלנו, ערבים ויהודית, חילונים וחרדים. אלה הקולות שהיו אצלנו כשקראנו להסכמות בעניין הרפורמה המשפטית יום אחרי מסיבת העיתונאים של יריב לוין, וזה אותם קולות שבאו בהמוניהם כשנכנסנו לממשלת החירום".

חסיד מאשש את התשובות האלה להגדרה ומאפיין שמצביעי המרכז בכל הקשור למדינה פלשתינית "קרובים יותר בעמדתם לאנשי הימין מאשר לשמאל, יותר ניצים".

האם כך יהיה, נמתין לבחירות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...