ד"ר אייל ארגוב, מנהל אגף מקרו־כלכלה ומדיניות בחטיבת המחקר של בנק ישראל, מתח ביקורת חריפה על מתווה הגיוס הנוכחי, והטיל ספק ביעילותן של הסנקציות הכלולות בו.
לדברי ארגוב, גיוס של כ־20 אלף חיילי חובה השווים לכ־7,500 אנשי מילואים נוספים לשורות צה"ל, עשוי לחסוך למשק הישראלי כ־9 מיליארד שקלים. עם זאת, הוא הדגיש כי רבות מהסנקציות שנקבעו במתווה אינן יוצרות תמריץ אמיתי לשינוי.
בהתייחסו לשלילת הטבות מעונות יום, אמר כי מדובר בצעד בעל השפעה מוגבלת, שכן בגיל 22 - הגיל הרלוונטי לחלק גדול מהמועמדים לגיוס - לרוב החרדים אין ילדים. לדבריו, ניתן להמתין עד גיל הפטור, העומד כיום על 26, אז על פי נתוני הלמ"ס לרוב החרדים כבר יש כשני ילדים.
במהלך הדיון נשאל ארגוב על ידי ח"כ מאיר פרוש באיזה גיל לרוב החרדים עדיין אין ילדים. ארגוב השיב: 22. בתגובה אמר פרוש: “אתה יכול לזרוק את המחקר לפח”.
בנק ישראל התייחס, במהלך חודש דצמבר, בפעם הראשונה לעלות הכלכלית של גיוס חיילי מילואים ולתועלת הכלכלית שתצמח מגיוס חרדים לצבא. הניתוח של בנק ישראל מלמד שעלות כל חייל מילואים למדינת ישראל עומדת על לא פחות מ-38 אלף שקל כש-80% מהסכום הזה אלה תשלומים ישירים למילואימניק וה-20% הנותרים אלה עלויות עקיפות כמו אובדן הכנסות.
מנגד, התועלת הכלכלית בגיוס חרדים לצבא עומדת על 22 אלף שקל. העלות הכלכלית של גיוס חיילי מילואים במקום חרדים צפויה רק לגדול. ״משקלה של החברה החרדית גדל מאוד, מאחוזים בודדים ליותר מעשרה אחוזים היום" ,כותבים החוקרים של בנק ישראל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
