ועדת החוץ והביטחון, בראשות ח"כ בועז ביסמוט, קיימה היום (שלישי) דיון משותף עם ועדת החוקה בראשות ח"כ שמחה רוטמן, שעסק בסוגיית אישור הצנזורה לשידור הסרטון משדה תימן. הדיון התקיים במתכונת חסויה. ההליך נידון בפני חברי הוועדה במסגרת סגורה שנועדה לאפשר בחינה מעמיקה של השיקולים הצנזוריים.
תיעוד מצלמות האבטחה של מקרה ההתעללות בעצור בבסיס שדה תימן // מתוך חדשות 12
כזכור, בשבוע שעבר קיימו הוועדות דיון משותף גלוי שעסק בניגוד העניינים בפרשת שדה תימן, במסגרתו נשאל סגן הצנזור לעניינים אסטרטגיים, רון קרניאלי, על הליך אישור הסרטון על ידי הצנזורה הצבאית, השיב כי ניתן יהיה להתייחס לכך בדיון חסוי. הדיון הגלוי הציג את הצורך בבחינה ציבורית לצד שיקולי ביטחון, והוחלט להעביר חלק מהנושא למתכונת חסויה.
בדיון החסוי שהתקיים היום השתתף מאיר מלכה, סגן הצנזור הראשי, שתיאר בפני חברי הוועדה את פעילות הצנזורה באופן כללי, ואת התקנות ומערכת ההבנות על פי הן היא פועלת בעת אישור או פסילת ידיעות. מלכה הציג את המסגרת החוקית והמנהלתית שמנחה את עבודת הצנזורה, וכן שרטט את אופן קבלת ההחלטות במקרים רגישים.
שיקוליה של הצנזורה
מלכה ניתח באופן מעמיק כיצד מבחן הוודאות הקרובה למציאת נקודת האיזון בין חופש הביטוי לבין השמירה על הביטחון בא לידי ביטוי בבחינת פרסום הסרטון משדה תימן, תוך הרחבה על השיקולים והפרמטרים שנלקחו בחשבון. הוא השיב לשאלות חברי הכנסת ואף הזמין אותם להתרשם מקרוב ובאופן בלתי אמצעי מעבודת הצנזורה. ההזמנה נועדה להגביר את השקיפות כלפי הפיקוח הפרלמנטרי.
יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ בועז ביסמוט: "קיימת תמימות דעים בנוגע לנזק שנגרם בעקבות פרסום הסרטון, וההשלכות הרחבות שלו עד עצם היום הזה. עלינו לפעול על מנת למנוע נזק דומה בעתיד, ולשמירה על שמם הטוב של חיילי צה"ל ושל מדינת ישראל." הדברים נשמעו תוך הדגשת הצורך לאזן בין שקיפות לצרכי ביטחון.
מה הצעדים הבאים?
אנחנו נפנה לצנזור הראשי ונבקש את התייחסותו לסוגיות שעלו במהלך הדיון, נקיים סיור בצנזורה על מנת לעמוד מקרוב על עבודתה, ונמשיך לפקח על תהליכי קבלת ההחלטות בצנזורה הצבאית ובכלל. בהודעת הוועדה נאמר כי המטרה היא לשפר נהלים ולחזק את אמון הציבור במנגנוני הפיקוח.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו