חולדאי מתנגד למועמד ש"ס למשרת רב ראשי בת"א; "לא שירת בצבא"

בש"ס פועלים למנות לתפקיד את הרב זבדיה כהן, ראש אבות בתי הדין בתל אביב, דמות רוחנית בכירה ומקורב לשר דרעי • מיטל להבי, סגנית ראש העיר: "תל אביב הסתדרה 8 שנים בלי רב ראשי, והשמיים לא נפלו" • הבחירות ב-6 בינואר

רון חולדאי. עיר חופשית . צילום: גדעון מרקוביץ'

אחרי שמונה שנים בלי רב ראשי לעיר, אחד המאבקים הנפיצים ביותר בתחום נפתח סביב המינוי למשרה בתל אביב. בש"ס פועלים כדי למנות לתפקיד את הרב זבדיה כהן, ראש אבות בתי הדין בתל אביב, דמות רוחנית בכירה ומקורב לדרעי. אבל בעיריית תל אביב, שבראשה עומד ראש העיר רון חולדאי, מסתייגים מהמהלך, במיוחד בשל העובדה שהרב כהן לא שירת בצה"ל.

בפרוטוקולים של ישיבת מועצת העיר מיום 15 בספטמבר 2025, שנחשפים כעת לראשונה ב"ישראל היום", נחשף עימות חריף סביב ההצבעה על מינוי נציגי הציבור לוועדה שתבחר את רב העיר.

חולדאי, שהתבטא בחריפות נגד ההליך, הבהיר כי מבחינתו מדובר במהלך מיותר שאינו משרת את תושבי העיר. "אנחנו מדברים על עיר חופשית", אמר חולדאי, "עיר שהיא בית לכל אחד ואחת, לא משנה מה אמונתו או השקפת עולמו. אין מקום לכפייה דתית, לא בעיר הזאת". בהמשך הוסיף: "אין בכוונת העירייה לממן תפקיד שלא ברור אם הוא נדרש כיום. אנחנו צריכים להשקיע בחינוך, ברווחה, בתחבורה, לא במשרות שמטרתן פוליטית".

דבריו עוררו סערה במועצה. נציגי ש"ס והבית היהודי מחו וטענו כי מדובר בפגיעה במסורת ובציבור הדתי בעיר. "גם לתל אביב מגיע רב עיר כמו לכל עיר אחרת במדינה", אמר אחד מהם, "הרבנות לא שייכת לציבור החרדי בלבד, היא צריכה לשרת את כולם".

חברת המועצה ענת לוי, מסיעת מרצ, טענה: "רוב תושבי העיר אינם זקוקים למוסד רב עיר. מדובר במהלך יקר ומיותר שמקודם משיקולים פוליטיים ארציים, ולא לצרכים אמיתיים של התושבים".

אריה דרעי. מאבק שליטה, צילום: אורן בן חקון

אושר הרכב הגוף הבוחר

אז עלתה סוגיית השירות הצבאי של המועמדים. אחד מחברי המועצה העיר: "אם כבר ייבחר רב לתל אביב, הוא צריך להיות אדם שמכיר את החברה הישראלית, שמשרת בה ושהוא חלק ממנה. בעיר כמו שלנו, רב שלא עשה צבא לא יכול לייצג את הציבור. זה עניין של ערכים, לא של דת".

דברים אלה, שנרשמו בפרוטוקול הישיבה, זכו לתמיכה גלויה מצד ראש העיר, שהנהן ואמר כי "מדובר באמירה נכונה מאוד, זה לא רק מי אתה כרב, אלא איך אתה מחובר אל העם שאתה משרת".

למרות ההתנגדויות, הוחלט לאשר את הרכב הגוף הבוחר ברוב של 22 בעד מול חמישה נגד. ההחלטה אפשרה את פתיחת ההליך הרשמי במשרד לשירותי דת.

נראה שהבעיה המרכזית של ש"ס הוא עניין הגיוס לצבא. גורם בכיר בעירייה אמר ל"ישראל היום": "מי שחושב שיוכל למנות לתל אביב רב עיר שלא עשה צבא - צפויה לו הפתעה. לחולדאי יש קווים אדומים".

מאחורי הקלעים מתנהל קרב עוצמתי בהרבה ממאבק מקומי על משרה אחת. במשך שנים הצליחה ש"ס למנות רבנים חרדים גם בערים שאינן חרדיות, ולעיתים אף למנוע מינוי רב ראשי, עד שהצליחה לקדם מועמד המזוהה עימה - אך תל אביב-יפו היא סיפור אחר.

"הם התרגלו לשלוט"

מקור המעורב בפרטים אמר ל"ישראל היום": "משרד הדתות של ש"ס, בתקופת יהודה אבידן, התרגל לשלוט ביד ברזל. אם הם היו צריכים, היה איום קטן דרך משרד הפנים, והכל היה מסתדר מייד. אבל תל אביב היא לא עיר צפונית קטנה. כאן זה סיפור אחר".

גורמים פוליטיים אומרים כי במקרה שתל אביב לא תיכנע ללחצים ולא תאפשר מינוי רב המזוהה עם ש"ס, הדבר עלול להפוך לתקדימי. "אם המפלגה תאבד את המוקד הזה, היא תאבד את סמל השליטה במערך הרבנויות המקומיות", אומר גורם בכיר במערכת הפוליטית. "זו עשויה להיות תחילתו של שינוי מגמה רחב, מינוי רבנים ציונים בערים ציוניות, ואולי תחילת אובדן השליטה החרדית במוסדות הדת של המדינה".

במשרד לשירותי דת מברכים על פתיחת ההליך וטוענים כי מדובר ב"בשורה היסטורית לתושבי תל אביב-יפו ולמערכת הדתית בישראל".

מעבר לוויכוח המקומי

הוועדה לבחירת רב העיר, בראשות הדיין בדימוס הרב יעקב זמיר, צפויה לקיים את הבחירות ב-6 בינואר 2026, אולם בעירייה מתייחסים לכך בזהירות רבה. "אני לא חושב שחולדאי מתכוון למנוע את קיום הבחירות", אמר גורם בכיר, "אבל הוא גם לא מתכוון לשתף פעולה עם מינוי שייתפס כהשתלטות פוליטית".

כך או כך, הקרב על תפקיד רב העיר תל אביב הוא הרבה מעבר לוויכוח על זהות רב מקומי. זהו מאבק על דמותה של העיר החופשית בישראל, ואולי, במובן עמוק יותר, על עתיד יחסי הכוחות בין הציונות הדתית לממסד החרדי במערכת הדתית של מדינת ישראל.

מיטל להבי, סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו לתחבורה, בטיחות בדרכים וקהילה גאה, אמרה: "תמוה הדבר שמנכ"ל משרד הפנים טרח להגיע לישיבה של ועדת בחירת רב עיר, אלא אם כן יש לו מטרה להשפיע ולמנות מקורב איש ש"ס לתפקיד. תל אביב הסתדרה שמונה שנים ללא רב ראשי, והשמיים לא נפלו. ואם כבר נדרש לבחור ולמנות רב - עליו להתאים לאופייה של העיר ולתושביה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר