ועדת הכספים של הכנסת, בראשות ח״כ חנוך מילבצקי, קיימה היום (שלישי) דיון מיוחד בנושא רווחי היתר של הבנקים והשלכותיהם על הציבור. במהלך הדיון עלה כי הבנקים רשמו בשנים האחרונות רווחים חסרי תקדים, בין היתר כתוצאה מהעלאות הריבית, מצמצום התחרות האמיתית בשוק הבנקאי ומכספים רבים של הציבור שנותרו בעו״ש.
בסיכום הדיון הודיע יו״ר הוועדה, הח״כ מילבצקי, כי בתוך שבועיים על הבנקים להודיע שיפרישו מיליארדים מרווחיהם לטובת פצועי צה״ל הפוסט-טראומטיים. במקביל לכך, הוועדה תקדם שתי יוזמות חקיקה מרכזיות: הראשונה: הגבלת רווחי היתר של הבנקים והקצאת חמישה אחוזים מרווחיהם לקרן ייעודית לטיפול ושיקום פצועי צה״ל פוסט-טראומטיים. השנייה: הצעת חוק למיסוי ייעודי על רווחי הבנקים, בשיתוף ההסתדרות הלאומית, שמטרתה להחזיר לציבור את חלקו ההוגן.
מילבצקי מוסיף: "הגיע הזמן לטפל בהלומי הקרב, באנשי המילואים, ולעזור להם באופן ממשי. אנו נמצאים בשנה של מלחמה, ובזמן שאנשים שופכים דם, הבנקים מרוויחים. אי אפשר להשאיר את המצב כפי שהוא. הבנקים לא יכולים להמשיך לחגוג בזמן שהציבור נחנק מהריביות. עלינו לבחון צעדים ממשיים, כולל חקיקה שתגן על אזרחי ישראל ותבטיח שהבנקים לא ירוויחו על חשבון הציבור״.
ח״כ משה גפני (יהדות התורה) אמר בדיון: ״המציאות הזו בלתי מתקבלת על הדעת מבחינה חברתית, והיא באה על חשבון הציבור הכללי, ובעיקר על חשבון השכבות החלשות. אנחנו כנבחרי ציבור לא מצליחים לשכנע את הבנקים. נתנו להם המון כסף והטבות בלי סוף, אך הם אינם משתפים פעולה. הדבר הזה יתפוצץ בסופו של דבר. אני בעד שבנקים יהיו חזקים כלכלית, אבל הם לא שותפים אמיתיים בחברה הישראלית".
ששי שדה, המשנה למנכ״ל ההסתדרות הלאומית, שארגונו יזם את הדיון, אמר: ״הוועדה קיבלה החלטה חשובה שמשנה מציאות. רווחי הבנקים צריכים לשמש לחיזוק החברה הישראלית ולסיוע לפצועי צה״ל".
אודי טנא, יו״ר עמותת ״כשהחזקים מתגלים״, קצין במילואים ופצוע צה״ל, יחד עם עו״ד מיכל כהן, היועצת המשפטית של העמותה הפועלת למען פצועי ופצועות צה״ל, אמרו בדיון: ״אנו מודים להסתדרות הלאומית על קיום הדיון ועל רצונו של יו״ר הוועדה להקים קרן למען פצועי ופצועות צה״ל הפוסט-טראומטיים".
חמדה חדי, יו״ר ועד העובדים של אוניברסיטת אריאל: “זו החלטה חברתית מהמעלה הראשונה. העם מצפה לראות צדק כלכלי והוועדה היום הראתה מנהיגות אמיתית. אני מברכת את יו״ר הוועדה מילבצקי על עמידתו הנחושה למען הציבור.”
פיטר שחאדה, יו״ר ועד עובדי כתר פלסטיק שמפעלו נמצא בצפון: “עובדי ישראל מרגישים את יוקר המחיה בכל יום, בזמן שהבנקים מדווחים על רווחים חסרי תקדים. ההחלטה של ועדת הכספים היא צעד חשוב להשבת האיזון והצדק החברתי.”
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו