"מעשה לא יהודי", "אתם לא רצויים בשומרון": גל גינויים להתפרעות בכפר ג'ית

נתניהו גינה את פשיטת המתיישבים רעולי הפנים על הכפר ביהודה ושומרון, במהלכה פלשתיני נורה למוות: "מי שנלחם בטרור הם צה״ל וכוחות הביטחון, ולא אף אחד אחר" • סמוטריץ': "הפורעים - עבריינים שצריכים להיות מטופלים על ידי רשויות האכיפה במלוא חומרת הדין" • יו"ר מועצת שומרון יוסי דגן: "ההתיישבות בשומרון בזה לנערים שמגיעים מחוץ לשומרון ומייצרים אלימות"

התפרעות המתיישבים בשומרון: אזרח ישראלי נעצר // רשתות ערביות

חברי כנסת ופוליטיקאים משני צדדי הקשת הפוליטית הגיבו הערב (חמישי) לפשיטת מתיישבים רעולי פנים על הכפר ג'ית שביהודה ושומרון, אשר במהלכה פלשתיני נורה למוות. על פי הדיווחים, המתיישבים זרקו אבנים ובקבוקי תבערה והציתו מבנים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו הוציא הודעה לפיה הוא "רואה בחומרה את ההתפרעויות שהיו הערב בכפר ג׳ית, שכללו פגיעה בנפש וברכוש על-ידי ישראלים שנכנסו לכפר. מי שנלחם בטרור הם צה״ל וכוחות הביטחון, ולא אף אחד אחר. האחראים לכל מעשה עבירה ייתפסו, ויועמדו לדין". 

נתניהו בכנסת, צילום: אי.פי

שר הביטחון יואב גלנט: "בשעה שלוחמינו נלחמים בחזיתות השונות להגנת מדינת ישראל, קומץ קיצוני שאינו מייצג את ערכי ההתיישבות בשומרון מתפרע ופוגע באזרחים חפים מפשע. אני מגנה נחרצות כל סוג של אלימות ונותן גיבוי מלא לצה"ל, לשב"כ ולמשטרת ישראל לבצע את תפקידם ולטפל בחומרה בנושא. התפרעויות הקיצוניים נוגדות כל ציווי מוסרי וערכי של מדינת ישראל".

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הציג גישה שונה, וטען: "אמרתי לרמטכ"ל שזה שלא נותנים גב לחיילים לירות בכל מחבל שזורק אבנים - מוביל לאירועים מהסוג שאירעו. לצד זאת, אסור באופן חד משמעי לקחת את החוק לידיים. מי שצריך לטפל בטרור ובהרתעה, גם כלפי מחבלים מהכפר ג'ית זה צה"ל. הגיע הזמן ששר הביטחון ייצא מהקונספציה ויעשה זאת".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ': "הפורעים הערב בג'ית לא קשורים בשום צורה להתיישבות ולמתיישבים. הם עבריינים שצריכים להיות מטופלים על ידי רשויות האכיפה במלוא חומרת הדין. אנו בונים ומפתחים את ההתיישבות בצורה חוקית וממלכתית, מגבים את צה"ל במאבקו בטרור, ומסתייגים בתוקף מכל גילוי של אלימות עבריינית אנרכיסטית מסוכנת שאין לה דבר וחצי דבר עם אהבת הארץ וההתיישבות בה".

שר הפנים, משה ארבל. מגנה, צילום: צילום: חיים גולדברג/פלאש90

שר הפנים משה ארבל: ״אני קורא לשב״כ ולגורמי האכיפה לפעול באופן מיידי למיגור הפשיעה הלאומנית הקשה שהתרחשה הערב בכפר ג׳ית שבשומרון כנגד חפים מפשע. מעשים אלו מנוגדים לערכי היהדות. הינם שפל מוסרי ואנושי ופוגעים במדינת ישראל ובמפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון״.

לפיד: "שפל מוסרי נוראי"

"פרעות היהודים בשומרון הן שפל מוסרי נוראי", כתב יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד. "כשבממשלה יושבים מי שנותנים גב לאירועים כאלה זה רק ילך ויחמיר. אין לדבר הזה שום קשר ליהדות".

יאיר לפיד. "שפל מוסרי"., צילום: אורן בן חקון

"קומץ פורעי החוק שביצעו את מעשי האלימות היום בכפר ג'ית, צריכים להימצא מאחורי סורג ובריח", הגיב יו״ר המחנה הממלכתי בני גנץ. "הם פוגעים במוסר האנושי ובערכי היהדות. הם פוגעים במדינת ישראל. הם אינם חלק מאנשי ההתיישבות הפטריוטים ושומרי החוק, והם ראויים לגינוי חד וחלק מכל חלקי החברה ומכל ההנהגה בישראל". 

נשיא המדינה יצחק הרצוג גינה את האירועים גם כן: "מדובר במיעוט קיצוני שפוגע בציבור המתיישבים שומר החוק ובהתיישבות כולה ובשמה ומעמדה של ישראל בעולם בתקופה רגישה וקשה במיוחד. זוהי לא דרכנו ובטח לא דרכה של תורה ושל היהדות. על גורמי אכיפת החוק לפעול באופן מיידי כנגד התופעה החמורה הזו ולהביא לטיפול בפורעי החוק".

ח״כ מתן כהנא מהמחנה הממלכתי הוסיף: זו לא יהדות ולא דרכה של תורה. הפורעים מוציאים שם רע לציבור המתיישבים ופוגעים במפעל ההתיישבות. אני קורא לשב״כ ולמשטרה לפעול בנחרצות נגד הפורעים.

יוסי דגן וראש מועצת קדומים עוזאל ותיק,

"אתם לא רצויים כאן" 

ראש מועצת שומרון יוסי דגן וראש מועצת קדומים עוזאל ותיק פרסמו הודעה משותפת בה תקפו את ההתפרעות: "אנו מבקשים לומר בצורה ברורה, שאינה משתמעת לשני פנים: גם לאחר זריקת אבנים, לאף אחד אין זכות לקחת את החוק לידיים! מי שצריך לטפל בכך זה הצבא וגורמי האכיפה.

"ההתיישבות בשומרון בזה לנערים שמגיעים מחוץ לשומרון ומייצרים אלימות. אנו אומרים לאותם אורחים לא קרואים שהגיעו דרך קבוצות ווטסאפ הזויות לשומרון לעשות בלאגן ואלימות: אם אתם רוצים להתנהג בצורה אלימה, אל תבואו לכאן לשומרון - אתם לא רצויים כאן!
אנחנו עומדים כאן גם ככה מול טרור, מול קשיים מדיניים מהארץ ומבחוץ ולא צריכים את מעשי האלימות שלכם ואת השם הרע שאתם מוציאים להתיישבות ביהודה ושומרון וגם לכל מדינת ישראל".

ראש מועצת בנימין ויו"ר מועצת יש"ע, ישראל גנץ הגיב: "‏גם בעיצומו של גל טרור ומתיחות, אך ורק כוחות הביטחון והצבא הם המוסמכים לטפל באויבנו. יש לחקור עד תום ולהעניש כדין את המתפרעים. מי שנוהג באלימות פוגע בכולנו, משרת את האג'נדה הפרו פלסטינית והוא אינו רצוי באזור".

"אכזריות שההיסטוריה לא תשכח"

הח"כים הערבים הגיבו גם הם בהודעות גינוי חריפות. אחמד טיבי פרסם בחשבון ה-X שלו הודעה שרומזת לפעולה מתוך אוכלוסיה, כמו שישראל מאשימה שארגון הטרור חמאס פועל: "הטרוריסטים האלה לא נעצרים פעם אחר פעם כי הם יהודים. הם חוזרים ומסתתרים בתוך האוכלוסיה שלהם. שאלה: האם הצבא יפציץ אותם מהאויר כדי לפגוע בהם ובסביבה שלהם (״נזק אגבי״) כולל נשים וטף? הרי הם מסתתרים ומשתמשים בילדים ונשים כבמגן אנושי? שאלת תם".

ח"כ איימן עודה תקף: "עוד ביצוע של מתנחבלי הגבעות. הממשלה הורגת עשרות אלפי אזרחים בעזה וגם שולחת טרוריסטים לפשוט על כפרים בגדה המערבית. אכזריות שההיסטוריה לא תשכח". ח"כ וליד אלהואשלה פרסם: "נרצח, פצוע אנוש, עוד פצועים, בתים ומכוניות שרופות, הלילה בג'ית בגדה המערבית, אבל רק עצור אחד (וגם הוא יודע שבקרוב ישוחרר). הטרוריסטים מהגבעות יודעים שיש בממשלה מי ששומרים עליהם, יודעים שגם אם ביבי יגנה, איתמר כבר ידאג שהכל יהיה בסדר".

גם עופר כסיף השתלח את פשיטת המתיישבים: "די כבר למכבסת המילים! אלה הם פוגרומים שמבצעים יודונאצים ארורים שאינם שונים במאום מהוריהם הרוחניים אי שם בגרמניה של שנות ה-1930. בעידוד ממשלת הזוועות הכהנאית, הם רצחו הערב את רשיד עבד-אלקאדר סדי בן 23, פצעו עוד פלשתינים, שרפו בתים ומכוניות בכפר ג׳ית ליד שכם".

"זה רק פשע אחד בשרשרת הארוכה של פשעי החלאות מהגבעות, כשכוחות הכיבוש עומדים מנגד, אם לא מסייעים להם. כשנה וחצי חלפו מאז פניתי לראשונה לשר הביטחון וליועמש"ית לממשלה בעניין טרור המתנחלים היומיומי, ועד היום לא זכיתי למענה ענייני. זה לא ייגמר עד שקיני הטרור יפורקו ויסתיים הכיבוש!

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר