נתניהו וסמוטריץ'. צילום: מארק ישראל סלם, אורן בן חקון

סמוטריץ' לנתניהו: הנחיות קבינט המלחמה למו"מ החטופים - לא חוקיות

לטענת השר, הקבינט לא הוסמך לוויתורים שניתנו במו"מ לעסקה: "המחירים והתמורות, שנציגי ישראל הונחו להסכים להם, מנוגדים לכל מטרות המלחמה" • בכל מקרה, כל החלטה תובא להצבעה בקבינט המורחב ובממשלה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שיגר אתמול (חמישי) מכתב לרה"מ בנימין נתניהו, ובו טען כי קבינט המלחמה חרג מסמכותו בכך שנתן לצוות המו"מ אישור להסכמות על ויתורים ישראליים גדולים בעניין המו"מ לשחרור חטופים, בלי שהקבינט המורחב הסמיך אותו לכך.

סמוטריץ': "קבלת העסקה שמונחת על הפרק פירושה החד משמעי הוא הנפת דגל לבן והענקת הניצחון לחמאס" // יוני ריקנר

אף שכל עסקה תובא לבסוף לאישור הקבינט המורחב והממשלה, סמוטריץ' הדגיש כבר כעת כי כל הסכמה ישראלית למו"מ, שהתקבלה על ידי קבינט המלחמה, היא חריגה מסמכות ואין לה בסיס חוקי.

"המחירים והתמורות, שנציגי ישראל במו"מ הונחו להסכים להם במסגרת המו"מ, חורגים באופן ניכר מגדרי המחירים והתמורות שהוסכמו קודם לכן על ידי הקבינט המדיני־ביטחוני. מחירים/תמורות אלה חותרים תחת ואף נגד כל שלוש מטרות המלחמה כפי שהוגדרו על ידי הקבינט", כתב.

עוד הוסיף השר כי ככל שאלו הם פני הדברים, חורג הקבינט מתפקידו, וחמור מכך - גם מסמכויותיו כפי שנקבעו בהחלטת ועדת השרים לביטחון לאומי, עם הקמתו, שלפיהן הוא הוסמך "לנהל מבצעית את החלטות הוועדה" ולשמש לה גורם ממליץ "ותו לא", כלשון סמוטריץ'.

ישיבת קבינט המלחמה, צילום: ללא קרדיט

"בדבריך בדיוני ועדת השרים לביטחון לאומי ובישיבות הממשלה", כתב לרה"מ, "הדגשת לא פעם שאל לו לקבינט לחרוג מסמכויותיו, ושוועדת השרים ו/או מליאת הממשלה הן הגורמים היחידים שבסמכותם להחליט על מדיניות ניהול המלחמה".

בסיום מכתבו חזר סמוטריץ' על עמדתו כי לאור הדיווחים, הוויתורים שישראל כנראה הסכימה להם בתמורה לעסקת חטופים "חותרים תחת המטרה של עצם המשך ניהול המלחמה ושל שימור הישגיה, ועלולים בוודאות גבוהה למדי לפגוע אנושות בביטחון המדינה, אם חלילה נידרש לשלמם. עסקה כזו תותיר את רוב החטופים לזמן רב מאוד בידי האויב, ללא שום מנוף בידינו להשבתם".

אמש: אל־ג'זירה במוקד

אמש דנו קבינט המלחמה והקבינט המורחב בעסקת חטופים ובפעולת צה"ל ברפיח, אף שלדברי גורמים בכירים אין כוונה להציב "דד ליין" לחמאס או לשיחות. "ההחלטה בעניין רפיח נפלה מזמן, וקרוב לוודאי שתבוצע", אמר גורם מדיני.

רשת אל־ג'זירה, צילום: רויטרס

השרים היו צפויים גם לאשר הוצאת צו סגירה לערוץ אל־ג'זירה בישראל, שעות ספורות לאחר ויכוח שניטש בין היועמ"שית למשרד התקשורת לגבי נוסח הצו. גורם המעורה בנושא אמר אמש ל"ישראל היום" כי "רה"מ ושר התקשורת מצפים מהיועמ"שית לתת אור ירוק מצידה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו