חרגת, שילמת: מבקר המדינה פרסם היום (שלישי) דו"ח ביקורת על ניהול הכספים של המועמדים בפריימריז לרשימות הכנסת ולראשות המפלגות שנערכו לקראת הבחירות לכנסת ה-25.
ההצבעה בפריימריז מפלגת העבודה לכנסת ה-25 \\ צילום: משה בן שמחון, יוני ריקנר
בדו"ח נמצאו שורה של ליקויים לגבי מועמדים וח"כים שלא נהלו לפי החוק את החשבונות הכספיים שלהם, לא דיווחו בזמן או חרגו מתקרת ההוצאות. לחלקם קבע המבקר כי יש להטיל קנס של השבת כספים לאוצר המדינה.
בחוק נקבע כי על כל מועמד למסור למבקר המדינה, לא יאוחר משישה שבועות לאחר יום הבחירות המקדימות, דו"ח כספי על הכנסותיו והוצאותיו בשל הבחירות המקדימות, וכי מועמד שלא קיבל תרומות או לא הוציא הוצאות במסגרת בחירות אלה ימסור למבקר המדינה הודעה המאשרת זאת.
באוגוסט 2022 קיימו ארבע מפלגות, הציונות הדתית (17 מועמדים), הליכוד (151 מועמדים), מפלגת העבודה (33 מועמדים) ומרצ (23 מועמדים), בחירות מקדימות של מועמדיהן לתפקיד חבר הכנסת העשרים וחמש.
שמונה מועמדים מהמפלגות השונות מסרו דוחות כספיים באיחור ניכר, ולכן הביקורת בעניינם לא הושלמה במועד פרסום הדו"ח, וביניהם: יאיר גולן ממרצ, עוזי דיין ואוסנת מארק מהליכוד ומועמדים נוספים.
מבקר המדינה בדק ומצא כי מתוך 216 מועמדים בבחירות המקדימות, ל-138 מועמדים לא נמצאו ליקויים ול-78 נמצאו ליקויים. 12 מתוך 78 המועמדים לא הגישו דוחות כספיים ולכן קבע מבקר המדינה כי מועמדים אלו לא מילאו את הוראות החוק. כמו כן, קבע המבקר כי עליהם להעביר סכומים לאוצר המדינה.
בבדיקת חשבונותיהם של יתר 66 המועמדים נמצאו ליקויים כגון: הוגשו דוחות כספיים לאחר המועד הקבוע בחוק, לא נפתחו חשבונות בנק שיוחדו להוצאות ולהכנסות של מערכת הבחירות, הוצאות הבחירות חרגו מתקרת ההוצאות, שבוצעו תשלומים שלא באמצעות חשבונות הבנק הייעודיים לבחירות, נערכו הסכמים כלליים עם נותני שירותים בלי שצורפו להם המסמכים הנדרשים המאפשרים לבחון את מהות ההתקשרויות, את היקפן ואת מידת סבירותן.
יותר מ-200 אלף שקלים
בגין כל הליקויים האמורים קבע מבקר המדינה כי על המועמדים להעביר לאוצר המדינה במצטבר סך של 226,200 שקלים.
לפי טבלה שמתפרסמת בדו"ח, ח"כ ניר ברקת הוא בעל הסכום הגבוה ביותר שצריך להשיב לקופת המדינה בשל חריגה מתקרת ההוצאות והוא ישיב 50 אלף שקלים מהדו"ח. אחריו ח"כ גלעד קריב מהעבודה, שלו גם ליקויים בניהול החשבונות וגם בתקרת ההוצאות, ישיב 15,000 שקלים, במקום השלישי ח"כ אביחי בוארון מהליכוד שישיב 10,000 שח על חריכה מתקרת ההוצאות.
לפי דיווחי המועמדים, הכנסותיהם בבחירות המקדימות לתפקיד חבר הכנסת ה-25 הסתכמו בכ-17.3 מיליון שקלים - 11.7 מיליון שקלים ממענקים ו- 5.6 מיליון שקלים מתרומות.
68% (3.8 מיליון שקלים) מהתרומות שהתקבלו הגיעו מתרומות ממימון עצמי ובני משפחה, 27% (1.5 מיליון שקלי תרומות מהארץ ו-5% (0.3 מיליון שקלים) תרומות מחו"ל. מחשבות הכנסת נמסר כי מאוצר המדינה התקבלו מענקים בסך של כ-13 מיליון שקלים.
46 מועמדים בגירעון
על פי דו"ח המבקר 46 מועמדים סיימו בגירעון (סה"כ 1.5 מיליון שקלים), 33 מועמדים סיימו באיזון ו- 83 מועמדים סיימו בעודף (סה"כ 0.7 מיליון שקלים).
הדוח", בחן גם פריימריז לראשות המפלגות בציונות הדתית, הליכוד מרצ והעבודה.
בבחירות האמורות נבחרו בצלאל סמוטריץ', בנימין נתניהו, מרב מיכאלי וזהבה גלאון ליושבי הראש של אותן המפלגות (בהתאמה).
שלושה מועמדים (זהבה גלאון, ערן חרמוני ומרב מיכאלי) מסרו למבקר המדינה דו"ח כספי במועד. שני מועמדים - בנימין נתניהו ובצלאל סמוטריץ' מסרו למשרד מבקר המדינה הודעה ולפיה לא היו להם הכנסות והוצאות במסגרת הבחירות. המועמד יאיר גולן ממרצ מסר דו"ח כספי באיחור ניכר ועל כן בדיקתו עדיין לא הושלמה.
בנוגע לחמישה מועמדים (זהבה גלאון, ערן חרמוני, מרב מיכאלי, בנימין נתניהו ובצלאל סמוטריץ') קבע מבקר המדינה כי לא נמצאו ליקויים בחשבונותיהם. על פי דיווחי המועמדים, הכנסותיהם במערכות הבחירות המקדימות לתפקיד יו"ר המפלגה הסתכמו בכ-516,000 שקלים, כולן מתרומות. לפי דיווחי המועמדים, הוצאותיהם במערכות הבחירות המקדימות לתפקיד יו"ר המפלגה הסתכמו בכ-511,000 שקלים. המבקר מצא כי הוצאותיהם של כל המועמדים לתפקיד יו"ר המפלגה שמסרו דוח לא חרגו מתקרת ההוצאות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו