דשדוש קואליציוני: סחבת בימין, התרוממות בשמאל

ככל שהמו"מ מדשדש ואיש אינו יודע מה בדיוק מצבו, כך מתאוששים הכוחות המובסים שהיו בהלם הבחירות ומתחילים לתקוף • סמוטריץ' ושאר שותפי הקואליציה חייבים ללמוד שיעור ממנחם בגין - הרפו מהמקסום המגזרי, פנו את הצומת ותנו לשיירת החילוץ לעבור

סמוטריץ, דרעי ונתניהו , צילום: אורן בן חקון

מייד לאחר קבלת התוצאות הסופיות של הבחירות, ששברו את הקרחון האלקטורלי הממאיר ששלט בנו במשך שלוש שנים, ביקש בנימין נתניהו לחתום במהירות על הסכמים תמציתיים בין השותפות הטבעיות ובכך לכונן ממשלה סמוך להשבעת הכנסת.

מאז קורה ההפך, למרות שמבחינת המסר שציבור הבוחרים העביר - זה בדיוק מה שהיה צריך לקרות. מדוע מרכיבות הקואליציה ובראשן הציונות הדתית מסרבות לכונן ממשלה במהירות? הכל ספקולציות. אבל ברור שיש שם הרבה דמויות שהן יותר חכמות מנתניהו והן יודעות יותר ממנו מה טוב ליהודים. מבחינתם, מניעת הקמת ממשלה בראשות נתניהו עד הרגע האחרון היא חלק ממהלך של מקסום הנכסים של הבחירות. מקסום יתרון מגזרי הוא כמובן מטרה נעלה, אבל האינטרס הלאומי חשוב יותר.

דרעי זועם על סמוטריץ' בישיבת הסיעה: "איך לא החלפנו יושב ראש כנסת?"

ככל שהמו"מ מדשדש ואיש אינו יודע מה בדיוק מצבו, כך מתאוששים הכוחות המובסים שהיו בהלם הבחירות ומתחילים לתקוף, כאילו לא היו דברים מעולם. בוגי יעלון חוזר בהתקפות אישיות על נתניהו. האיראנים חוזרים לסחטנות גרעינית, והמצב מתקרב לתרחיש הגרוע ביותר.

תקרית הפרובוקציה בחברון, שבה הצליחו כוחות האליטה למסגר ואולי להפליל חייל גבעתי, היא בפירוש תוצאת החלל הריק השלטוני. כדאי להזכיר ל"מנצחים" - אולי הם שכחו שיש להם חובה דמוקרטית לממש את רצון הבוחר, שמזה חמישה חודשים ואולי יותר מכהנת בישראל ממשלה שפג תוקפה, אך היא ממשיכה לכהן כממשלת מעבר בראשות לפיד. דמויות קודרות מאגף הימין החברוני אמרו שאין טעם להקים ממשלה אם לא יתמלאו "דרישותינו". ומשילות, משילות, משילות.

ביומיים האחרונים היתה תחושה של התקדמות חיובית לקראת הקמת ממשלה. זה גם מה שניסו בצלאל סמוטריץ' ואורית סטרוק להעביר אתמול במסרים - לפיהם בתוך כמה ימים תוקם ממשלה לאומית טובה. מה שהם לא לוקחים בחשבון זה את תחושת התגרה שהחליפה את המנהיגות.

אריה דרעי ובנימין נתניהו. יחתמו בקרוב?, צילום: אורן בן חקון

בעוד אלה מדשדשים, ראש הממשלה לשעבר בנט מתחיל לגזור קופונים משנת השירות שלו. הוא משמיץ חלקים מעם ישראל בעיתון שפתח בפניו את עמודיו, "הניו יורק טיימס", ומקונן על מסע דיסאינפורמציה שהתנהל נגדו ואיומים. הוא מצא לו מקום להציג את ישראל כפקעת תפלצתית ולא דמוקרטית.

אך בנט אמר דבר אחד נכון - היה רצון טוב ושיתוף פעולה בקואליציה שהוא עמד בראשה. מובן שבמבחן הלאומי הראשון היא החלה לקרטע עד שהתפרקה - בגלל הטרור. בנט אומר שחוויית "ישראל היפה" של רצון טוב בממשלה נחרתה בלבבות, ואולי הוא לא טועה. באדיבות להקת התגרנים הדורסנית שאינה נותנת כבוד למנהיג הימין נתניהו ואינה מכירה בבכירות הליכוד כבסיס הפירמידה של הימין, נחרתת בציבור תמונה עגומה היוצרת עצבנות, אי־שקט ציבורי, עד כדי אנרכיה אלימה.

סמוטריץ' ושאר שותפי הקואליציה חייבים ללמוד שיעור ממנחם בגין ערב הקמת ממשלת הליכוד הלאומי של 1967. הרפו מהמקסום המגזרי, פנו את הצומת ותנו לשיירת החילוץ לעבור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר