בחירות | צילום: יהושע יוסף

הבחירות לכנסת ה-24: רק ב-7% מהקלפיות "הרגישות" נעשתה בדיקה לזיוף

מבקר המדינה התייחס למערך המצלמות שהותקנו בקלפיות הרגישות ומהדו"ח עולה כי הפרוייקט נכשל • רק ב-0.08 אחוז נעשה שימוש בצילומים בחקירת משטרה על זיופי בחירות • ועדות קלפי שהוגדרו "קלפיות רגישות" פעלו ללא מפקח ביום

בדו"ח מבקר המדינה נבדק הפיקוח על טוהר הבחירות לכנסת ה-24 והעלה כמה ממצאים כדי לשמור על ההגינות ולמנוע השפעה על תוצאות הבחירות בישראל.

בחודשים יוני עד אוקטובר 2021 בדק משרד מבקר המדינה את נושא הפיקוח על טוהר הבחירות לכנסת ה-24. בבדיקה נבחנו הנושאים הבאים: הליך קבלת ההחלטות לשם הקמת מערך פיקוח על טוהר הבחירות, הגנה על פרטיות המצביעים ואבטחת תוצרי הצילום, הפעלת מערך הפיקוח בשלוש מערכות בחירות לכנסת, שלמות המידע על אודות חשדות לפגיעה בטוהר הבחירות ואפקטיביות מערך הפיקוח. הביקורת נעשתה בוועדת הבחירות המרכזית. בדיקות השלמה נעשו במשטרת ישראל, במשרד המשפטים ובמגן דוד אדום.

למעשה, מבקר המדינה התייחס למערך המצלמות שהותקנו בקלפיות הרגישות ומהדו"ח עולה כי הפרוייקט נכשל והצילומים של הקלפיות לא נעשו על ידי הגורמים המוסמכים. כמו כן, המבקר חשף כי רק ב-0.08 אחוז נעשה שימוש בצילומים בחקירת משטרה על זיופי בחירות.

בקרוב עוד סבב בחירות בישראל?,

בנוסף, רק שבעה אחוזים מהקלפיות שבהן נדרשה בדיקת עומק בשל חשש לפגיעה בטוהר הבחירות, נבדקו בעקבות הדיווח של מערך הפיקוח.

יתר על כן, אחוז מכלל ועדות הקלפי שהוגדרו "קלפיות רגישות" פעלו ללא מפקח ביום הבחירות לכנסת ה-24 ו-34 אחוז מהמפקחים במערכת הבחירות לכנסת ה-24 לא הצליחו לעשות שימוש באפליקציה שיועדה לדיווח על פגיעה לכאורה בטוהר הבחירות. כזכור, הדרישה להציב מצלמות עלה בשל מאבק של הליכוד אשר טענו כי זייפו תוצאות בקלפיות ברחבי הארץ.

הנתותנים המלאים של דו"ח המבקר,

כלל הנתונים והעלויות של מערך הפיקוח על טוהר הבחירות מתוך דו"ח המבקר:

  • הגידול במספר המפקחים על טוהר הבחירות גדל פי 4 בתוך שנה וחצי בין מערכות הבחירות לכנסת ה- 22 ולכנסת ה - 24
  • מערך פיקוח על טוהר הבחירות בכנסת 24 הגיע לעלות של 51 מיליון ש"ח.
  • שיעור הגידול בהוצאות על העסקת מפקחים ועל תפעול מערך הפיקוח בתוך שנה וחצי גדל ב-114 אחוזים.
  • 18 אחוז מכלל ועדות הקלפי שהוגדרו "קלפיות רגישות" פעלו ללא מפקח ביום הבחירות לכנסת ה-24.
  • רק 7 אחוז מהקלפיות שבהן נדרשה בדיקת עומק בשל חשש לפגיעה בטוהר הבחירות נבדקו בעקבות הדיווח של מערך הפיקוח.
  • 34 אחוז מהמפקחים במערכת הבחירות לכנסת ה- 24 לא הצליחו לעשות שימוש באפליקציה שיועדה לדיווח על פגיעה לכאורה בטוהר הבחירות.
  • 08 אחוז משיעור הקלפיות בבחירות לכנסת ה - 24 שבהן נעשה שימוש בתצלומים לצורכי חקירות המשטרה.
  • על רקע נתונים אלה, ונתונים נוספים, הביקורת העלתה ליקויים בעבודת המטה המינהלי של ועדת הבחירות המרכזית בהיבטים שונים של הפעלת מערך הפיקוח על טוהר הבחירות, ובהם: המטה המינהלי לא החל לקדם הסדרה של מערך הפיקוח והצבת מצלמות בוועדות הקלפי במסגרת חקיקה, כמתחייב מהחלטת יו"ר ועדת הבחירות לכנסת.

כמו כן, בבחירות לכנסת ה-24 נעשה שימוש במצלמות בחדרי הקלפי על ידי גורמים שלא הוסמכו לכך לפני יום הבחירות.

בחלק מהקלפיות הוצבו מצלמות ללא אישור, צילום: אייל מרגולין - ג׳יני

בנוסף, הועלו ליקויים גם בהפעלת מערך הפיקוח: לצד ההצבה הנרחבת של מפקחים ברוב הגדול של הקלפיות, דווקא בקלפיות שבהן נדרש פיקוח ביתר שאת, שיעור ההיעדרות של מפקחים היה גבוה מהממוצע. בפועל, %34 מהמפקחים לא הצליחו לעשות שימוש באפליקציה ייעודית לדיווח על חשדות לפגיעה בטוהר הבחירות; המידע החסר במערכות הממוחשבות של ועדת הבחירות המרכזית.

 

תגובת ועדת הבחירות המרכזית:

"פרוייקט מערך מפקחי טוהר הבחירות, הינו פרוייקט הדגל של הוועדה. הפרוייקט הוא פרוייקט שהוכיח את עצמו כמחוייב המציאות המורכבת שליוותה את ארבעת מערכות הבחירות האחרונות שהתקיימו ברצף, תוך נסיונות ללא הרף לערער את אמון הציבור בבחירות ובתוצאותיהן.

"כבר עתה ייאמר: הוועדה חולקת על מסקנות דוח הביקורת ועומדת על עמדתה, כפי שגם נמסרה למבקר המדינה, כי אין ספק כי כלל תכליות הפרוייקט הושגו, והפרוייקט הצליח מעבר למצופה ונחל הצלחה כבירה.

"אין חולק, כי את האופן שבו הסתיימה מערכת הבחירות האחרונות, תוך קבלת אמון הציבור בבחירות ובתוצאותיהן – ניתן לזקוף, במידה רבה, למערך מפקחי טוהר הבחירות שהופעל במתכונת מלאה וזאת כחלק מחליפת ההגנה הרחבה שפותחה לשמירה על טוהר הבחירות וכללה מרכיבים נוספים.

"כל ניסיון לייצר אינדיקציות לא רלוונטיות לבחינת האפקטיביות, ולהכניס לנוסחה או לתבנית קבועה את מספר האירועים ולשייך אותם לגידול או ירידה ליניארית – הינו שגוי ביסודו. ניסיון זה אף לוקה בחוסר הבנה של התוצאה ומתעלם לחלוטין מהעובדה הבלתי ניתנת לערעור כי יום הבחירות לכנסת ה-24 התנהל באופן מופתי ועל הצד הטוב ביותר, ללא כל אירועים חמורים ביום הבחירות, וזכה לשבחים רבים, וזאת על אף האתגרים העצומים שעמדו בפני הוועדה, עריכת בחירות בשיא המגיפה.

"במהלך הדיונים שהתקיימו בקרב מקבלי ההחלטות בנושא מערך מפקחי טוהר הבחירות, הובאו בפני כלל מקבלי ההחלטות כל המידע והנתונים הרלוונטיים לצורך קבלת ההחלטות, לרבות דוח עבודת מטה מקיפה שביצע הצוות המקצועי של הוועדה.

"בתגובת הוועדה לדוח הביקורת הדגישו שלושת יושבי ראש הוועדה שכיהנו בעת קבלת ההחלטות באופן ברור וחד משמעי כי: '...כלל החלטותיהם בנושא הדוח, ובכל נושא אחר, התקבלו לאחר שנחה דעתם שכל התשתית העובדתית מצויה בפניהם, וכל נתון שנדרש לצורך קבלת החלטותיהם נלקח בחשבון במסגרת השיקולים הרלוונטיים להחלטותיהם'.

"הגדלת מערך המפקחים מכ-3000 מפקחים במערכת הבחירות לכנסת ה-22 לכלל הקלפיות בפריסה ארצית במערכת הבחירות לכנסת ה-24 – 13,240 – בהכרח הוביל בעלויות הפרוייקט, שלא חרגו מהערכה הראשונית שהוצגה בפני מקבלי ההחלטות. חלק ניכר מהעלויות, כ-15 מיליון ₪, הינן הוצאות חד פעמיות, שכן, שימשו לרכש המצלמות שישמשו גם במערכות הבחירות העתידיות.

"הוועדה היתה מחוייבת לרכוש מבעוד מועד מצלמות בהיקף הצפוי (ולהתמודד עם עיכובים באספקה) בהתאם לנתונים שהיו בפניה באותה העת (15,000 קלפיות), ובוודאי שלא ניתן היה להמתין עד ליום הבחירות להזמנתן.

"אילו היתה הוועדה ממתינה עד להתייצבות במספר הקלפיות בבוקרו של יום הבחירות (13,240) אין ספק כי המצלמות לא היו מסופקות במועד והפרוייקט לא היה יוצא לפועל.

"אכן לא כל המפקחים הצליחו להתקשר באמצעות אפליקציה ייעודית שפותחה בזמן אפסי, ללא זמן להטמעה ושהופעלה ע"י אלפי עובדים מזדמנים – חד יומיים. יודגש ויובהר כי הוועדה נערכה מראש לאפשרות זו, נקבעו מראש בקרות, כללים וחלופות שונות לאבטחת קבלת דיווח על אירועים בקלפיות. הזהירות בה פעלה הוועדה הוכיחה עצמה כיעילה ונכונה וכל הדיווחים הגיעו לידי הוועדה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...