חיתנה את בנותיה הקטינות וממשיכה לנהל בית ספר? "הגיע הזמן לסמן קו אדום"

מנהלת בית ספר ביבנאל זומנה לשימוע בעקבות תיעודים המציגים לכאורה את חתונת בתה הקטינה, אך ממשיכה בתפקידה • ח"כ מירב כהן פנתה לשר החינוך ודרשה את התערבותו: "זו האחריות שלך" • המנהלת מכחישה וטוענת כי מדובר באירוע חינה בלבד

יבנאל , גיל אליהו-ג'יני
יבנאל | צילום: גיל אליהו-ג'יני

לאחר הפרסום ב"היום" על מנהלת בית ספר ביבנאל החשודה כי חיתנה את בנותיה בעודן קטינות וממשיכה בתפקידה, פנתה היום (ראשון) יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ מירב כהן, ישירות לשר החינוך יואב קיש ודרשה את התערבותו. לדבריה, משרד החינוך מגלה כעת "סימנים ראשוניים של התעוררות", אך נדרשת החלטה ברורה בנוגע להמשך העסקתה של המנהלת.

עשרות עוכבו בחשד לנישואי קטינים בקהילה סגורה ביבניאל | דוברות המשטרה

"אחרי אינספור פניות - סוף סוף משרד החינוך עושה סימנים ראשוניים של התעוררות", כתבה כהן. "כי אפשר לעצור את נישואי הקטינים ביבנאל, המדינה רק צריכה להחליט שהיא נכנסת לאירוע". בפנייה לשר קיש הוסיפה: "הגיע הזמן לסמן קו אדום: מנהלת שמעורבת באופן אישי בנישואי קטינות לא יכולה להישאר בתפקיד. זו האחריות שלך".

המנהלת ממשיכה לפי שעה למלא את תפקידה, אף שזומנה לשימוע במשרד החינוך בעקבות החשד כי השיאה את בנותיה בעודן קטינות. המקרה עלה לכותרות לאחר שהגיעו לידי "היום" תיעודים המציגים לכאורה את חתונתה של אחת מבנותיה הקטינות. חברי קהילה ביבנאל טוענים כי זו הפעם השנייה שבה המנהלת מארגנת חתונה לאחת מבנותיה בטרם הגיעה לגיל בגרות.

המנהלת מכחישה: "אירוע חינה בלבד"

המנהלת דוחה את הטענות נגדה וטוענת כי מדובר במנהגים מסורתיים של העדה התימנית. "מזה כמה שנים מנסים לפגוע בי ומעלים נגדי טענות שווא", אמרה במסגרת הליך השימוע. לדבריה, "גם במקרה זה מדובר ברדיפה ולא ביצעתי כל עבירה. בתי לא באה בברית נישואין ומדובר באירוע חינה בלבד. בעדה התימנית נהוגים שלושה שלבים: חינה, אירוסין וטקס נישואין. לא הגענו לשלב של נישואין ובתי לא תתחתן לפני הגיעה לגיל 18".

להליך השימוע במשרד החינוך קדם בירור שערכה רשת ש"ס, המעסיקה את המנהלת העומדת בראש אחד ממוסדות החינוך של התנועה. למרות ההליכים שנערכו, טרם ננקטו נגדה סנקציות מעשיות והיא ממשיכה בעבודתה.

"המדינה רק צריכה להחליט שהיא נכנסת לאירוע". ח"כ מירב כהן ושר החינוך יואב קיש בוועדת החינוך | צילום: אורן בן חקון

במשטרה מצביעים על קושי לגבש תשתית ראייתית במקרים של נישואי קטינים. גורם משטרתי מסר כי המשטרה מודעת לחתונות הנערכות באזור ומנסה לפעול במקומות שבהם הן מתקיימות, אולם הטקס עצמו מוסתר מהרשויות. "החופה, שהיא הראיה המרכזית לביצוע העבירה, מתקיימת במקומות מסתור ולא באירועים הפומביים והראוותניים", הסביר.

לדבריו, גם כאשר החוקרים מאתרים התכתבויות או ראיות נסיבתיות המעידות לכאורה על קשר זוגי, אין בכך די להגשת כתב אישום ללא הוכחה ישירה לכך שטקס הנישואים התקיים. באחד התיקים שנחקרו הגיעה המשטרה למכתב שכתבה קטינה לבן זוגה וחתמה עליו במילים "אשתך שאוהבת". למרות הניסוח המפורש, גם המכתב לא נחשב ראיה מספקת להוכחת קיומם של נישואים.

לפחות 67 הריונות של קטינות מאז 2019

החשדות מתעוררים על רקע נתונים שנחשפו ב"היום" על היקף התופעה באזור. מנתונים שהעבירו קופות החולים כללית ולאומית לח"כ כהן עולה כי מאז 2019 תועדו לפחות 67 מקרים של הריונות בקרב קטינות: בקופת חולים לאומית זוהו 59 מקרים של קטינות שהרו עד גיל 18, ובכללית תועדו שמונה מקרים של היריון בקרב נערות מתחת לגיל 16.

נתונים מחרידים. יבנאל | צילום: משה שי

נוסף על כך דווח על 13 מקרים שבהם נערות מתחת לגיל 16 קיבלו טיפול הורמונלי להסדרת הווסת. הנתון עורר בוועדה חשש כי גורמים בקהילה מעודדים באופן שיטתי כניסה להיריון בגיל צעיר.

ביבנאל פועלת זה עשרות שנים קהילה גדולה של חסידי ברסלב המזוהה עם "היכל הקודש" ועם הרב אליעזר שלמה שיק, שכונה "הצדיק מיבנאל". סביב הקהילה פועלים מוסדות חינוך ודת, והיא נחשבת לאחת הקהילות הבולטות ביישוב.

קהילה גדולה של חסידי ברסלב המזוהה עם "היכל הקודש" ועם הרב אליעזר שלמה שיק. יבנאל | צילום: משה שי

הלחץ הציבורי להשעיית המנהלת גבר בעקבות הממצאים. לצד פניותיה של כהן, פנה גם ראש מועצת יבנאל למשרד החינוך ולרשת ש"ס בדרישה לטפל בנושא. "לא נרפה עד שנערות ביבנאל יהיו מוגנות", מסרה כהן. "בעל תפקיד ציבורי שנחשד בעבירה חמורה כזו, בוודאי בתפקיד חינוכי, צריך להיות מושעה מתפקידו עד לבירור".

ממשרד החינוך נמסר: "עם היוודע הדבר, פנה המשרד לבעלות המעסיקה את העובדת, אשר קיימה עמה הליך בירור. הנושא מצוי כעת בבחינת משרד החינוך, ובהתאם לממצאים ולסמכויות הנתונות למשרד על פי דין, יפעל המשרד ככל שיידרש".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר